Eleccions municipals

Trias es postula com l'únic antídot a Colau

El candidat de Junts carrega contra el PSC i ERC per fer de crossa de l'alcaldessa

3 min
Trias, durant la seva intervenció

BarcelonaLa majoria de les enquestes que s'han publicat fins ara coincideixen en atorgar un avantatge per la mínima de Xavier Trias a les eleccions municipals de Barcelona en una batalla que es preveu més que disputada. Aferrant-se als mateixos sondejos que asseguren que una immensa majoria de barcelonins no volen que Ada Colau torni a liderar la capital catalana, el candidat de Junts, franquejat per la plana major del partit i dels expresidents Jordi Pujol i Artur Mas, ha iniciat aquest dilluns la precampanya postulant-se com l'únic antídot a l'alcaldessa. I marcant distàncies, alhora, amb els seus altres grans competidors, el socialista Jaume Collboni i el republicà Ernest Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a la sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona, que s'ha quedat petita per escoltar-lo i on se l’ha victorejat amb crits d’”alcalde, alcalde”, Trias s’ha presentat com l’única alternativa per obrir una nova etapa i fer possible el relleu a la plaça Sant Jaume. Així, ha fet una crida a triar entre dos models diferents: la cara que representa ell i la creu que simbolitza l'actual alcaldessa. El cap de llista de Junts vol capitalitzar el descontentament amb la gestió de Colau, de la qual també responsabilitza el PSC, fins ara soci del govern municipal, i ERC, per secundar alguns dels grans projectes de Colau o aprovar-li els pressupostos.

Pujol i Mas, amb Turull i Borràs, escoltant Trias.

"Avui Barcelona no té model; no té direcció; no té lideratge. I es governa contra la majoria de la ciutadania", ha dit Trias, que ha citat la seguretat, la neteja o la mobilitat com els principals problemes de la ciutadania posant d'exemple les superilles o la recollida porta per porta, que provoquen "divisió i rebuig". "No s’ha resolt ni un sol dels problemes que ja teníem i, en canvi, s’han generat problemes que abans no hi eren. I en això el govern municipal i els grups que li donen suport tenen molta responsabilitat", ha afegit el candidat. En aquest sentit, ha criticat "la fugida estrambòtica de Jaume Collboni" de l'executiu o "el suport inesgotable d’Esquerra a Ada Colau i de l’enamorament que tenen amb els comuns".

No ha estat l'únic dard de Trias a aquestes dues formacions. Ha recordat que l'assumpció de la regidoria de seguretat per part dels socialistes quan van entrar al Govern no ha suposat "cap canvi" i ha defensat la presència de més policies als carrers. Així mateix, ha retret al PSC i a ERC el seu aval a les superilles, que "posa en perill l'Eixample", en el que ha qualificat de "nyap" urbanístic. "El govern municipal ha decidit pervertir el model de les superilles –fins al punt que el mateix autor no les reconeix– i aplicar-les amb absoluta improvisació, pocs estudis i zero consensos", ha denunciat. “Avui Barcelona és improvisació, formigó, coloraines i pintura i, el més greu, és lletjor, desigualtat i desordre", ha afegit.

En un discurs en què ha evitat fer cap referència al Procés amb la voluntat de no espantar el votant no independentista, Trias s’ha limitat a criticar "la falta absoluta de compromís amb el país" de Colau, a qui ha criticat que es conformi en ser la cocapital de l’Estat. "Barcelona ha de ser la capital de Catalunya", ha dit en una de les frases més aplaudides d'un vespre en què Trias ha posat la primera pedra en el seu assalt a l'Ajuntament. 

stats