En directe
17/06/2023

Trias esclata: "Me n'aniré a casa, però amb la consciència tranquil·la"

Segueix els plens municipals de constitució dels nous consistoris minut a minut

Donem per acabada la cobertura en directe de la constitució dels ajuntaments. Ha estat un dia mogut, especialment a Ripoll i a Barcelona. Gràcies per seguir-lo amb nosaltres!

Puigdemont sobre Barcelona: "L'Estat continua en guerra"

L'expresident Carles Puigdemont ha reaccionat aquest dissabte a través de Twitter a l'elecció de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona amb els vots del PSC, els comuns i el PP. "El front patriòtic existeix, però és espanyol: PSC, comuns i PP. En la conversa entre dretes i esquerres espanyoles, Catalunya sempre serà un actor secundari", ha dit. En aquest sentit, ha defensat que el rol de l'independentisme "no és ajudar a aturar la seva dreta" sinó "ajudar Catalunya a aturar aquesta Espanya".

"Que s’accepti que l’alcaldia de Barcelona es potinegi des de Madrid i que es nomeni un govern titella i tutelat per Madrid demostra fins a on estan disposats a arribar els seus lacais que avui han tornat a fer el mateix que fa quatre anys", ha dit, en al·lusió a l'operació d'Ada Colau, Jaume Collboni i Manuel Valls per impedir que Ernest Maragall fos alcalde el 2019.

17 Jun 2023

Albiol i la Badalona irreconeixible

Gerard Pruna

Cs canvia de seu a Madrid després dels seus desastres electorals

Ciutadans canviarà de seu a Madrid. Abandonarà un edifici situat al carrer Alcalá, al costat de la plaça de toros de Las Ventas, i que ha quedat sobredimensionat si es té en compte la representació institucional que té ara la formació taronja. Es traslladaran al carrer Príncipe de Vergara, informa l'agència Efe.

17 Jun 2023

Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida només amb els vots socialistes

Aragonès critica l'elecció de Collboni: "Barcelona s'ha de decidir des de Barcelona"

Un cop escollit, Jaume Collboni ha creuat la plaça Sant Jaume per saludar el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Un gest que forma part del protocol després de l'elecció de l'alcalde de Barcelona. En el seu discurs, Collboni ha fet bandera de la cooperació institucional, mentre que Aragonès s'ha permès enviar-li un dard. El cap de l'executiu ha assegurat que Collboni ha estat elegit per partits "amb models de societat diferents" i "raons contraposades", a més d'assenyalar que la fórmula ha estat cuinada des de l'Estat: "Es projecta sobre aquesta elecció l’ombra d'un acord fet des de Madrid entre els dos grans partits. Catalunya s'ha de decidir des de Catalunya i Barcelona s'ha de decidir des de Barcelona".

El candidat de Junts i el del Front Nacional acaben a crits a l'Ajuntament de la Masó

El candidat de Junts i el de l'extrema dreta del Front Nacional han acabat aquest dissabte a crits en el ple d'investidura de l'Ajuntament de la Masó. El primer havia perdut les eleccions i el segon governarà amb majoria absoluta. En un moment donat, Josep Solé (Junts) ha retret a Albert Camps (FN) el to del seu discurs, ple de retrets contra els anteriors dirigents del consistori: "Perdona, m'aixeco i marxo perquè diria alguna cosa molt grossa. Has dit coses molt greus en contra meva", ha protestat Solé. Camps li ha replicat que amb la seva marxa quedava representada "una manera de fer política". Llavors Solé ha acusat Camps de "prepotent" i aquest li ha dit "dictador". La victòria del Front Nacional en aquesta localitat va ser una de les sorpreses de la nit electoral. En aquesta crònica, Xavi Tedó n'explicava les claus.

Junts i ERC aquest cop sí que coincideixen: és una nova "operació d'estat" contra l'independentisme

Són freqüents les picabaralles entre ERC i Junts, però aquest dissabte han fet exactament el mateix diagnòstic sobre l'operació PSC-Comuns-PP per impedir l'accés a l'alcaldia de Barcelona a Xavier Trias (Junts). "De nou una operació d'estat t'ha apartat de l'alcaldia. Convertim aquesta gran indignació amb més compromís i més determinació", ha piulat el secretari general de Junts, Jordi Turull. En termes similars s'ha expressat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que també ha aprofitat per rascar algun vot de cara a les eleccions generals: "Una nova operació d'estat davant la qual no podem quedar indiferents. El 23-J, vota per Catalunya!", ha proclamat.

Escridassada a Collboni en creuar la plaça Sant Jaume

La primera rebuda que ha tingut Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona ha sigut una forta escridassada a la plaça Sant Jaume. És plausible pensar que hagi estat deguda al fet que els concentrats fossin partidaris de Xavier Trias, ja que tot feia pensar que el candidat de Junts seria l'escollit com a alcalde i no el candidat socialista.

El revelador pacte entre Fòrum Astúries i Vox a Gijón: "Eliminar aquells aspectes que suposin igualtat entre persones"

Alts càrrecs de Fòrum Astúries han abandonat el partit aquest matí pocs instants abans que la líder de la formació, Carmen Moriyón, fos escollida alcaldessa de Gijón gràcies als vots del PP i Vox. El pacte de la formació autonòmica amb l'extrema dreta inclou una frase reveladora en matèria d'igualtat i que ha propiciat la renúncia d'aquests membres de la formació. "Compromís de revisió i nova redacció de l'ordenança d'igualtat en la qual s'eliminin aquells aspectes que suposin igualtat entre persones", diu un dels punts.

