En directe
30/04/2024

Directe del 12-M: Puigdemont suspèn l'agenda de campanya per la mort de la seva mare

T'expliquem com avança la campanya del 12-M, marcada per la reflexió de Pedro Sánchez sobre el seu futur

, i
Joan Abel Yuste

Amb el futur de Sánchez aclarit, comença el pols per recuperar el protagonisme

Bona nit! Els cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez han fet que la campanya catalana comencés amb sordina, o directament condicionada per la seva decisió. Fins a mig matí encara no sabíem si seguiria sent president del govern i la incertesa s’ha mantingut fins a la seva compareixença on ha anunciat que no dimiteix. El PSC respira alleujat i ja l'espera a l'acte de dijous a Sant Boi de Llobregat.

Les reaccions de PP i Vox, però, no s’han fet esperar, i han criticat que l’actuació de Sánchez hagi respost a una "estratègia", i els seus "tics autoritaris". Per la seva banda, Sumar ha demanat al president més ambició i "omplir de contingut aquest punt i a part" que ha anunciat, mentre que els independentistes han criticat també la "comèdia" de Sánchez, en paraules d’Aragonès, i «la voluntat d’interferir» als comicis catalans, en paraules de Turull.

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha suspès avui la seva participació en la campanya per la mort de la seva mare, i no s'espera que pugui reaparèixer encara demà. La majoria de candidats li han ofert el seu condol.

Amb l'escenari sobre el futur de Sánchez aclarit, els partits intentaran recuperar protagonisme pel que queda de campanya. Ho seguirem a l'ARA!

La JEC expedienta Sánchez per fer declaracions favorables a Illa en el viatge oficial a Doha

La Junta Electoral Central ha expedientat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer declaracions favorables al candidat del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, Salvador Illa, durant el viatge oficial a Doha, segons han confirmat a l'ACN fonts de la JEC. Sánchez té ara la possibilitat de presentar al·legacions abans que l'àrbitre electoral decideixi si l'expedient acaba en sanció per vulnerar la neutralitat dels poders públics en el marc de les campanyes electorals. L'expedient de la JEC respon a una sanció interposada per ERC.

Aragonès diu que Illa farà retrocedir les polítiques feministes del Govern

El candidat d'ERC al 12-M, Pere Aragonès, s'ha tornat a presentar com el candidat que parla de "propostes" davant els "personalismes" de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez, ha afirmat. I en aquest sentit, ha posat en valor les polítiques feministes del seu Govern i ha repescat les paraules de Sánchez sobre aquesta qüestió, quan fa un any va dir que tenia amics que s'incomodaven amb alguns discursos feministes, per advertir que amb el PSC al govern, hi pot haver un retrocés en aquest àmbit.

En l'acte que ha fet ERC a Girona, Aragonès ha posat en valor la tasca dels consellers d'aquesta demarcació que no van a les llistes, però sí que eren al míting: Roger Torrent, Quim Nadal (que ha intervingut a l'acte) i David Mascort.

La CUP es postula com l'única força que pot forçar la regulació dels lloguers

La CUP ha reclamat el vot per poder desplegar polítiques que facin front a la situació de crisi de l’habitatge. “Si la gent vol que es reguli el preu del lloguer, una política de zero desnonaments sense la intervenció dels Mossos, expulsar i expropiar els pisos dels fons voltor o augmentar el parc públic d’habitatge, el 12 de maig s'ha de votar la CUP”, ha sentenciat la candidata per Barcelona, Laia Estrada, en un acte a Manresa. La cap de llista ha criticat la ineficàcia de les polítiques d’Esquerra per fer efectiva aquesta regulació i garantir el dret a l'habitatge.

Els anticapitalistes també han proposat la creació d'una distribuïdora pública en defensa de la pagesia i també de l'alimentació de qualitat. "Estem menjant merda perquè és més barat", ha etzibat la candidata, que ha alertat que el capitalisme està portant els agricultors a una situació de "perill d'extinció". 

