Eleccions municipals

El PP, molt a prop de recuperar l'alcaldia de Castelldefels

El partit d'un exregidor del PSC obre converses amb els populars per assegurar la majoria absoluta

2 min
Manu Reyes, a la dreta amb Feijóo, Sirera i Fernández

BarcelonaMés enllà de créixer arreu de Catalunya i retenir Pontons i Gimenells, el PP s'havia marcat dos grans objectius a les eleccions municipals: recuperar Badalona i també Castelldefels. Després d'arrasar a Badalona, on el candidat Xavier Garcia Albiol va obtenir una folgada majoria absoluta, Castelldefels també està molt a prop de tornar a mans del PP, segons ha pogut saber l'ARA, com ja va passar del 2011 al 2015. Als dos següents comicis, el PP, amb Manuel Reyes repetint com a cap de llista, també va guanyar, però les aliances postelectorals el van apartar del govern. Ara la situació és diferent i tot s'encamina cap a un govern del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de quedar a un sol regidor de la majoria absoluta, amb 12 dels 25 regidors en joc amb un increment de gairebé tres mil vots respecte al 2019, la formació conservadora ha iniciat aquest dimarts negociacions formals amb Som Castelldefels, la formació de l’exregidor del PSC i exmembre de l’anterior govern municipal Fernando Cerpa, conegut popularment com a Nico. Aquest nou partit municipalista, que es va estrenar amb tres regidors als comicis del 28-M, ha confirmat a l’ARA que ha comunicat avui a la resta de forces polítiques amb representació al consistori que obre converses amb el PP amb l’objectiu d’assolir un pacte de govern. De fet, dijous de la setmana passada Reyes va trucar a Cerpa per saber quines eren les seves intencions i ja es van reunir aquell mateix dia.

Fernando Cerpa, el candidat de Som Castelldefels.

“Tenim la predisposició d'arribar a un acord i avui comencem la negociació amb el PP”, ha avançat Cerpa, que vol ser prudent a l’hora de donar per tancada l'entesa. Conscient que té la clau de la governabilitat, Som Castelldefels farà valer la seva força i exigirà una tinença d’alcaldia per a Cerpa i la gestió d’una altra regidoria. “Apostarem fort amb diferents àrees perquè com a mínim 2 dels 3 regidors formin part del govern”, diu l'exregidor d’Esports i Gent Gran i Via Pública que va deixar el PSC a principis del 2023 per desavinences amb l'encara alcaldessa, Maria Miranda.   

Ajuntament fragmentat

Els resultats de la resta de formacions polítiques compliquen un escenari alternatiu, tot i que unides podrien desbancar el PP. A diferència d'altres anys, però, no han engegat converses formals per bastir una nova alternativa a Reyes. El dol pels seus mals resultats continua. El PSC ha passat de 6 a 4 regidors; En Comú Podem, de 4 a 3; ERC, de 4 a 2, i Junts ha mantingut el que tenia, tot i perdre 300 vots. "Estem oberts a parlar amb la resta de forces, però segueixen en depressió pel seu retrocés", subratlla el cap de llista, que ha fet el pas perquè en poc més d'una setmana s'han de constituir els ajuntaments.

Que alguns dels seus candidats hagin plegat per la patacada electoral, com el republicà Jordi Maresma, i d'altres no hagin confirmat que seguiran a l'Ajuntament, com l'exalcaldessa Candela López, que ha sonat per anar a les llistes dels comuns a les eleccions espanyoles, ha empès també Som Castelldefels a moure fitxa. "Aquest escenari d'inestabilitat no dona seguretat a explorar altres pactes", sentencia Cerpa.

stats