Eleccions municipals

Les Balears fan un tomb a la dreta i PP i Vox sumen per governar

Els populars encapçalats per Marga Prohens tornen a guanyar les eleccions autonòmiques després de vuit anys i necessitaran l'extrema dreta

3 min
aime Martínez, Marga Prohens i Llorenç Galmés, compareixen devant els mitjans per valorar els resultats electorals.

PalmaEl PP liderat per Marga Prohens va tornar a guanyar ahir les eleccions autonòmiques a les Illes Balears, amb 25 diputats, sis més que el 2019, després d’una jornada que va fer palès el fort tomb de les Illes cap a la dreta. El PSIB de Francina Armengol va aconseguir 18 escons, un menys que als comicis del 2019. D’aquesta manera, la socialista no podrà escenificar la fita històrica d’una tercera legislatura consecutiva –només el popular Gabriel Cañellas té en el seu haver tres mandats–. Ara bé, el PSIB no és el partit de l’esquerra amb una caiguda més gran. La candidatura d’Antònia Jover no va quallar a Podem: va perdre cinc diputats respecte a la legislatura anterior i en tindrà un. En canvi, Lluís Apesteguia sí que va mantenir els resultats de Més per Mallorca amb quatre escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hi ha una majoria claríssima de la dreta i l’extrema dreta i ara els tocarà governar”, va lamentar Armengol en la seva compareixença davant dels mitjans al voltant de la mitjanit, amb més d’un 90% del vot escrutat. La líder socialista va remarcar que farà feina “per garantir els drets” que les Illes han assolit els darrers vuit anys des de l’oposició, “de manera ferma, però constructiva”. “Començarem a treballar immediatament per treure els millors resultats a les generals”, va afegir, amb l’objectiu de minvar aquesta onada cap a la dreta.

Malgrat que el PP va reiterar al llarg de la campanya que aspirava a governar en solitari, s’ha quedat a cinc diputats del seu objectiu –el Parlament balear té 59 escons i en calen 30 per assolir la majoria absoluta–. Així, els populars estan obligats a comptar amb Vox. La formació d’extrema dreta gairebé ha triplicat la representació i ha passat de tres a vuit diputats, una xifra que els permet exigir contraprestacions a canvi del seu suport. De fet, el cap de llista al Parlament, Jorge Campos, va assegurar fa uns dies que reclamarà al PP la conselleria d’Educació per pactar.

Però Marga Prohens va remarcar ahir que el PP “ha guanyat amb la majoria contundent” que havien reclamat. “Les Illes Balears han dit canvi i el canvi ha guanyat”, va continuar pletòrica i remarcant que el projecte que durà a terme és “de centre polític”.

Segons ja es preveia a les enquestes, Ciutadans va perdre els cinc diputats del 2019 i va quedar sense representació. Ni tan sols el nomenament de la líder balear del partit, Patricia Guasp, com a portaveu estatal, ha evitat la desfeta. Un altre partit que no tindrà cap representant a la cambra balear és el PI, que es va deixar pel camí els tres diputats de la legislatura passada, malgrat que les enquestes assenyalaven els regionalistes com la clau del proper Govern. D’altra banda, Més per Menorca va mantenir els mateixos dos diputats que va aconseguir fa quatre anys i Gent per Formentera va quedar sense representant.

Palma i els consells

La dreta i l’extrema dreta també es van imposar amb autoritat a Palma, on el PP va aconseguir onze regidors i Vox sis. El PSOE va baixar de vuit a set regidors; Més per Palma es va quedar amb tres, els mateixos que el 2019; i Podem va caure de tres a un representant. La desfeta més gran va ser la de Cs, que no tindrà cap representant el pròxim mandat –el 2019 en va tenir tres.

Al tancament d’aquesta edició, el PP havia guanyat als quatre consells insulars, encara que a Menorca el Pacte d’Esquerres té possibilitats de mantenir el govern de l’illa.

stats