Política 08/11/2019

JxCat aspira a retallar distàncies amb ERC qüestionant el seu rol a Madrid

Afirma que ha "posat contra les cordes el PSOE" i demana el vot per ser una "paret de dignitat"

Núria Orriols
4 min
Quim Torra i Laura Borràs ahir durant el 
 Míting final de JxCat a Barcelona.

BarcelonaJxCat ha acabat la campanya com la va començar: assenyalant l’actitud que Esquerra ha tingut aquests mesos a Madrid –abstenint-se en la investidura fallida de Pedro Sánchez sense posar condicions– per reivindicar el seu no al líder del PSOE. El missatge permanent de la cap de llista, Laura Borràs, ha sigut comprometre’s a no donar els vots gratuïtament als socialistes –fins i tot ha signat un compromís de l'ANC de Lleida– i burxar també els republicans amb la unitat de l’independentisme. Fonts de la direcció de JxCat consideren que han fet una campanya in crescendo i que l'aposta de Pedro Sánchez prometent que portaria a Espanya l’expresident Carles Puigdemont i la relliscada dient que controla la Fiscalia els ha donat una empenta per situar-se al centre del debat d'aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, en l'acte final de campanya a les Cotxeres de Sants, on s'han aplegat més de mig miler de persones, han refermat el mateix missatge. Tant l'expresident Carles Puigdemont com la candidata Borràs han demanat el vot per ser una "paret de dignitat i democràcia" al Congrés de Diputats i "no posar-li fàcil" a Pedro Sánchez. "Quina mena de govern facilitaran si només progressa la repressió?", ha preguntat Borràs, dirigint-se als republicans. Pugidemont, en una connexió des de Waterloo, ha afegit que JxCat "no farà performances a Madrid" ni "blanquejarà ningú", i ha demanat un últim esforç per convèncer indecisos i aconseguir ampliar els suports el 10-N.

Puigdemont també ha reivindicat l'estratègia de l'exili, que ha assegurat que ha aconseguit "posar contra les cordes" el govern socialista. A parer seu, en aquesta última setmana "horribilis" per al PSOE, el president espanyol en funcions ha quedat en "evidència" quan s'ha erigit com un "justicier" capaç de retornar l'excap de l'executiu de l'exili, obviant la justícia belga.

La intervenció de Puigdemont

Malgrat les bones sensacions de la campanya, fonts de JxCat admeten que van a cegues, ja que no tenen enquestes internes pròpies que els indiquin com evoluciona el seu suport. Ara bé, l'última demoscòpia publicada els dona tant perspectives a l’alta com a la baixa: l’enquesta d'El País els sumava un diputat i la d'El Periódico els restava entre un i dos escons. En les passades eleccions, el 28 d’abril, JxCat va resistir amb 7 escons, però va quedar a vuit diputats per darrere dels republicans (15). Un resultat que va enervar els sectors més moderats del PDECat, que havien vist com perdien el control del grup parlamentari de Madrid (en favor dels independents de JxCat) per perdre un diputat respecte la CDC de Francesc Homs.

De cara a diumenge, un dels reptes de JxCat és assolir grup parlamentari propi, pel temps d’intervenció i els recursos que comporta. La llei fixa que s’han de tenir més de 15 diputats o el 15% dels vots en cadascuna de les demarcacions on es presenti la candidatura, una fita que JxCat no va assolir el 28-A. La mitjana del suport va ser del 12,05%, malgrat que a Lleida i a Girona sí que van superar aquest llindar.

De Mas a Español

Ara bé, els missatges no només han anat contra Esquerra, sinó que en els dos últims dies de campanya també han anat dirigits a la CUP. JxCat vol evitar que l’esquerra independentista -que busca desgastar el partit amb les crítiques al conseller d’Interior, Miquel Buch- els prengui suports. “El vot pel bloqueig és un vot inútil”, va dir el president del grup parlamentari, Albert Batet, dijous a Tarragona. També aquest divendres Borràs ha carregat contra els cupaires. Ha afirmat que "volien jugar contra la roja, però sols". "Nosaltres els oferíem ser a la selecció catalana", ha dit en al·lusió al seu espot electoral.

Després de passar un altre dels moments més tensos per a la formació pel paper dels Mossos –membres de la candidatura han demanat la dimissió de Buch–, totes les ànimes de JxCat han aparcat públicament les diferències per demanar el vot pel 10-N. Així ha sigut, malgrat que en aquests mesos s’ha evidenciat també com els sectors moderats apostaven per facilitar la governabilitat a Espanya per obrir un diàleg. Aquest divendres han pujat en un mateix escenari des de Roger Español -que ha interpretar amb el saxo el cant dels ocells- fins a l’expresident Artur Mas, passant pel president, Quim Torra, i Puigdemont –que ha perdut el pare durant aquesta campanya.

L'expresident Mas, el to del qual ha anat pujant entre aplaudiments, ha donat trascendència al context polític actual emulant una expressió de l’expresident nord-americà J.F Kennedy: l’actual generació de catalans té la “responsabilitat” de lluitar però la llibertat, “que està en perill”. Així, ha demanat bastir un "dic de contenció" contra "l'abús de dret" dels partits espanyols perquè, d'aquí un temps, es converteixi –ha dit– en una "riuada" que assoleixi la "llibertat de Catalunya". L’actual cap de l’executiu, Quim Torra, ha agafat el guant asseverant que lluitarà fins a les “darreres conseqüències” fins a la república catalana.

L’altra cara de la moneda ha estat Roger Español, cap de llista al Senat i provinent d’una tradició política molt diferent a la de l’expresident Mas. Per explicar que fa Español en una candidatura de JxCat, el mateix cap de llista ahir ha fet referència a la “unitat” per "fer trontollar l'Estat". "Reclamem la imprescindible unitat d'acció de l'independentisme", ha dit, a més d’assegurar que “nonhi haurà feixistes que es posin al capdavant del govern espanyol" que puguin aturar el moviment. El temps, però, de moment, es para diumenge a les urnes.

stats