Corrupció

Un regidor de Vox a l'Ajuntament de València denuncia el partit per finançament il·legal

Vicente Montañez assegura que la formació hauria desviat fons dels grups municipals i autonòmics per sufragar la gestió diària

2 min
El regidor Vicente Montañez, de VOX, en una imatge d'arxiu

ValènciaEl regidor de Vox a l'Ajuntament de València Vicente Montañez ha denunciat a la Fiscalia Anticorrupció la formació ultra per desviar a les arques del partit fons públics destinats a sufragar l'activitat del grup municipal. Ho ha avançat Eldiario.es i ho ha confirmat a l'agència Efe el mateix dirigent. Segons la denúncia, Vox hauria comès un delicte de finançament il·legal de partits, malversació de diners públics i organització criminal. El regidor diu que des del 2019 Vox hauria articulat un mecanisme per absorbir fons destinats als grups municipals i autonòmics de tot l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'escrit, Montañez explica que el 2 de desembre del 2020 els membres del grup municipal i els diputats autonòmics haurien estat citats a una reunió virtual amb el gerent de la formació ultra, Juanjo Aizcorbe, i el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, en la qual els dos dirigents haurien sol·licitat la transferència de la subvenció que reben els grups. Per fer-ho, haurien proposat la creació d'uns convenis de col·laboració, segons els quals els grups parlamentaris transferirien els diners i a canvi els diputats i regidors rebrien serveis com la gestió de la comunicació.

Per fonamentar la denúncia, Montañez hauria aportat la gravació de la reunió, en què suposadament se sent que Aizcorbe lamenta que l'any 2019 es van perdre les subvencions als grups municipals i destaca que amb les devolucions de les quantitats no gastades pels grups municipals no n'hauria sortit beneficiat ni "el projecte polític de Vox ni els ciutadans". A més, el regidor també hauria lliurat a la Fiscalia cinquanta documents, tots emesos per òrgans del partit, que provarien la comissió d'aquests delictes.

El regidor ultra afirma que quan es va negar a col·laborar amb aquesta pràctica el van assetjar i humiliar en privat i públicament, i el van avisar reiteradament que, si no rectificava, el partit no comptaria amb ell per a les eleccions, tal com ha passat.

A la denúncia també s'afirma que la direcció de Vox hauria remès factures per imports superiors als 8.000 euros perquè fossin abonats pel grup parlamentari a canvi d'uns serveis que no havien sigut ni sol·licitats, ni prestats ni pressupostats. A més, s'assegura que almenys vuit diputats del Congrés, entre els quals l'actual candidat a l'alcaldia de Madrid, Javier Ortega Smith, intervenien de manera sistemàtica en la gestió dels fons derivats dels grups municipals i autonòmics.

stats