Eleccions municipals

Junts pot tenir la clau entre Esquerra i el PSC a Tarragona

Els republicans aspiren a retenir l'alcaldia tot i l'auge socialista

2 min
Panoràmica de la ciutat de Tarragona

TarragonaA Tarragona la pregunta que es fa tothom en campanya electoral és la mateixa: ¿podrà ERC mantenir l'alcaldia amb els suports de Junts, la CUP i els comuns o tornarà el PSC? Les enquestes fan guanyadors els socialistes, liderats per l'ex cap de llista de Ciutadans Rubén Viñuales, però els acords postelectorals tindran l'última paraula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les eleccions municipals passades, el PSC va ser la força més votada amb un 23,4% dels vots mentre que ERC va aconseguir el 22,6%. Les dues formacions van obtenir 7 regidors, però el líder d'ERC, Pau Ricomà, va poder aprofitar les ganes de canvi que hi havia a Tarragona després de tres governs seguits del PSC, amb Josep Fèlix Ballesteros com a alcalde. El context va somriure a Ricomà, que va formar govern amb En Comú Podem i, dos anys més tard, va incloure en el seu equip Junts i la CUP. Aquest fet va dividir el grup dels comuns: dels dos regidors liles que hi havia el govern, Hermán Pinedo va decidir continuar, mentre que Carla Aguilar va passar a l'oposició. El govern de Ricomà es va quedar, doncs, amb 13 regidors, a un de la majoria absoluta.

Per poder mantenir els mateixos suports i tornar a ser alcalde (independentment de quines formacions entrin després al govern), ERC ha de resistir. Si els socialistes aconsegueixen una gran diferència de regidors, serà molt difícil reeditar l'acord.

En el debat organitzat a l'aula magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, Ricomà va ser clar: "Nosaltres volem seguir governant amb els que estem governant. Tinc molt bona relació i hem fet molt bona feina amb En Comú Podem, Junts i la CUP", va dir. Al llarg del debat, també es va veure bona sinergia amb Eva Miguel, la candidata de la CUP que durant aquest temps ha ocupat la conselleria d'Habitatge. Però no va ser així amb Junts, que és una peça clau. Ricomà va acusar Junts de tenir ja tancat un acord amb el PSC, a partir del qual donarien suport als socialistes per a l'alcaldia de Tarragona a canvi de poder governar a la Diputació. El candidat de Junts, Jordi Sendra, no va voler confirmar ni desmentir aquesta possibilitat, que en cas de ser certa, sempre dependrà dels resultats obtinguts a les eleccions. Si el PSC guanya per un gran avantatge, es disparen les possibilitats que un altre partit (sigui Junts o En Comú Podem) pugui donar suport i tornar l'alcaldia als socialistes. ERC ja no compta amb la carta del canvi de govern que ara fa quatre anys li va permetre aconseguir l'alcaldia tot i haver quedat segon a les eleccions.

Per resoldre aquesta equació, però, cal tenir molt en compte el resultat que puguin aconseguir la resta de partits. El PP compta amb una bona candidata, Maria Mercè Martorell, i Junts també té un bon candidat però hi ha el dubte de com es comportarà el seu votant, havent-hi també la llista de Sí Tarragona - Ara Pacte Local.

La sensació a Tarragona és que el PSC de Viñuales va començar la precampanya amb molta força, però se li està fent una mica llarga. ERC, que insisteix en relacionar Viñuales amb Ciutadans, confia recuperar terreny i mantenir l'alcaldia.

stats