Constitució dels ajuntaments
Política 17/06/2023

Sílvia Orriols és alcaldessa i l'extrema dreta governarà Ripoll

Junts, el PSC, ERC i la CUP fracassen a l'hora de pactar un cordó sanitari contra Aliança Catalana

4 min
Sílvia Orriols, amb la vara a la mà, un cop escollida nova alcaldessa de Ripoll

RipollJa és oficial: no hi ha hagut acord d’última hora entre Junts, Esquerra, el PSC i la CUP i Sílvia Orriols ha estat proclamada nova alcaldessa de Ripoll. En les votacions del ple d’investidura, republicans, socialistes i cupaires han votat a favor d’un tripartit d’esquerres, mentre que Junts ha votat la seva pròpia cap de llista. Amb aquesta divisió de vots, cap candidatura alternativa a Aliança Catalana ha aconseguit la majoria absoluta necessària per desbancar el partit d'extrema dreta, que ha rebut el suport dels seus sis regidors. Ripoll, doncs, serà l'única capital de comarca de Catalunya amb un govern d’extrema dreta. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que aquest divendres les forces progressistes trenquessin les negociacions amb Junts i proposessin l’opció d’un govern progressista, el paper dels juntaires va passar a ser clau per definir el rumb del consistori ripollès. Manoli Vega (Junts), tot i els precs de les tres forces del pacte durant el ple d’investidura i de les pressions de l'executiva nacional del partit, finalment no ha donat suport al tripartit d’esquerres. La cap de llista ha mantingut ferma la seva candidatura com a alcaldable i no hi ha hagut fórmula per sumar els 9 regidors necessaris per desbancar Sílvia Orriols. En fer-se pública la decisió del partit local, la direcció nacional de Junts ha manifestat el seu desacord amb la postura del grup de Vega, tot i que també ha lamentat que els interessos partidistes de tots els grups implicats hagin torpedinat l'acord.

Vega ha estat escridassada a la sortida del ple pels manifestats que es concentraven davant de l'Ajuntament, que l'assenyalaven com a responsable del fracàs del cordó sanitari. Els partits progressistes, en canvi, a qui la candidata juntaire acusava d'organitzar la manifestació d'amagat, han sortit ovacionats i emocionats.

La cap de llista d'Aliança Catalana ha pres possessió del càrrec prometent que "per l'imperatiu legal de les constitucions catalanes de l'11 de setembre de 1714 treballaré per restituir els drets i llibertats del meu poble". "Amb el nostre govern, la vila comtal de Ripoll tornarà a ser el bressol de Catalunya", ha conclòs. Orriols ha sortit del ple escortada per la policia, enmig de crits de suport i també d'insults de "nazi" i "feixista" llançats pels veïns contraris a la ideologia extremista del seu partit.

Sílvia Orriols sortint de l'Ajuntament de Ripoll.

Govern en minoria

A partir de demà, el partit de Sílvia Orriols es repartirà les regidories del nou govern municipal. Començarà, però, el mandat en minoria, només amb 6 dels 17 regidors del consistori, ja que el discurs islamofòbic d'Aliança Catalana no té el suport de cap dels altres grups municipals, amb qui Orriols no té cap mena de vincle personal ni polític. En el seu programa, la nova alcaldessa prometia regular el cens per deportar els immigrants en situació irregular, tancar la mesquita on es van difondre les proclames de radicalisme islàmic que van desembocar en els atemptats de la Rambla i de Cambrils del 2017 o fiscalitzar els serveis socials perquè no ajudin les famílies immigrants. Caldrà veure ara com tira endavant aquestes promeses i amb quins suports compta més enllà del seu partit.

En aquesta situació, precisament, la possibilitat d'una moció de censura ja està sobre la taula. Manoli Vega, en el seu discurs previ a la votació, s'ha ofert a la resta de formacions per seguir negociant després de quinze dies de converses frustrades.

La cronologia

Però com han arribat fins aquí? Per què no s'han posat d'acord? Després del 28-M, les converses s’encaminaven cap a un pacte d’esquerres entre ERC, el PSC i la CUP, amb el suport des de l’oposició de Junts, que, com que havia perdut l'alcaldia, assegurava que preferia no governar. Els juntaires ripollesos, això sí, exigien que el tripartit tingués en compte alguns dels punts del seu pla de govern i el dilluns 12 de juny s’havia de produir una reunió clau per desencallar la situació. El rumb de la negociació, però, va canviar aquell mateix cap de setmana, quan Laura Borràs es va posicionar a Twitter a favor de deixar governar l’extrema dreta i el debat per l’alcaldia de Ripoll va escalar fins a primera línia de la política catalana. La direcció de Junts ràpidament va desmentir la seva presidenta, es va suspendre la reunió prevista i el mateix secretari general de Junts, Jordi Turull, va traslladar-se a Ripoll per intentar suavitzar la situació. A partir d'aquí es planteja una nova via: fer el cordó sanitari però que Manoli Vega sigui qui lideri el govern alternatiu.

Començava així una nova ronda de converses amb un punt culminant divendres, en un dinar a Ripoll entre Junts i Esquerra en què participen també els responsables municipals nacionals –David Saldoni i Oriol López–. En aquesta trobada encaminen l'acord: no perquè Vega sigui investida alcaldessa –això generava reticències a la CUP– sinó per investir la candidata republicana, Chantal Pérez. Però amb una condició: que la CUP quedi fora del govern, malgrat que els seus vots eren necessaris per a la investidura. Que els juntaires vetin als cupaires, també per reunir-se i negociar, va l'element que va allunyar el PSC i ERC de l'acord amb Vega, de manera que els republicans tornen al pacte inicial: el de les tres forces d'esquerres i que sigui Junts qui els voti i quedi fora del consistori.

Aquests darrers moviments, que es produeixen poques hores abans de constituir el consistori, enquisten la situació: Manoli Vega es planta i afirma que es votarà a si mateixa. Una posició que la direcció nacional de Junts no aconsegueix canviar malgrat els intents poca estona abans del ple. Turull li demana personalment amb la remarca que el partit dona suport a fer el "cordó sanitari". No ha estat suficient –"l'acta de regidora és personal", justifiquen des de Junts– i no hi ha hagut majoria alternativa per desbancar Sílvia Orriols. Ara, ja és alcaldessa de Ripoll.

stats