Eleccions municipals

Un trànsfuga d'ERC dona una nova alcaldia a Junts

La moció de censura acaba amb el primer mandat de la CUP en un poble del Vallès Oriental

3 min
La fins ara alcaldessa de Vallgorguina i els altres regidors del govern, amb cartells contra la moció

BarcelonaSegona moció de censura a Catalunya després de les eleccions municipals. I com en el cas de la primera, el resultat ha estat que ERC torna a sortir d'un govern que acaba en mans de Junts. Si a Espinelves, dos dels tres regidors republicans van decidir unir-se al de Junts per lliurar-li l'alcaldia, ara un dels dos edils d'ERC de Vallgorguina ha seguit el mateix camí per acabar amb el primer mandat de la CUP, que governava amb quatre edils i els dos representants republicans. El relleu a l'alcaldia es feia efectiu dimecres en un ple celebrat enmig d'una gran tensió amb insults i crits contra els juntaires i l'exregidor republicà, Rubén Blanco. El fins ara equip de govern, que va abandonar el ple just després de la votació, va posar cartells amb el lema "Tornarem" als micròfons i va penjar una pancarta a l'ajuntament denunciant el ball de cadires. Però com s'ha arribat a aquesta situació?

Pancarta que va penjar l'anterior equip de govern a la façana de l'ajuntament.

Blanco denuncia que els seus excompanys de govern l'arraconaven en la presa de decisions per justificar la moció de censura: "Han volgut passar per sobre de les meves regidories i ara diuen que he traït el poble quan no és així, jo només vull treballar pel poble". Tant els cupaires com els republicans discrepen: "Havíem de fer o corregir les tasques que portava a terme Blanco i rebíem moltes queixes, no tenia la capacitat per fer-les i, a més, ho compaginava amb la feina", carrega l'exalcaldessa Anna Herrero. Davant d'aquesta situació, ERC li va reclamar que fes un pas al costat. "El 19 d'octubre va dir-nos que dimitia i després ens va dir que passaria a ser regidor no adscrit, però que ens donaria suport des de fora", critica la republicana Virgínia Cumplido.

Blanco ho nega: "La direcció d'ERC em van coaccionar perquè dimitís, i no m'ho he plantejat mai". ERC el va acabar expulsant del grup i a mitjans de novembre se li van retirar les competències. Una setmana més tard saltaria la sorpresa. "Ha jugat amb tothom, a l'anterior ple va votar a favor de la reestructuració de les regidories i pensàvem que tot anava bé, però quan va acabar al ple, va registrar amb Junts la moció".

Rubén Blanco, el regidor trànsfuga d'ERC que ha lliurat l'alcaldia a Junts.

"No sabem què li han ofert"

Herrero explica que Junts no li pot donar cap regidoria ni tinença d'alcaldia perquè quan es va signar la moció de censura ja se li havien retirat totes les competències i la llei contra el transfuguisme impedeix que se li puguin millorar les condicions anteriors. "No sabem què li han ofert o si és una simple rebequeria". Esquerra considera que després de 16 anys al govern, Junts ha fet mans i mànigues per recuperar l'alcaldia. "No han paït perdre l'alcaldia, no ens van fer traspàs de regidories i esperaven que ens estimbéssim, però en veure'ns cohesionats s'han aprofitat d'una persona sense ètica ni moral per fer-nos fora". Blanco assegura que Junts no el va anar a buscar, sinó que va ser ell directament. "Ni m'han vingut a buscar ni m'han ofert res". La nova alcaldessa, Mercè Llistosella, defensa la moció: "La CUP i ERC no han sabut conservar el govern i Junts va ser la força més votada, a pocs vots de la majoria". També subratlla que ha ofert a tots dos partits, com ja va fer després dels comicis, incorporar-se al govern, cosa que ja han rebutjat. "La moció ens reforça i a les pròximes eleccions es veurà", coincideixen cupaires i republicans.

stats