Municipalisme

ERC expulsarà la regidora que negocia fer govern amb el partit de Sílvia Orriols

Els republicans i Aliança Catalana exploren un pacte a Ribera d'Ondara

2 min
Els set regidors de Ribera d'Ondara, després del ple d'investidura amb l'alcalde del PSC al mig

Barcelona"Les posicions d'extrema dreta s'han d'aturar a tot arreu. Hi ha una majoria democràtica a Ripoll que ho pot fer possible", destacava el president Pere Aragonès en plenes negociacions per decidir qui ostentaria l'alcaldia de la capital del Ripollès. La crida del cap de l'executiu no va servir de res. L'abstenció de Junts faria que Sílvia Orriols es convertís en la primera alcaldessa d'Aliança Catalana. ERC, que sempre va defensar el cordó sanitari contra Aliança Catalana, carregaria durament contra aquella decisió dels juntaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara la formació xenòfoba podria entrar en un altre govern municipal, però de la mà, precisament d'Esquerra. I és que el partit de Sílvia Orriols també va aconseguir un regidor a Manlleu i un altre a Ribera d'Ondara. I és justament en aquest petit poble de la Segarra de menys de 500 habitants on la formació d'extrema dreta podria entrar també al govern amb una moció de censura conjunta amb ERC contra el PSC, que van empatar a 3 regidors als darrers comicis. Les converses, expliquen fonts dels dos partits, estan més que encarrilades.

La direcció nacional republicana va emetre aquest dilluns un comunicat per negar cap pacte i en què amenaçava d'expulsar els seus regidors si han iniciat contactes amb l'extrema dreta. I segons ha confirmat l'ACN, el mateix dilluns a la nit va iniciar els tràmits per expulsar la portaveu republicana, Elisabet Jové, que és l'única militant de la formació. Maria Castellà i Iolanda Tasies, les altres edils, són independents.

Abans del comunicat de la direcció, la secció local dels republicans havia defensat també la necessitat d'un canvi de govern perquè considera que el municipi lleidatà "no pot seguir ni un minut més amb aquesta mala gestió i un govern en minoria". Els socialistes han pogut tenir l'alcaldia fins ara perquè el regidor d'Aliança Catalana es va abstenir al ple d'investidura per respectar la llista més votada. La cosa podria canviar al proper ple.

En conversa amb l'ARA, Albert Puig, regidor d'Aliança Catalana, dona el pacte per fet i assegura que ja es va explorar una entesa abans de les eleccions. "Al juny no va poder ser per circumstàncies alienes. ERC és un partit català i el PSC no, i jo soc un patriota que moriria per Catalunya, no soc cap racista ni ultra", afirma Puig. "Sempre faré el millor per Ribera i ara toca fer això si ens posem d'acord", afegeix l'edil.

La direcció nacional d'Esquerra insisteix que "no formaran part de cap pacte que inclogui la participació de cap formació que empari plantejaments xenòfobs i feixistes", en referència a Aliança Catalana. Sigui com sigui, els republicans recorden que si alguns dels seus representants "arribessin a una entesa amb l’extrema dreta", posarien en marxa "els mecanismes interns per depurar responsabilitats".

"Com recullen els estatuts i la normativa interna del partit, aquests fets a més de contravenir els principis ideològics, constitueixen una falta molt greu que podria desembocar en l'expulsió d’aquells que tinguessin una relació de militància amb el partit", sostenen des de la direcció. Esquerra, doncs, es podria quedar ben aviat sense representats a Ribera d'Ondara si les converses acaben fructificant.

stats