Esquerra insisteix en el "personalisme" i els "egos" de Junts

La cap de llista d'ERC per Girona a les eleccions del 12-M, Laia Cañigueral, ha assegurat que l'actitud "personalista" de Junts és una "vergonya" perquè utilitza el país i la seva gent per "afavorir i alimentar egos personals". "Ja n'hi ha prou!", ha exclamat la candidata durant el míting d'ERC a Girona, aquest dilluns al vespre. Cañigueral també ha destacat que, mentre CDC va tancar la delegació de TV3 a la Catalunya Nord (fa més de 10 anys), ERC ha inaugurat ara una nova delegació de 3Cat a la zona. La candidata ha asseverat que els republicans són els "únics" que posen "sempre" el país per davant, sense "tàctiques partidistes" ni "jugades mestra" o "personalismes".

Junts apuja el to contra el PSOE: "Cal que recordem els GAL? L'aplicació del 155? Els cops de porra?"

Davant del "vodevil" de Pedro Sánchez amb la seva decisió, Junts ha reclamat aquesta tarda una "resposta en clau catalana" a les eleccions. És la petició que ha fet des d'Argelers el secretari general del partit, Jordi Turull, que ha apujat considerablement el to contra el PSOE. "En 40 anys els socialistes també han estat autors materials i col·laboradors necessaris d'aquesta democràcia de cartó-pedra", ha denunciat. I ha reblat: "Cal que recordem els GAL? L'aplicació del 155? Els cops de porra als catalans?". Turull ha substituït el candidat Carles Puigdemont, que ha suspès l'agenda de campanya per la mort de la mare. L'acte ha arrencat amb un minut de silenci per Núria Casamajó i una llarga ovació.

Aragonès: "Sánchez ha servit a la ultradreta allò que volia, un circ"

El president de la Generalitat i candidat d'ERC al 12-M, Pere Aragonès, ha tornat a carregar contra el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha acusat d'haver convertit aquests cinc dies de reflexió en un "circ". "Pedro Sánchez ha servit a la ultradreta allò que volia, un circ", ha afirmat en un míting a Girona. Aragonès ha acusat Sánchez de fer electoralisme i de generar "inestabilitat i incertesa" per "enfortir l'ego personal". "No acceptem lliçons de qui ara s'exclama perquè ha descobert que existeix l'extrema dreta", ha afegit Aragonès, que ha retret als socialistes que es posessin de perfil davant les investigacions judicials contra l'independentisme.

El PSC proposa destinar l'1% del PIB català a universitats i recerca

El PSC proposa destinar un 1% del PIB català a universitats i recerca, una xifra que suposaria duplicar el nombre de recursos que ara s'hi destinen. Ho ha dit el candidat, Salvador Illa, en un míting a Mataró aquest dilluns. "No ho podrem fer en un any, però intentarem fer-ho en un mandat", ha explicat. També ha proposat treballar per duplicar el número de graduats en ciència, tecnologia, biologia i matemàtiques en els propers anys, incentivant, a més, les vocacions científiques i tècniques entre les noies ja des de l'educació primària.

Albiach presenta els comuns com a garantia d'un govern progressista i no un PSC "que arriba tard"

La candidata dels comuns de cara als comicis del 12-M, Jéssica Albiach, ha assegurat que la garantia d'un Govern progressista a Catalunya és la seva formació i no un PSC "que sempre arriba tard i no es mulla fins que no els toca a ells". Ho ha dit en un acte electoral a Manresa, on s'ha referit a la decisió del president espanyol, i ha retret al PSOE que "arriba tard" en la lluita per la "democratització de l'Estat", però ha celebrat que arran de la situació de Sánchez s'hi hagi sumat.

