Eleccions municipals

Lluís Mijoler: "Jo també hauria acceptat els vots de Manuel Valls perquè eren a canvi de res"

Alcalde del Prat de Llobregat (El Prat en Comú)

3 min
L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, durant l'entrevista amb l'ARA.

El Prat de LlobregatLluís Mijoler (El Prat de Llobregat, 1969) va rellevar el 2019 al capdavant de l'Ajuntament del Prat de Llobregat l'històric Lluís Tejedor, que portava 37 anys al consistori. El seu equip ha escollit la Casa de l'Energia com a espai per fer l'entrevista. "Representa les polítiques que estem impulsant", justifica l'alcalde, que reivindica la "sobirania energètica".

Va destacar per la seva posició contra l'ampliació de l'aeroport. ¿No n'hi havia prou que la tercera pista no arribés fins a la Llacuna, com plantejava el Govern?

— El progrés no és la inversió per la inversió. Estàvem dient que sí a preservar uns territoris que són importants per a l'àrea metropolitana. Els espais naturals són un patrimoni de la gent que no té patrimoni: l'hem construït en molts anys. 

L'ampliació no contribuiria al creixement econòmic del municipi?

— No. Ho hem vist en anteriors ampliacions del port i l'aeroport: la generació d'ocupació és, en la majoria dels casos, molt precària. El progrés no passa per això ara. No ho està fent cap ciutat a Europa. 

Va ser bona la interlocució amb Generalitat i govern espanyol?

— Les relacions són sempre complicades. Molts cops es veu els governs locals com uns mers executors de les grans polítiques. Quan et trobes un ministre o conseller que ha estat alcalde és més fàcil. El municipalisme necessita una segona descentralització de l'Estat. Arribarem als 50 anys dels primers ajuntaments democràtics i és bon moment per fer una reflexió: necessitem més competències i finançament.  

El creixement sostenible va ser una de les seves promeses el 2019.

— Hem buscat pacificar carrers, guanyar espai per al ciutadà enfront del cotxe, construir aparcaments subterranis... També hem posat una mirada més feminista, pensant espais molt més oberts i allò que hem après des de la pandèmia: que les cases es queden molt petites quan has de ser-hi moltes hores.  

Tot i ser una zona industrial, l'atur és més alt que la mitjana. 

— Cal una visió metropolitana per afrontar-ho. A banda, una aposta fonamental és la formació professional dual, adaptada a la realitat de les empreses de l'entorn. Això funciona amb la nostra gent, i no crear empresa per crear, perquè et ve un Amazon que contracta qui vol, amb unes condicions sense qualificar que no generen riquesa.

Creu que revalidarà l'alcaldia? 

— Si no ho cregués no m'hi presentaria. Tinc el convenciment que soc el més indicat: és una qüestió de conèixer-se a un mateix i el que suposa. La meva organització confia en mi, he presentat cinc cops el nombre d'avals que havia de presentar, hi ha unanimitat a l'assemblea.

Ada Colau ho farà a Barcelona? 

— Està fent polítiques valentes. Veu la gran metròpolis i té en compte els problemes del Besòs, dels espais naturals de Collserola. Li auguro quatre anys més a l'alcaldia.

Vostè hauria acceptat una investidura facilitada per Manuel Valls? 

—  Seria absurd dir a algú del PP, Cs o a Valls, si em volguessin votar en unes municipals, que no vull el seu vot. Si ell creu que soc el millor alcalde per al Prat, l'haig d'acceptar. La diferència és que en una investidura seria públic. Valls va votar a canvi de res.  

Per tant, l'hauria acceptat. 

— No hauria entrat en un pacte. No m'hauria assegut a negociar. Però si lliurement un regidor creu que és millor Colau que Ernest Maragall, pot votar. Evidentment que hauria acceptat aquests vots, perquè són a canvi de res.

stats