En directe
Eleccions municipals
19/05/2023

Les eleccions municipals 2023 en directe | Marta Rovira: "Trigaré una mica més a tornar"

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Punt final al vuitè dia de campanya electoral!

Superat l'equador de la campanya de les eleccions municipals, nosaltres posem punt final a la vuitena jornada. Demà ens hi tornem a posar d'hora, que els caps de setmana els actes dels partits encara s'intensifiquen una mica més. Aquest dissabte hi ha els mítings centrals d'Esquerra, la CUP i Cs. Fins demà! Podeu seguir el directe aquí.

Yolanda Díaz s'enrecorda dels trànsfugues que van estar a punt d'acabar amb la seva carrera política

Yolanda Díaz ha fet campanya avui a Navarra, al municipi de Burlada, i s'ha enrecordat de Sergio Sayas i Carlos García Adanero, els dos diputats trànsfugues que es van saltar la disciplina de vot del seu partit i van votar en contra de la reforma laboral. El Congrés havia de rebutjar la convalidació del reial decret, però un error del diputat del PP Alberto Casero va fer que tirés endavant per un sol vot. En un acte amb Contigo Navarra, una coalició de diversos partits a l'esquerra del PSOE, ha criticat que "si l'operació del PP que presumptament va comprar dos diputats d'Unió del Poble Navarrès arriba a triomfar, avui milers i milers de treballadors del nostre país tindrien vides diferents". També ella. La ministra de Treball, ara candidata a la Moncloa amb la seva plataforma, Sumar, ja ha explicat diverses vegades que hauria dimitit si hagués decaigut la reforma laboral.

Illa, sobre Borràs: "No pot ser que estant condemnada no vulgui marxar i no l'apartin"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha carregat contra la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en un acte a Mollet del Vallès. "No pot ser que estant condemnada per prevaricació estigui presidint el Parlament i no vulgui marxar", ha lamentat el socialista, que ha afirmat que "ningú té dret a estar per sobre de les institucions" i veu "incomprensible" que ni el seu partit ni ERC l'apartin definitivament de la presidència.

Rovira allunya el seu retorn de l'exili per la causa del Tsunami Democràtic: "Trigaré una mica més a tornar"

La jefa, com la coneixen a ERC, ja fa cinc campanyes electorals que es veu obligada a entrar als mítings a distància i no sembla que aquesta situació s'hagi de revertir a curt termini. Parlem de la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, que aquest divendres ha dit que trigarà "una mica més a tornar" del que es podia preveure. El motiu és la causa judicial oberta a l'Audiència Nacional contra el Tsunami Democràtic. Tem que, si torna, aquesta investigació la pugui portar a la presó. "Em sembla que la meva estada a Ginebra s'allarga, malauradament. Ho lamento perquè tinc ganes de tornar", ha dit des d'un míting a Vic. També ha tret pit de l'estratègia negociadora d'ERC perquè va permetre que "no hi hagi un sol pres polític a la presó".

Feijóo dedica un dia de campanya a Galícia però 's'oblida' d'Ourense

Alberto Núñez Feijóo ha dedicat avui l'únic dia que farà campanya a Galícia, d'on va ser president des del 2009 fins al maig de l'any passat, quan va agafar les regnes del PP a l'Estat. Ha fet un míting a Lugo al migdia, un passeig per Pontevedra a la tarda i al vespre ha participat en un altre acte a Ferrol, a la província de la Corunya. Ha trepitjat tres de les quatre províncies i li ha faltat Ourense. "Sempre havia fet la campanya electoral completa a la comunitat autònoma. Per raons i circumstàncies evidents que tots coneixem no pot ser i em quedo un dia a Galícia", ha afirmat. Aquestes raons i circumstàncies evidents s'entén que és que el líder del PP a Ourense i president de la Diputació, Manuel Baltar, està immers en un procediment judicial per haver estat enxampat conduint a 215 quilòmetres per hora. 

El PP fa circular una furgoneta amb una imatge de Sánchez, García-Page i Otegi junts a Castella-la Manxa

Una furgoneta que demana el vot per al PP tot mostrant una imatge de Pedro Sánchez, Emiliano García-Page i Arnaldo Otegi s'ha deixat veure per Puertollano, a Castella-la Manxa. "Que us voti Txapote [un exdirigent d'ETA]", hi diu. García-Page, el candidat del PSOE a la presidència, ha qualificat la iniciativa d'"inapropiada" i hi veu un senyal d'"autèntica desesperació" per part de la formació conservadora. Precisament, el líder socialista en aquesta comunitat és un dels barons del PSOE més crítics amb les aliances del president espanyol amb Bildu al Congrés i, arran de la polèmica per les llistes electorals, va dir diumenge passat en un míting amb Sánchez que, "amb els assassins d'ETA, ni a la cantonada".