Tal com ha dit al migdia en una roda de premsa, Albiach ha demanat a Sánchez que doti de contingut el "punt i a part" que ha dit que ha de suposar aquest afer amb "una bateria de propostes per a la regeneració democràtica" i ha demanat es derogui la 'llei mordassa' aprovada per majoria absoluta del PP el 2015, i que es renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "sense esperar que la dreta entri en raó". També ha criticat que el PSOE "es posa de perfil" quan els casos de 'lawfare' afecten altres formacions i ha demanat el suport tant per Sumar a l'Estat com per als comuns al Parlament perquè volen "governar a l'ofensiva i amb ambició".

29 Apr 2024

PSC: "Ni amnistia, ni res d'això". Segur?

Maiol Roger

Marta Rovira, a Junts: "Voleu dir que entre còmplices ens hem d'atacar?"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha aplaudit a Junts perquè s'hagi afegit a la via negociadora. "Voleu dir que entre còmplices ens hem d'atacar?", ha preguntat. "Ja era hora, home!", ha exclamat donant la "benvinguda" un cop més a Junts a l'estratègia de diàleg amb l'Estat. "No defalliu ara [...] Només els còmplices independentistes aconseguirem el referèndum", ha afegit.

Rovira ho ha dit en una intervenció des de Ginebra en l'acte que els republicans han fet des de Girona aquest vespre. "Ni abandonem el Govern quan el país està en un moment delicat ni ens agafem cinc dies per reflexionar", ha etzibat, al seu torn, la candidat d'ERC a les comarques gironines, Laia Cañigueral, en un missatge dirigit a Junts i al PSOE.

Vox demana eliminar els impostos propis com a antídot de "l'infern fiscal" a Catalunya

El candidat de Vox a les eleccions del 12-M, Ignacio Garriga, ha desgranat aquest dilluns el pla fiscal de la seva formació, que entre altres inclou una reducció del tram autonòmic de l'IRPF i l'eliminació dels impostos propis de Catalunya per posar punt final al que defineix com un "infern fiscal" per als catalans. En una intervenció al costat del director de l'oficina econòmica de Vox i diputat José María Figaredo, ha afirmat que els impostos que es paguen a Catalunya "obliguen a malviure" els ciutadans, perquè Catalunya "és on es paga més IRPF", i hi ha "una infinitat d'impostos que llastren la prosperitat" de les famílies.

Ahir a l'ARA Leandre Ibar Penaba explicava en què consisteix aquest impost, que paguen especialment els rics: 'Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?'

El PSC respira alleugerit i ja espera Sánchez per la campanya

El PSC ha contingut l’alè durant cinc dies. L’alleugeriment ha arribat avui a la seu de Pallars quan Sánchez ha anunciat públicament que es manté al capdavant de l’executiu espanyol, malgrat que ell i Salvador Illa havien mantingut contactes al llarg del cap de setmana. "Li escriuré al president del govern per dir-li que a Catalunya estem esperant que s'incorpori a la campanya", ha dit avui el candidat del PSC. Ara, els socialistes confien a poder comptar amb Sánchez per fer campanya a Catalunya, on tots els grans actes del PSC des de l’inici de la cursa electoral han estat marcats per la seva absència.

La Martina Alcobendas explica la reacció dels socialistes catalans: '"És la millor notícia": El PSC respira alleugerit i ja espera Sánchez per a la campanya'

ERC porta a la JEC Pedro Sánchez per l'ús "electoralista" d'aquests cinc dies de reflexió

Esquerra ha portat a la Junta Electoral Central (JEC) el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver utilitzat amb una "finalitat clarament electoral" el seu càrrec. En concret, els republicans es queixen de la compareixença que ha fet aquest dilluns Sánchez per anunciar que finalment es quedava al capdavant de l'executiu espanyol perquè creuen que s'ha fet amb "el propòsit d'autopromoció" i que ha "vulnerat l'equitat i la transparència del procés electoral" del 12-M. El partit també considera que l'enquesta del CIS que s'ha fet pública aquest dilluns demostra la "finalitat política" d'aquests cinc dies de reflexió i demana a la JEC que prohibeixi l'entrevista de Sánchez prevista per a aquesta nit. En cas de no fer-ho, exigeix que es compensi amb entrevistes les altres formacions polítiques.

