ELECCIONS 25-N
Política 27/11/2012

Duran creu que no serà gens fàcil un acord estable amb ERC perquè "fa la sensació" que no el volen

"No es pot parlar de consulta si no hi ha algú que permeti el govern dia a dia", considera el líder d'Unió i secretari general de CiU

Acn
2 min

MadridEl secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit que el Govern de CiU que sortirà d'aquestes eleccions necessita un "suport estable" i que sense el "dia a dia" no es pot parlar d'altres qüestions com la convocatòria d'una consulta que –ha remarcat– ha de ser "legal". "Si no tenim un suport estable que permeti realment un govern fort com havíem reivindicat i les urnes no han volgut donar a CiU, és evident que el que necessitem sobretot és el dia a dia, i a partir del dia a dia vénen altres coses, però sense el dia a dia no hi ha res de la resta", ha dit. El líder d'UDC creu que no serà gens fàcil un acord estable amb ERC perquè "fa la sensació" que els republicans no el volen. Duran ha advertit que "com va dir ahir el president Mas, no es pot parlar de convocar una consulta o de qualsevol altra qüestió si no hi ha algú que realment permeti el govern dia a dia". El portaveu de CiU a la cambra baixa ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés dels Diputats, on aquest dimecres preguntarà al president del govern espanyol sobre la qüestió de l'esborrany policial que va publicar 'El Mundo' i que va impactar a la campanya electoral catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també secretari general de CiU ha afirmat que CiU "assumirà la seva responsabilitat" de buscar la conformació d'un govern, però altres formacions també han d'assumir la seva. Entre aquestes, ha dit, "hi ha ERC", que és el principal partit de l'oposició, però "altres també poden assumir la seva responsabilitat".

Respecte a la possibilitat de trobar un suport estable dels republicans, Duran i Lleida s'ha mostrat escèptic. "Ja veurem què dóna de si, però fa la sensació que ERC no vol saber res d'un govern estable o d'un suport parlamentari estable, i per tant no serà gens fàcil, perquè la situació és complexa".

Amb tot, no ha volgut verbalitzar les seves preferències per a la conformació del govern. "No és cert que estigui a favor dels uns o dels altres", "exercirem la responsabilitat sempre que algú ens acompanyi en l'exercici de les seves responsabilitats, i ja veurem qui és".

En aquest sentit, ha recordat que entre els compromisos de CiU amb l'electorat hi ha fer una consulta, que ha reiterat que ha de ser "legal", i conseqüentment "en la mesura que sigui possible caldrà fer-la".

"La consulta es pot fer d'aquí un, dos, tres o quatre anys, però passat demà cal adoptar decisions", ha dit, i "si no tenim un suport estable que permeti realment un govern fort, com havíem reivindicat i les urnes no han volgut donar a CiU, i per tant el mandat és clar, és evident que el que necessitem sobretot és el dia a dia, i a partir del dia a dia vénen altres coses, però sense el dia a dia no hi ha res de la resta".

Duran també veu "evident" que "els ponts entre el PP i CiU ja eren dèbils abans de les eleccions i són més fràgils" ara, perquè durant la campanya electoral "se n'ha trencat algun". En aquest sentit ha assegurat que ni ell ni Artur Mas han rebut cap trucada de Mariano Rajoy ni de ningú del PP.

stats