Collboni promet un "pla de Barris" i una "descentralització" de l'Ajuntament

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha promès un "pla de Barris" si és escollit alcalde de Barcelona. En un acte a Sant Andreu, ha insistit que "Barcelona no acaba als barris, comença als barris, que són el que dona sentit a la ciutat". Collboni ha remarcat que serà Lluís Rabell qui lideri aquestes polítiques com a tinent d'alcaldia, i que implicaria una dotació de 150 milions d'euros per millorar els carrers, així com recuperar la figura de "l'alcalde de barri". L'aposta del socialista passa, doncs, per una "descentralització" de les competències del consistori cap als districtes.

PP i Valents coincideixen en una protesta a favor de mantenir places d'aparcament

Un grup de veïns del barri de Provençals del Poblenou, al districte de Sant Martí de Barcelona, ha tallat aquesta tarda la Gran Via per protestar contra els projectes de pacificació d'entorns escolars que afecten places d'aparcament al carrer Perú. La protesta, en plena campanya electoral, ha comptat amb la presència de representants de diferents partits. L'alcaldable del PP, Daniel Sirera, que hi ha anat acompanyat de l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat, ha aprofitat l'ocasió per llançar una proposta: la cobertura del tram final de la Gran Via. I s'ha fotografiat amb una pancarta reivindicant el dret a "aparcar al carrer". Eva Parera, de Valents, també s'ha sumat a la mobilització i ha promès recuperar places d'aparcament per tota la ciutat. "Hi ha una manca evident de zones d'aparcament que no dona resposta al volum de vehicles, cotxes i motos, que té la ciutat", ha reivindicat.

Batet: "Trias representa la pèrdua d'una dècada per a Catalunya"

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha carregat contra el candidat de JxCat, Xavier Trias, en un míting a Sant Andreu en què ha assegurat que "va subordinar el projecte de ciutat a l'independentista, i avui ho tornaria a fer". Al seu entendre, Trias "representa la pèrdua d'una dècada per a Catalunya". D'altra banda, ha titllat els vuit anys de govern amb Ada Colau com a alcaldessa de "decebedors": "Barcelona no ha tingut un projecte modernitzador, que abasti tots els seus barris".

La JEC s'oposa a revisar les llistes d'EH Bildu perquè no en té competència

La Junta Electoral Central ha rebutjat analitzar les llistes d'EH Bildu que inclouen condemnats per terrorisme d'ETA perquè no en té competència. Així ho va resoldre ahir, segons l'acord que ha donat a conèixer avui i en el qual també subratlla que no li pertoca valorar una hipotètica il·legalització de la formació abertzale. Recorda que la llei de partits indica que són les Corts espanyoles i la Fiscalia les institucions que poden instar-la a la justícia.

El PP aposta per cobrir el tram final de la Gran Via i convertir-lo en una zona verda

El PP de Barcelona ha proposat aquest divendres cobrir el tram de la Gran Via de les Corts Catalanes que va des de la plaça de les Glòries fins a Sant Adrià de Besòs i habilitar una zona verda a la cobertura de la carretera. Així ho ha anunciat el candidat dels populars a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, que ha defensat la "unió" del barri, que ara mateix està "partit per la meitat" per l'autopista urbana. Segons l'alcaldable, aquesta iniciativa es podria finançar amb fons europeus. De fet, al candidat l'ha acompanyat l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat, que ha promès que des del Parlament Europeu ajudarà per aconseguir que els fons Next Generation arribin a Barcelona i serveixin per fer realitat aquestes obres.

Trias: "Si jo hagués fet això del Consell de Cent, la Colau diria que soc un 'pijo'"

L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha tirat d'ironia aquest divendres per parlar d'un dels temes estrella a l'Eixample: les superilles. I ho ha fet per referir-se al Consell de Cent, que l'alcaldessa, Ada Colau, ha convertit en una via de vianants: "Si jo hagués fet això, la senyora Colau diria que soc un pijo". Trias ha advertit dels efectes secundaris d'això: ha assegurat que encarirà el preu de lloguer i, en canvi, beneficiarà els propietaris de locals comercials i pisos: "Els ha tocat la loteria". "No podem fer carrers de primera i de segona", ha declarat.

En aquest sentit, ha proposat "transformacions urbanístiques que mirin al futur": cobrir la ronda de Dalt; el canvi de la llera del Besòs; l'enllaç entre la Sagrera, les Glòries i l'Estació de França; un passeig arbrat entre la Marina del Prat Vermell i el Paral·lel, i transformar la Gran Via a l'estil de la Diagonal entre passeig de Gràcia i Francesc Macià.

També ha criticat l'alcaldessa per la falta de "manteniment" de la ciutat: "Fa uns dies em vaig passejar per aquí [per Sant Antoni] i tots els parterres estaven fets una merda. Ara hi ha passat Parcs i Jardins i hi ha plantat. Però escolti'm: no hi ha d'haver eleccions perquè vostè planti!", s'ha exclamat.

