Unes eleccions que són un multireferèndum

BarcelonaLa nit del 12-M les calculadores trauran fum per veure quines combinacions són possibles per formar govern. I la principal incògnita que s’haurà d’escatir és si hi ha majoria independentista i si aquesta és operativa o no. Però el que també resultarà interessant de cara als pactes és saber on és el consens català en qüestions concretes, per exemple el referèndum, el finançament o la fiscalitat. El 12-M serà, llavors, un multireferèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot apunta que al Parlament sorgit el 12-M continuarà havent-hi una clara majoria a favor del referèndum, encara que aquesta no inclogui la força favorita per quedar primera, que és el PSC. La conformarien ERC, Junts, CUP i comuns. Aquests quatre partits també defensen un model de finançament per a Catalunya semblant al concert (amb matisos), una proposta de la qual s’exclou el PSC.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, també és previsible que hi hagi una majoria al Parlament contrària a eliminar els impostos de successions i patrimoni, que estaria formada per PSC, ERC, comuns i CUP. A l’altre cantó, però, les enquestes apunten que hi haurà una àmplia majoria a favor del projecte del Hard Rock, el megacasino de Tarragona, formada per PSC, Junts, PP i Vox. La mateixa majoria està a favor d’ampliar l’aeroport del Prat. Aquestes majories poden jugar un paper en els pactes postelectorals. Així, per exemple, ERC pot justificar el seu no a pactar amb el PSC perquè la demanda de referèndum és majoritària. De la mateixa manera que pot transigir, si pacta amb Junts amb el Hard Rock, però no amb successions. I així successivament.