Abans de començar la campanya, la mateixa JEC va picar la cresta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per fer publicitat d'algunes iniciatives com el finançament singular aprofitant la institució.

També Ciutadans, a través del seu cap de campanya, Jordi Cañas, ha anunciat que denunciarà Sánchez a la JEC, i ha enviat una carta al comissari de justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, alertant del que pot significar "l'amenaça" de Sánchez d'engegar una regeneració democràtica.

Feijóo demana el vot a les catalanes "per donar un disgust" a Sánchez i els independentistes

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat aquest dilluns el vot als catalans que vulguin "donar un disgust" al president del govern, Pedro Sánchez, i als separatistes. Ho ha afirmat a la roda de premsa posterior a l'anunci de Sánchez de seguir al capdavant de l'executiu espanyol, preguntat per l'impacte que pot tenir la decisió del president en la campanya catalana. D'aquesta forma, ha admès que la campanya de les catalanes ve marcada per aquest fet: "Estan marcades per un president (Carles Puigdemont) que amaga amb tornar i amb un president que fins fa unes hores amagava amb anar-se'n", ha assenyalat.

Per Feijóo, "el projecte del PSC té un objectiu i és que Sánchez segueixi a la Moncloa, ara més que mai", ha assegurat, cosa que "els separatistes també han de voler".

Albiach demana a Junts que s'aclareixin amb el Hard Rock

Junts ha votat diverses vegades a favor del projecte del Hard Rock al llarg de la legislatura, però Carles Puigdemont se n'ha desmarcat assegurant que aquest no és el model que volen per a Catalunya. Davant d'això, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha exigit al partit i al seu candidat que aclareixin quina és la seva posició i ha desitjat que no es tracti "d'una decisió electoralista i que la resta de la candidatura opini el mateix". "No sé en base a quin argument ni si ho ha comentat amb el seu número tres, Josep Rull, que sempre es posa de perfil als debats", ha conclòs Albiach.

Els principals dirigents polítics expressen el seu condol per la mort de la mare de Puigdemont

Els principals dirigents polítics han expressat el seu condol a través de les xarxes socials per la mort de Núria Casamajó, la mare de l'expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afegit que en moments com aquest es constata "que la repressió i l'exili mostren una de les cares més cruels". "Perdre una mare és profundament dolorós i estem amb tu en aquest moment difícil", ha afirmat el president d'ERC, Oriol Junqueras. El secretari general de Junts, Jordi Turull, li ha enviat "una forta abraçada" i ha destacat que la mare era "una persona molt ferma". També ha lamentat el decés la presidenta de Junts, Laura Borràs, i un gran nombre de polítics del partit.

Alhora, també s'hi han solidaritzat el líder del PSC, Salvador Illa, segons apunten fonts del partit: ho ha fet a través del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. Altres dirigents de formacions polítiques com la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha adreçat un missatge de condol públic a Puigdemont, de la mateixa manera que la candidata de la CUP, Laia Estada; el del PP, Alejandro Fernández; i el de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

Illa trasllada el condol a Puigdemont a través de Batet

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha traslladat aquest dilluns el condol per la mort de la seva mare a l'expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont, a través del seu cap de campanya, Albert Batet, segons han explicat fonts socialistes.

Illa diu que va tenir un lapsus dient "Lérida": "Lleida és Lleida"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que va tenir un "lapsus fruit del cansament" quan en un míting aquest cap de setmana es va referir a la capital del Segrià com a "Lérida". "Lleida és Lleida", ha aclarit durant la roda de premsa de l'ACN, arran de les crítiques que va rebre d'Esquerra i de Junts per fer servir el topònim en castellà.

Aragonès expressa el seu condol a Puigdemont per la mort de la seva mare

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el seu condol a Carles Puigdemont per la mort de la seva mare. "En aquests moments tan durs, de nou, la repressió i l'exili mostren una de les cares més cruels", ha escrit en un missatge a X.