"N'estem farts": Trias crida a votar a l'Eixample, un districte clau per a ell el 28-M

La candidatura de Xavier Trias ha aterrat aquest divendres al districte de l'Eixample amb un missatge: mobilitzar el vot en un lloc clau per assolir la victòria el 28-M. "Si l'Eixample fos independent, seria la segona o la tercera ciutat de Catalunya", ha dit el número 8 de la llista, Joan Rodríguez. "Només a l'Esquerra de l'Eixample ja hi viu més gent que a Sant Cugat", ha continuat, per reivindicar la importància d'aquest districte de cara a les eleccions del 28-M. I és que juntament amb Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts, el resultat en aquests barris es perfila clau per a una eventual victòria de Trias a les eleccions. "El canvi a Barcelona comença en aquest districte. N'estem farts", ha sentenciat Rodríguez, que ha pronosticat una "victòria esclatant" en aquesta zona.

Eva Parera s'obre un perfil a Tinder: "L'alcaldessa que estaves buscant"

La candidata a l'alcaldia de Barcelona per Valents, Eva Parera, s'ha obert un compte a Tinder. En la seva foto, apareix el seu lema de campanya: "Barcelona gran un altre cop". En l'apartat sobre la seva personalitat, escriu: "L'alcaldessa que estaves buscant". I demana als "colauers, cupaires, okupes i comunistes" que s'abstinguin de fer "match" amb el seu perfil.

"Pilar Lima, bollera, sorda i alcaldessa": l'alcaldable de Podem a València envia una samarreta a Pablo Motos

"Pilar Lima, bollera, sorda i alcaldessa" és el lema que el programa El hormiguero ha regalat a l'alcaldable de Podem a la ciutat de València. El comentari d'un col·laborador de Pablo Motos sobre Pilar Lima ha corregut com la pólvora a les xarxes socials i el partit lila l'ha aprofitat per fer-ne una samarreta, que el presentador rebrà com a regal. "Benvingut al segle XXI", li ha dedicat Lima a Motos a través de Twitter.

Sirera denuncia el Govern i l'Ajuntament per "inacció" amb les okupacions de la Bonanova

El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, ha presentat davant el jutjat la denúncia per la suposada "inacció" de l'ajuntament de la ciutat i el Govern en el conflicte de les okupacions al barri de la Bonanova. En declaracions als mitjans davant la Ciutat de la Justícia, l'alcaldable del PP ha assegurat que tant la Guàrdia Urbana com els Mossos tenien "instruccions" de no actuar durant les manifestacions. A banda, Sirera ha replicat les paraules de l'alcaldessa, Ada Colau, que li ha dit que presentar una denúncia és "una línia vermella". "El que és una línia vermella és permetre que els delinqüents facin el que vulguin", ha subratllat.

Grau proposa crear una "oficina de drets civils" per la defensa del bilingüisme

La candidata de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, ha proposat crear una "oficina de drets civils" per defensar "el bilingüisme". En una atenció als mitjans davant el Mercat de Sant Antoni, acompanyada per l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundúa, l'alcaldable ha acusat l'Ajuntament de ser "hispanòfob" i de "seguir l'estela" d'un Govern "irresponsable". "Lesionen els drets dels castellanoparlants i ens situen en un escenari de confrontació", s'ha queixat Grau, com recull l'ACN.

Colau es reuneix amb CCOO i dona suport a la ILP per invertir el 6% del PIB en educació

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, s'ha reunit aquest migdia amb el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, i ha signat la iniciativa legislativa popular (ILP) per destinar el 6% del PIB a educació que promou el sindicat.

Sánchez i candidats extremenys suspenen la campanya per un incendi en comarques de Cáceres

Un incendi que al migdia ja havia cremat entre 7.500 i 8.000 hectàrees a Las Hurdes, una mancomunitat de sis municipis a la província de Càceres (Extremadura), ha obligat el president espanyol, Pedro Sánchez, a suspendre l'acte que tenia previst a Badajoz. També han interromput la seva activitat electoral el candidat del PSOE, Guillermo Fernández Vara, així com els caps de llista de Ciutadans i Units per Extremadura. Aquest matí s'han evacuat unes 600 persones.

ENTREVISTA | Xavier Trias: "Pactaria amb el PSC per evitar que Colau fos alcaldessa, però no amb el PP"

Xavier Trias (Barcelona, 1946) va ser alcalde de la capital catalana del 2011 al 2015, però ara ho torna a intentar: es presenta com el "canvi" davant d’Ada Colau. En l'entrevista de la directora de l'ARA, Esther Vera, afirma que pactaria amb el PSC per evitar que la candidata dels comuns continuï com a alcaldessa. Si no ho aconsegueix, renunciarà a l'acta de regidor.

Podeu llegir l'entrevista sencera en aquest enllaç.