Eleccions municipals

Xavier Fonollosa: “Catalunya necessita una nova Convergència”

Alcalde de Martorell (Junts per Martorell)

3 min
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, al seu despatx durant l’entrevista amb l’ARA.

MartorellXavier Fonollosa (Martorell, 1968) és alcalde des del 2015 i ostenta la majoria absoluta des del 2019, quan va guanyar en totes les meses electorals. L’any que ve optarà a la reelecció en una ciutat del Baix Llobregat que primer CDC i després el PDECat i JxCat han governat durant tres dècades.

La pandèmia arriba pocs mesos després de les últimes municipals.

— Ho ha fet volar tot pels aires. Hem hagut de canviar les prioritats. No fa gaire moria gent cada dia i els dos hospitals i les quatre residències de Martorell estaven desbordats. Vam crear un equip de voluntaris per cosir mascaretes i EPI i vam actuar amb transparència. Vaig pensar en Churchill, que quan bombardejaven el Regne Unit feia un missatge radiofònic diari, i encara ho faig avui.

Què han fet per pal·liar l’afectació econòmica de la pandèmia?

— Vam fer un pla d’ajut econòmic i social que podia arribar als 6.000 euros amb una tramitació molt senzilla que permetia cobrar al cap de 5 dies. Aconseguir això en un ajuntament és molt complicat i agraeixo a tots els grups municipals que l’aprovessin per unanimitat.

Va prometre inversions a tots els barris i habitatge social.

— Hem fet les inversions i al nou barri de la Sínia hi ha un edifici de 130 habitatges de protecció oficial que ja s’està construint i 130 habitatges més de lloguer social pendents d’adjudicar. Per càpita devem haver fet unes 100 vegades més habitatge social que Barcelona.

Amb Seat, Cargill o Inovyn són el municipi amb el PIB per càpita més alt de Catalunya, però tenen una taxa d’atur de les més altes del Baix Llobregat. Per què?

— Som el poble amb la taxa d’ocupació per càpita més alta. Tenim 29.000 habitants i 62.000 llocs de treball. Tenim l’atur tan alt perquè també tenim la taxa d’immigració més alta de tot el Baix Llobregat. Hi ha persones que arriben i ni tan sols coneixen l’idioma. De mica en mica s’aniran incorporant al mercat de treball amb els programes d’integració.

L’extrema dreta diu que els immigrants creen problemes de convivència. Hi està d’acord?

— No. La feina més important d’un alcalde és mantenir la cohesió social. Treballem molt en programes d’adaptació i integració i els ajudem en tot allò que fan. Tenim gent de 72 nacionalitats diferents sense cap problema. I som un dels municipis de Catalunya amb menys delinqüència, segons dades dels Mossos.

Quina serà la seva actitud si Vox entra a l’Ajuntament?

— L’extrema dreta, com l’extrema esquerra, forma part d’un sistema democràtic en què ha de tenir cabuda. L’extrema dreta hi és perquè algú la vota. Els combatré políticament però si estan a les institucions han de tenir el mateix tracte que la resta.

¿Des dels ajuntaments s’ha d’avançar cap a la independència?

— Els ajuntaments tenen escassa rellevància en el projecte independentista. No es pot perdre de vista l’objectiu de la llibertat nacional, però avui Catalunya té altres prioritats. El 2010 érem la primera comunitat autònoma en PIB per càpita i avui som la quarta. Això ens ha de preocupar molt.

¿S’han errat els objectius?

— Crec que sí. Hi hauria d’haver un gran acord nacional per tornar a posar Catalunya al capdavant. La política de blocs té conseqüències, com la fàbrica de bateries. La Generalitat no va moure ni un dit perquè estaven parlant d’altres coses.

El seu espai polític està dividit.

— La postconvergència s’ha gestionat molt malament i ara toca reagrupar. Catalunya necessita una nova Convergència. Abans sabíem llegir el partit i érem la força més intel·ligent. CDC no existeix ni tornarà però s’ha de crear una opció d’obediència catalana que pretengui ocupar la centralitat política.

stats