Eleccions municipals

El partit de Sílvia Orriols tindrà (per uns mesos) una segona alcaldia a Catalunya

El regidor d'Aliança Catalana serà l'alcalde de Ribera d'Ondara mentre l'exportaveu d'ERC està de baixa per maternitat

3 min
Puig, a la dreta, amb Orriols, en una manifestació a Ripoll

BarcelonaDesprés de Ripoll, Ribera d'Ondara. Aquesta petita població de la Segarra serà el segon municipi on el partit d'extrema dreta de Sílvia Orriols tindrà l'alcaldia. L'ostentarà, però, només uns mesos. L'únic regidor d'Aliança Catalana, Albert Puig, ha pactat amb Acord per la Ribera, formació encara vinculada a ERC, ser l'alcalde mentre l'exportaveu republicana, Elisabet Jové, està de baixa per maternitat. Així consta en la moció de censura contra el PSC que es registrarà els propers dies a l'Ajuntament, a la qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, una vegada la moció de censura contra el PSC hagi tirat endavant amb el suport de les tres regidores que es van presentar per ERC i de l'edil d'Aliança, Jové serà escollida alcaldessa i signarà un decret d'alcaldia nomenant Puig primer tinent d’alcalde. Just després, Jové signarà un altre decret comunicant la seva baixa per maternitat a la secretària de l’Ajuntament, de manera que traspassarà totes les competències d’alcaldia al primer tinent d’alcalde, que esdevindrà batlle en funcions. "Si no era jo l'alcalde durant la baixa, no hi havia moció", remarca Puig en conversa amb l'ARA per justificar que ostenti temporalment l'alcaldia tot i ser l'únic representant del partit ultra i encara que la llista vinculada a Esquerra tingui tres regidors.

Moció de censura Ribera d'Ondara

La moció defensa el relleu a l'alcaldia pel "mal funcionament", "la falta de transparència", "la mala gestió" i "les sospites de corrupció" del consistori i amb la finalitat de "millorar els serveis i treballar per tots els veïns amb un govern de proximitat, transparència, per Ribera d’Ondara i per Catalunya". L’encara alcalde, Francesc Sabanés, governava amb minoria amb 3 regidors i va ser investit gràcies a l'abstenció de Puig, que va decidir aleshores respectar la llista més votada.

ERC es queda sense grup

La moció de censura provocarà que Esquerra es quedi sense representació en aquesta localitat lleidatana. La direcció nacional dels republicans va anunciar que expulsaria la portaveu i pròxima alcaldessa, que era l'única militant del partit, per les negociacions que havia iniciat amb Aliança Catalana per desbancar el PSC. "No formarem part de cap pacte que inclogui la participació de cap formació que empari plantejaments xenòfobs i feixistes", alertaven els republicans.

Dos dies després del comunicat d'Esquerra, Jové es va donar de baixa del partit. Aquesta mateixa setmana, la direcció ha notificat a la Junta Electoral Provincial que Jové i les altres dues regidores, Maria Castellà i Iolanda Tasies, ja no formen part del grup municipal d'Acord per Ribera d'Ondara-Acord Municipal, el paraigua sota el qual es presenten les llistes vinculades a ERC, perquè es procedeixi a considerar-les com a regidores no adscrites.

L'actual alcalde socialista, Francesc Sabanés, considera que la moció obeeix les ànsies de Puig de tenir poder: "No hi ha cap motiu que justifiqui la moció, però ERC li va proposar ser tinent d'alcalde amb plena dedicació i sou i ho ha acceptat". El dirigent socialista assegura que va incorporar "el 95%" de les seves demandes als pressupostos, però que la proposta dels republicans a finals d'any va fer que els refusés.

"És incomprensible aquest canvi, perquè va dir que no pactaria amb cap partit i que respectaria la llista més votada, com va fer, i ara se'n desdiu", afegeix sobre el regidor d'Aliança. Sabanés revela que el seu partit, el PSC, a diferència d'ERC, no li va picar el crostó per ser investit amb el suport de la formació d'extrema dreta: "Es va abstenir i no hi ha hagut cap acord ni pacte estable, només acords puntuals", rebla. Uns acords que ja són aigua passada. Divendres Sabanés va convocar l'últim ple abans de deixar de ser l'alcalde. En una sessió tensa que va durar només nou minuts, l'oposició, que no va participar en el debat, va tombar tots els punts, inclòs el pressupost per a aquest any, que l'encara batlle va tornar a portar a votació.

stats