Política 27/12/2018

Endavant Andalusia no "blanquejarà el pacte vergonyant" de Cs, el PP i Vox per un lloc a la mesa del Parlament

Recorda que el PSOE podria facilitar la seva presència cedint un dels dos llocs que li corresponen

Ara
4 min
Endavant Andalusia no "blanquejarà el pacte vergonyant" de Cs, PP i Vox per un lloc a la Mesa del Parlament

MadridEl coordinador general d'IU a Andalusia, Antonio Maíllo, ha assegurat aquest dijous que Endavant Andalusia votarà les seves pròpies candidatures per a la conformació de la mesa en la sessió constitutiva del Parlament andalús de la XI legislatura perquè rebutja l'intent de Ciutadans (Cs) de "blanquejar el seu pacte vergonyant" amb el PP i Vox, i ha apuntat que el PSOE-A podria cedir-li vots perquè la coalició d'esquerres ocupés un dels seus llocs en l'òrgan de govern de la Cambra "amb veu i vot". En declaracions a la Cadena SER, Maíllo ha explicat que el seu rebuig a l'oferta de Cs de cedir-li un lloc a la mesa de la cambra no implica que Endavant Andalusia "renunciï" a ser present en aquest òrgan. Per això presentarà el seu propi candidat i defensarà el seu "dret" a formar part de la mesa que el reglament de la cambra reconeix a tots els grups polítics. De fet, Endavant Andalusia no descarta acudir als tribunals en el cas que no aconsegueixi un dels set llocs de la mesa, ja que entenen que, en aquest cas, pot fins i tot haver "prevaricació" per l'incompliment de l'article 36 del reglament de la cambra, que recull que tots els grups han de tenir representació en aquest òrgan de govern.

El líder andalús d'IU ha defensat la "coherència" d'Endavant Andalusia en rebutjar l'intent de Cs de blanquejar a costa seva "el seu pacte vergonyant amb l'extrema dreta xenòfoba, homòfoba, autoritària i franquista" plantejant una "jugada" en què pretenia situar-se "en la centralitat" igualant l'oferta de llocs a la mesa a Vox i Endavant Andalusia. En qualsevol cas, Maíllo ha recordat que la presència d'Endavant Andalusia amb veu i vot a la mesa no depèn en exclusiva d'una "concessió graciosa" de Cs, que ja ha anunciat que retira la seva oferta, sinó que també la podria "facilitar" el PSOE cedint un dels dos llocs que li corresponen, encara que ha reconegut que els socialistes ja han deixat clar que "volen defensar els seus dos representants".

El coordinador general d'IULV-CA ha volgut deixar clar que Endavant Andalusia no entrarà "a qualsevol preu" a la mesa amb veu i vot, i per això ha actuat amb "coherència anteposant la política a qualsevol tipus de martingala", com la plantejada per Cs de pactar un "projecte estratègic de llarg abast amb l'extrema dreta" que, al seu parer, no es limitarà a Andalusia sinó que es repetirà a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any que ve.

Endavant Andalusia ja va anunciar a última hora de dimecres que votarà en la sessió de constitució de la XI legislatura les seves pròpies candidatures per a la configuració de la mesa del Parlament, i va garantir que els seus 17 diputats actuaran com a "oposició i alternativa al bloc reaccionari de PP-Cs-Vox, sense cap possibilitat de pacte amb ells".

Cs nega cap acord amb Vox

El líder de Ciutadans (Cs) a Andalusia, Juan Marín, ha negat aquest dijous que la seva formació hagi arribat a cap tipus d'acord amb Vox sobre la composició de la mesa del Parlament, que "només hem pactat amb el PP", i ha retret a Endavant Andalusia que hagi refusat acceptar la seva oferta de cedir-li la vicepresidència tercera d'aquest òrgan "a canvi de res", llevat que no presentessin candidat a la Presidència de la cambra, lloc per al qual ha confirmat que Cs proposarà a la diputada per Almeria, Marta Bosquet.

En una entrevista a Onda Cero, Marín ha explicat que després de conèixer la "sorprenent" negativa d'Endavant Andalusia a acceptar la cessió d'un lloc amb veu i vot a la mesa de la cambra va decidir retirar l'oferta i l'hi va comunicar al president del PP-A, Juanma Moreno, i es va dirigir al líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, per explicar-li que Cs presentaria candidatura a la presidència del Parlament i sol·licitar-li el suport dels seus 12 diputats.

El líder andalús de Cs ha convidat a Endavant Andalusia a explicar per què ha decidit "no voler estar" amb veu i vot en la vicepresidència tercera de la mesa del Parlament i s'ha preguntat si la seva actitud obeeix a un "intent de bloquejar la constitució del Parlament o l'elecció de la Mesa". "Les conviccions, els principis i els vots rebuts per Endavant Andalusia els han de defensar a les institucions o per què Vox estigui al Parlament Endavant Andalusia no aniran a les sessions parlamentàries?", s'ha preguntat Marín, que ha defensat que Cs ha fet "tot el que estava a la nostra mà" per aconseguir "la pluralitat i la normalitat democràtica" a la Mesa encara que finalment només hagi estat possible un acord amb el PP-A "al qual s'ha sumat Vox".

Després d'insistir que Cs "no té cap acord amb Vox, només amb el PP", Marín ha confirmat que Cs cedirà vots al PP en l'elecció de les secretaries de la mesa i el PP al seu torn cedirà vots a Vox per permetre que la formació que lidera Santiago Abascal compti amb un representant en aquest òrgan i ha assenyalat que quan arribi el moment de la investidura del president de la Junta "cada força haurà de decidir el seu vot". "Jo tinc un acord signat amb el PP i després intentaré convèncer la resta de forces polítiques, a totes", ha insistit.

stats