Collboni a Trias: "Sap que li tinc un afecte personal"

El nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha intentat fer aquest dissabte un discurs conciliador, malgrat la tensió que s'ha viscut al ple per l'operació a tres bandes –PSC, comuns i PP– perquè Xavier Trias no fos alcalde. Collboni s'ha dirigit amb aquestes paraules al candidat de Junts: "Sap que li tinc afecte personal, hem parlat de la ciutat i li he consultat coses".

Trias explota contra el PSC i els comuns: "Jo me n'aniré a casa, però amb la consciència tranquil·la"

El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha explotat aquest dissabte contra el PSC i els comuns per, en un moviment de darrera hora, haver-se aliat amb el PP per deixar-lo sense l'alcaldia. A més, ha deixat entreveure que marxarà a casa ben aviat un cop ha quedat clar que no serà alcalde. "Jo me n'aniré a casa, però amb la consciència ben tranquil·la. Vostès quan se'n vagin a casa saben que hauran fet coses que no haurien d'haver fet mai", ha criticat. No s'ha aturat aquí: "Des que he arribat no s'atreveixen a mirar-me a la cara", ha dit mirant als comuns i als socialistes. "S'ha de saber perdre amb elegància i hi ha gent que no sap perdre amb elegància", ha resolt.

El PSOE celebra el triomf de Collboni i retreu al PP haver tingut "dubtes"

El PSOE ha celebrat que Jaume Collboni hagi acabat sent l'alcalde de Barcelona i ha retret al PP que hagi tingut "dubtes" fins al final de si calia investir-lo o no. Així ho expliquen fonts socialistes, que a més donen una versió oposada a la del PP de com han anat les negociacions. Segons els populars, l'operació per impedir que Trias fos alcalde va ser gestada entre la direcció popular –Génova– i la direcció socialista –Ferraz–, mentre que el PSOE ho nega. El partit de Pedro Sánchez assegura que en tot moment s'ha decidit tot des de Barcelona, una manera d'intentar demostrar que els socialistes catalans no estan tutelats.

Colau: "Senyor Trias, em sap greu, però tenim models de ciutat oposats"

La ja exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha explicat els motius pels quals finalment s'ha decidit a donar l'alcaldia a Jaume Collboni, malgrat que això suposi que els comuns es quedin fora del govern municipal. Ha dit que els comuns i Junts tenen models molt diferents i que per aquest motiu ha participat en l'operació amb el PP per impedir que Trias sigui alcalde. "Senyor Trias, em sap greu, sap que té el meu respecte, però tenim models de ciutat oposats", ha dit.

Sirera: "He complert la meva paraula, no he fet alcalde un separatista"

Primeres paraules de Daniel Sirera (PP) després d'haver entregat l'alcaldia de Barcelona a Jaume Collboni i haver-se convertit en el protagonista inesperat de la jornada. "He complert la meva paraula, no he fet alcalde un separatista ni l'esquerra rupturista", ha dit en el seu discurs. Així, Sirera justifica que amb el seu moviment d'última hora ha evitat que l'alcaldia sigui per a Trias o per Colau. El que omet, però, és que ha entregat als socialistes la ciutat més gran de l'Estat on governaran. I tot plegat, a poc més d'un mes de les eleccions generals.

El PP defensa el suport a Collboni: "Hem retirat de la governabilitat de Barcelona al partit de Puigdemont i l'esquerra rupturista"

"Hem retirat de la governabilitat de Barcelona el partit de Carles Puigdemont i l'esquerra rupturista i sobiranista que tant mal ha fet a la ciutat en els darrers anys". Amb aquest argument fonts del PP defensen la decisió que han pres d'entregar la ciutat a Jaume Collboni (PSC) en detriment de Xavier Trias (Junts). Per acabar de prendre la decisió hi ha hagut contactes al més alt nivell entre el coordinador general del PP, Elías Bendodo, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. "El PP és un partit d'estat que treballa per a la integritat nacional", han dit des de la direcció del PP.

17 Jun 2023

Collboni, nou alcalde de Barcelona amb els vots dels comuns i el PP

Gerard Pruna

Daniel Sirera retira la seva candidatura i acosta l'alcaldia a Jaume Collboni

Daniel Sirera (PP) ha retirat la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona en el ple d'investidura que s'està celebrant en aquests moments. Això és un senyal que els populars s'inclinen a donar l'alcaldia de la ciutat a Jaume Collboni i que, finalment, Xavier Trias no serà el nou alcalde.

Xiulets a la plaça Sant Jaume quan se sent el nom d'Ada Colau

És tradició que en el ple d'investidura se sentin els noms de tots els regidors abans que jurin o prometin el càrrec. Quan s'ha llegit el nom d'Ada Colau s'ha sentit una forta escridassada des de la plaça Sant Jaume. És fàcil imaginar que siguin seguidors de Xavier Trias, que han acudit a la plaça per veure el candidat de Junts convertit en alcalde, cosa que ara mateix no està clara pel gir que han fet els comuns. Podeu seguir en directe el ple en aquest enllaç.

En marxa el ple de Barcelona amb la incògnita de qui serà alcalde

Situació inèdita a Barcelona. Acaba de començar el ple d'investidura i encara no se sap qui serà l'alcalde. Xavier Trias (Junts) i Ernest Maragall (ERC) semblava que ho tenien fet perquè el primer fos investit, però un gir dels comuns d'última hora ha obert la porta perquè ho sigui Jaume Collboni (PSC). Per acabar-ho de complicar, la decisió final recau en el PP. Daniel Sirera haurà de decidir: o Trias o Collboni. O donar l'alcaldia a Junts o donar-l'hi al PSC.