Política 28/12/2013

Els presos d'ETA reconeixen el mal causat i accepten la via individual per sortir en llibertat

És un pas històric perquè fins ara només estaven disposats a la negociació col·lectiva d'una amnistia. Assumeixen les recomanacions del Fòrum Social per assegurar l'èxit del procés de pau

Ara
2 min
La manifestació de Bilbao per reclamar l'acostament dels presos bascos / EFE

BarcelonaEls presos d'ETA fan un pas endavant per acabar amb el conflicte basc. Els més de cinc-cents presos que s'agrupen a l'entorn del Col·lectiu de Preses i Presos Polítics Bascos (EPPK) ha difós, a través de Naiz.info, la plataforma digital del diari 'Gara', un comunicat a través d'un vídeo –en basc però subtitulat en castellà– en què accepten solucions individuals per sortir de la presó i s'acullen als beneficis penitenciaris que preveu la llei espanyola. Eviten, per tant, exigir una solució negociada políticament per tot el col·lectiu, tal com els va demanar el Fòrum Social pel procés de pau, on hi ha presents els principals partits bascos. Reconeixen, a més, el mal causat a les víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Podríem acceptar que nostre procés de tornada a casa, la nostra excarceració i, de manera prioritària, el nostre trasllat a Euskal Herria, s'efectués utilitzant els camins legals, tot i que això dugui implícit per a nosaltres l'acceptació de la nostra condemna", explica l'EPPK en un comunicat de dues pàgines que s'ha debatut les darreres setmanes. Ha de ser un procés "escalonat, individual i en un temps prudencial".

Els presos de l'organització armada basca, que el 20 d'octubre del 2011 va decretar el cessament definitiu de la seva activitat, també deixen clara la seva intenció d'iniciar contactes amb el Fòrum Social i altres agents bascos per buscar acords. L'objectiu és "buscar un ampli consens que possibiliti el nostre retorn a casa, emmarcat en un procés integral, que no posi en qüestió nostre caràcter ni dignitat política".

Els presos remarquen el seu compromís "absolut" amb el nou escenari, que el govern espanyol no atén per ara, i renuncien "als mètodes utilitzats en el passat per fer front a la imposició, la repressió i la vulneració de drets". "Reconeixem amb tota sinceritat el patiment i el dany multilateral general", afirmen.

stats