26/04/2024

Unes eleccions que són un multireferèndum

1 min
Els Mossos d'Esquadra s'enduen les urnes del multireferèndum a Sant Andreu, a Barcelona

BarcelonaLa nit del 12-M les calculadores trauran fum per veure quines combinacions són possibles per formar govern. I la principal incògnita que s’haurà d’escatir és si hi ha majoria independentista i si aquesta és operativa o no. Però el que també resultarà interessant de cara als pactes és saber on és el consens català en qüestions concretes, per exemple el referèndum, el finançament o la fiscalitat. El 12-M serà, llavors, un multireferèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot apunta que al Parlament sorgit el 12-M continuarà havent-hi una clara majoria a favor del referèndum, encara que aquesta no inclogui la força favorita per quedar primera, que és el PSC. La conformarien ERC, Junts, CUP i comuns. Aquests quatre partits també defensen un model de finançament per a Catalunya semblant al concert (amb matisos), una proposta de la qual s’exclou el PSC.

En canvi, també és previsible que hi hagi una majoria al Parlament contrària a eliminar els impostos de successions i patrimoni, que estaria formada per PSC, ERC, comuns i CUP. A l’altre cantó, però, les enquestes apunten que hi haurà una àmplia majoria a favor del projecte del Hard Rock, el megacasino de Tarragona, formada per PSC, Junts, PP i Vox. La mateixa majoria està a favor d’ampliar l’aeroport del Prat. Aquestes majories poden jugar un paper en els pactes postelectorals. Així, per exemple, ERC pot justificar el seu no a pactar amb el PSC perquè la demanda de referèndum és majoritària. De la mateixa manera que pot transigir, si pacta amb Junts amb el Hard Rock, però no amb successions. I així successivament.

stats