Eleccions municipals

El municipi on ERC fa fora el seu alcalde per donar l'alcaldia a Junts

Els dos regidors republicans i el dels juntaires s'uneixen per rellevar l'alcalde d'Espinelves

3 min
Joan Montserrat, alcalde d'Espinelves

BarcelonaNi quatre mesos haurà durat Joan Montserrat com a alcalde d'Espinelves. Una moció de censura que es debatrà dimecres acabarà amb el seu breu mandat. El més insòlit d'aquesta primera moció de censura a Catalunya des de les eleccions del 28 de maig és que la presenten els seus companys de partit i que l'alcaldia passa a mans del seu gran rival. Els altres dos regidors republicans, Josep Guixeras i Caterina Carol, i Antoni Tanyà (Junts), soci de govern, s'han unit per convertir en alcalde aquest últim. Malgrat que Montserrat va debutar reeditant la majoria que ostenta ERC des del 2015 assolint 3 dels 5 regidors, la falta de confiança dels seus companys de govern explica un moviment de cadires tan inesperat com inusual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carol, que fins ara no havia parlat amb cap mitjà, admet que no ha sigut una decisió fàcil. "És molt desagradable, perquè jo el vaig convèncer per entrar a la llista, però era impossible continuar perquè feia i desfeia i ens menystenia,", critica, abans de sentenciar: "El càrrec l'ha trastocat". Reconeix pressions d'ERC per conservar l'alcaldia. "Jo soc gran i estic jubilada, l'altre regidor viu a Girona, i pensem que és més pràctic que sigui algú d'aquí com en Tanyà, tot i que ERC ens va demanar que ens hi poséssim nosaltres i no estan contents". No ho estan, no.

L'executiva local dels republicans ja ha demanat l'expulsió de Carol, l'única militant del partit. Així ho revela a l'ARA el que ha sigut alcalde aquests dos darrers mandats, Joan Manel Claveria. "El que han fet és legal, però no legítim", critica l'exalcalde, que considera que no han donat prou "raons de pes" per justificar una moció que a parer seu l'ha promogut Junts: "No han paït la derrota perquè pensaven que guanyarien, i han fet tot el que han pogut fins a aconseguir l'alcaldia".

L'alcalde també ha trencat el seu silenci per denunciar que la moció ja estava pactada abans que fos investit. "Ja s'estava preparant abans i, de fet, el 6 de juny en una reunió els dos regidors d'ERC em van dir que potser jo no seria l'alcalde, però com que havia estat el més votat, no li vaig donar més importància". Montserrat diu que li han fet el llit: "Estic decebut i em sento traït perquè tinc la sensació que em van posar a la llista perquè la gent em votés per després fer la seva". I afegeix: "No hi ha cap argument prou important per fer-me fora i cap dels tres regidors ha intentat reconduir la situació. Només m'han demanat que plegués, cosa que no he fet perquè m'ha votat la majoria del poble i no puc acceptar que no donin explicacions".

"No és una qüestió de partits"

La direcció comarcal de Junts justifica la moció per la falta de sintonia amb l'alcalde d'aquest poble de menys de 250 habitants que funciona amb llistes obertes: "No s'han entès, van decidir governar tots quatre, però no han treballat a gust aquests mesos". També minimitza el canvi de partit a l'alcaldia: "Tots tres han decidit que ell sigui l'alcalde pensant més en el poble que en els partits, i si fos d'ERC ell seria l'alcalde, també, no és una qüestió de partits".

Ple d'investidura del nou Ajuntament d'Espinelves el 17 de juny.

La federació d'ERC a Osona subratlla la debilitat del nou govern. "Que sigui alcalde una persona que va ser el menys votat, com a mal menor, perquè no hi ha ningú que vulgui posar-s'hi, no és gaire esperançador", lamenten, i recorden que el mandat ja va començar de manera accidentada. I és que la cap de llista de Junts, Núria Delgado, va renunciar a prendre possessió de l'acta dies abans del ple d'investidura. Després d'estar vuit anys a l'equip de govern d'ERC, va decidir liderar la llista de Junts amb el compromís de quedar-se a l'oposició si no guanyaven, però Tanyà va decidir a entrar al govern i Delgado va plegar.

També ho va fer la número 3 del partit. Ester Masó, que havia de ser qui l'havia de rellevar, va declinar entrar al consistori pel mateix motiu, i de retruc el candidat d'una llista fantasma del PSC, Francisco Bringueret, sense cap vinculació al municipi, ha acabat entrant i és l'únic regidor a l'oposició. A partir de dimecres a l'oposició l'acompanyarà el fins ara alcalde, que medita seguir o plegar. "El regidor del PSC és de Castellar del Vallès i l'alcalde de Mollet, poden pujar junts als plens", bromeja un veí, que diu que la seva procedència no està al darrere de la seva sortida: "És una persona estimada, des del 2014 hi té una segona residència i la seva idea era venir a viure aquí". La majoria dels veïns no amaguen la seva sorpresa i es fan la mateixa pregunta: "Feia falta arribar fins aquí?".

stats