Eleccions municipals

Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida només amb els vots socialistes

El PSC governarà en minoria i haurà de suar per trobar aliances

Albert González Farran
2 min
Fèlix Larrosa aixeca la vara d'alcalde al Ple de la Paeria de Lleida

LleidaPrevisible i sense cap sortida de guió. I molt puntual. El ple de constitució de la Paeria de Lleida ha investit aquest dissabte el socialista Fèlix Larrosa com el nou alcalde de la ciutat. Ho ha fet tan sols amb els vots del seu grup municipal, nou regidors del PSC, que recuperen d’aquesta manera una alcaldia històricament socialista. “Assolir la unanimitat és difícil, però crec que és factible arribar a consensos fruit del diàleg, la mà estesa i la generositat”, ha dit el nou alcalde durant el seu discurs de presa de possessió, conscient que necessitarà pactar amb la resta de grups de l’oposició. El triple empat de PP, ERC i Junts, amb cinc regidors cadascun, no li ofereix un panorama fàcil. De fet, tots i cadascun dels grups amb representació a la Paeria (inclosos Vox i el Comú de Lleida) han votat avui els seus propis candidats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El saló de plens de l’Ajuntament s’ha omplert de gom a gom. Entre els assistents hi havia els exalcaldes socialistes Antoni Siurana i Àngel Ros (ambdós sumen prop de 40 anys de govern municipal); la delegada del Govern, Montse Bergés (ERC); familiars de Larrosa; amics; simpatitzants dels diferents grups i, fins i tot, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i representants de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb els seus uniformes de gala. La gran absència ha estat la de l’alcalde sortint, el republicà Miquel Pueyo, que després de renunciar al seu escó ha preferit no ser testimoni de la seva derrota.

Larrosa ha promès que en els pròxims dies anunciarà les seves primeres cent mesures. Entre elles, aconseguir que la ciutat sigui declarada Patrimoni Mundial de la Unesco.

Xavier Palau, portaveu del PP i autodeclarat cap de l’oposició, ha reconegut que ara sí que li "tremolen les cames”, en referència a haver passat de representar la darrera força política a la segona més votada. Diu que això li imposa “responsabilitat”, però alhora fa una crida al nou alcalde a comptar amb ell.

Sense Pueyo ni Postius

Però dues formacions més reivindiquen també ser tingudes en compte. Tant l’exconsellera de Drets Socials Violant Cervera (Junts) com la republicana Jordina Freixanet, amb un discurs altament sobiranista en favor de la República Catalana, han promès una “oposició constructiva, però ferma”. Ambdues han rellevat els seus caps de llista (Toni Postius i el mateix Pueyo), que governaven junts la passada legislatura i que han dimitit pels mals resultats electorals. “No permetrem que hi hagi més deute”, ha avisat Freixanet, recordant que el seu govern ha deixat una Paeria “sanejada”.

Hi ha hagut espai per a l’autocrítica. Mentre que la juntaire Violant Cervera ha dit que la gran derrota ha estat el prop de 50% d’abstenció, Freixanet alerta que a la Paeria hi hagi representants del “feixisme, el racisme i la misogínia”, en clara referència als dos edils de Vox. Precisament, la seva portaveu, en un discurs en castellà, ha avisat que seran “el malson dels delinqüents”.

stats