Eleccions municipals

La Tarragona del futur divideix els candidats

Els partits exposen els seus models de ciutat en el debat organitzat pel diari ARA

3 min
El debat entre els candidats a l'alcaldia de Tarragon organitzat pel diari ARA

TarragonaEl debat organitzat aquest dilluns pel diari ARA al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va permetre veure els diferents models de ciutat que defensen els candidats a l'alcaldia. Al debat, moderat per la subdirectora del diari ARA Carla Turró i pel coordinador del suplement del Camp de Tarragona, Jordi Salvat, hi van participar l'actual alcalde i candidat d'ERC, Pau Ricomà; la candidata de Ciutadans, Lorena de la Fuente; el de Junts, Jordi Sendra; la de la CUP, Eva Miguel, i la candidata de Sí Tarragona - Ara Pacte Local, Mar Giné. Els candidats del PSC, d'En Comú Podem i del PP també hi estaven convidats però no hi van assistir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense cap de dubte, un dels temes que més divisió va provocar és el creixement de la ciutat. Cal construir més pisos? I, si és així, on cal fer-los? Una part dels candidats, com Jordi Sendra, Lorena de la Fuente i Mar Giné, van defensar la construcció de nous habitatges. "I és clar que ha de créixer Tarragona [...] i ho ha de fer pels llocs on la gent vulgui anar a viure, als llocs on hi hagi més garanties", va dir Giné. "Amb obra nova hi ha més oferta i s'abaixen els preus", va assegurar Sendra, mentre que De la Fuente va defensar que la ciutat necessita "més densitat". A l'altre extrem es va situar la CUP. La candidata anticapitalista, Eva Miguel, va defensar que "amb tots els plans parcials que ja s'estan desenvolupant i els solars buits que hi ha a la ciutat, ja es pot donar resposta" a la necessitat de creixement de Tarragona. Miguel també va dir que el creixement s'ha de preveure en funció de les necessitats dels ciutadans i no dels promotors immobiliaris, i va recordar la defensa del PSC per construir un nou barri a la vall del Llorito. De la Fuente, Sendra i Giné van defensar també aquest creixement a la zona de llevant, mentre que ERC i la CUP s'hi van oposar frontalment. "Parlen d'un creixement sostenible, però envaint els espais que tenen més valor natural", va retreure Ricomà, que va recordar que bona part d'aquest creixement ja està previst al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). "Volem uns barris ben connectats entre ells i el centre: més serveis i més igualtat d'oportunitats. I un centre creador de riquesa", va dir Ricomà, que, com la CUP, opta més per relligar els barris actuals que no per créixer cap a llevant.

La bona entesa entre els republicans i els anticapitalistes també es va poder veure en el tema de l'habitatge, on Ricomà va felicitar Miguel per la seva gestió al capdavant d'aquesta cartera durant aquest mandat. Els dos candidats van insistir que la crisi de la bombolla immobiliària ja va demostrar que la construcció d'obra nova no implica que s'abaixin els preus.

La part del debat dedicada a l'economia també va mostrar les diferències de criteri, amb el turisme al centre de la polèmica. Tret de la CUP, tots els partits es van mostrar partidaris de seguir apostant pel turisme tot i que en diferent mesura. De la Fuente es va oposar a crear un hub cultural i educatiu a la Savinosa i va defensar que el que cal és un parador nacional de turisme, que ajudi a donar a conèixer els atractius tarragonins. Sendra va defensar que "Tarragona ha tingut un equilibri gairebé màgic entre turisme i indústria" però va advertir que "el teixit empresarial de Catalunya és el de les pimes i se'ls ha de donar totes les oportunitats i facilitats". Ricomà, per la seva banda, va dir que el turisme "encara pot créixer" però que no ha de ser "el gran objectiu de la ciutat".

Tensió pels pactes

La darrera part del debat estava dedicada als pactes postelectorals, ja que, segons totes les enquestes, no hi haurà cap majoria absoluta i caldrà arribar a acords, com ja va passar a les eleccions del 2019. Els sondejos fan guanyador el PSC, però seguit d'ERC a no gaire distància. Sobre la taula hi ha l'opció de repetir l'actual govern, format per ERC, Junts i la CUP, però, segons es va poder veure, no està tan clar. Ricomà va preguntar a Sendra si és cert que ja hi ha un acord perquè Junts faci alcalde Rubén Viñuales (candidat del PSC), a canvi de la Diputació de Tarragona. Tot i la insistència de Ricomà i també de Turró, Sendra no va voler pronunciar-se: "Jo vull aconseguir la majoria absoluta. Esperem al dia 28. L'endemà ja en parlarem". Fins i tot quan dues persones del públic van demanar que aclarís aquest punt, Sendra va evitar fer-ho. "Reitero, i si algú té dubtes de si votar-nos que vingui a veure'm, que jo el convenceré", va dir.

Ricomà, en canvi, es va mostrar partidari de repetir la mateixa fórmula. "Nosaltres volem seguir governant amb els que estem governant. Tinc molt bona relació i hem fet molt bona feina amb En Comú Podem, Junts i la CUP", va dir, incloent el partit de Jordi Collado a l'equip.

stats