Sanitat

Sánchez gira full de la polèmica d'EH Bildu amb més anuncis

El president espanyol destinarà 580 milions d'euros a les comunitats per a reforçar els centres d'atenció primària

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, acompanyat dels candidats del PSPV, en l'acte central de campanya a València

ValènciaPedro Sánchez té preparats dos anuncis en matèria sanitària aquest cap de setmana amb l'objectiu d'agafar la iniciativa de la campanya i deixar enrere la polèmica per les llistes d'EH Bildu. El primer ha arribat aquest dissabte en l'acte central de València: 580 milions d'euros per a les comunitats autònomes que hauran de destinar a millores en els centres d'atenció primària i que s'aprovaran dimarts al consell de ministres. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo ja ha menystingut la inversió en un acte a Andalusia i l'ha atribuït a suposats mals sondejos electorals per al PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els compromisos en habitatge, una qüestió troncal a les grans ciutats de l'Estat, deixen pas ara a inversions en sanitat, una bandera amb la qual l'esquerra pretén fer mal a Isabel Díaz Ayuso, que ha tingut un final de mandat a la Comunitat de Madrid marcat per les vagues de professionals sanitaris. Al País Valencià, Ximo Puig ha promès "completar la desprivatització" de la sanitat que el PP havia impulsat en els seus anys de majoria absoluta.

Cap paraula sobre ETA per part del president espanyol. Era el pla. Superat l'equador de la campanya, en la qual la formació conservadora ha aconseguit marcar l'agenda –no sense divergències internes entre Ayuso i la cúpula del PP–, Sánchez vol tornar al relat de la gestió. En un discurs molt més breu del que era habitual, de poc més d'un quart d'hora, s'ha dedicat a reivindicar les seves polítiques prioritàriament en l'àmbit sanitari. "Madrid és la comunitat amb menys despesa sanitària. Un 40% dels madrilenys tenen assegurança privada", ha subratllat amb pesar el líder del PSOE. Però no era només un missatge per a Ayuso. A València el PP va tancar l'hospital més gran que hi havia i va aplicar el copagament sanitari, "i la gent estava molt cremada", adverteixen fonts del PSPV.

La mare de les batalles del 28-M

Segons el partit, unes 6.000 persones han acudit a la Ciutat de les Arts i les Ciències, tot i que el PP acusa el PSOE de mentir perquè al febrer passat el va omplir amb unes 4.000 persones, asseguren des de Génova. El recinte és una obra que Puig ha reivindicat que va néixer d'una idea de l'expresident socialista Joan Lerma, a primera fila. La idea original, però, era fer el míting a la plaça de la Verge, per donar continuïtat a la campanya de Puig anomenada Per totes les places. Per al PSOE tampoc era en va aquesta data i aquesta localitat, transcendental com és el 28-M al País Valencià, la mare de totes les batalles. Recuperar el poder allà on la dreta va governar amb majories absolutes seria un cop d'efecte per al partit de Núñez Feijóo.

Pedro Sánchez, entrant a l'acte central del PSOE a València

El president de la Generalitat Valenciana i candidat a la reelecció, així com l'alcaldable a la capital, Sandra Gómez, han tingut un to més combatiu contra l'herència que va deixar el PP quan va presidir les institucions. La formació conservadora presenta a l'alcaldia de València i com a cap de llista de la província a les autonòmiques María José Catalá, consellera d'Educació entre el 2012 i el 2015 i portaveu del Consell. "És el passat", subratllen fonts dels socialistes valencians, com ho és l'expresident Alberto Fabra, cap de llista del PP a les Corts Valencianes per Castelló.

Per això, Puig i Gómez han recordat "els pufos del PP" i les corrupteles que el van portar a perdre el poder: la Fórmula 1, la visita del Papa, Terra Mítica i un llarg etcètera que l'alcaldable ha resumit així: "La Gürtel semblava una conselleria de la Generalitat". Al PSPV hi ha el convenciment que el seu adversari està creant una "bombolla" a través de les expectatives, però que la gran majoria d'enquestes auguren que el bloc d'esquerres mantindrà els governs autonòmic i municipal. La dinàmica de blocs al País Valencià –el PP i Vox d'una banda i el PSPV, Compromís i Unides Podem de l'altra– està tan assumida que, preguntats per les perspectives, els socialistes valencians diuen que confien que la formació lila superarà la barrera del 5% i permetrà reeditar el Pacte del Botànic.

stats