Política 01/07/2018

ERC aprova el seu nou full de ruta cap a la República amb el 96% del suport de la conferència nacional

Es comprometen a ampliar la base per forçar l'Estat a negociar sense descartar una nova DUI

Aleix Moldes
3 min
La Conferència Nacional d'ERC aprova amb àmplia majoria la ponència política

L'Hospitalet de LlobregatERC ja té nou full de ruta. Un 96% dels militants que han votat la ponència política han acceptat el document que aposta per ampliar la base sobiranista per tornar a intentar implementar la independència més endavant. 511 vots a favor, 19 abstencions i 5 vots en contra han acreditat l'ampli suport a un document que, tal com ha avançat l'ARA, no descarta una nova DUI si l'Estat rebutja el referèndum acordat i que es prepara per la "desobediència" si la negociació no comença a "curt termini".

La ponència política que s'ha votat aquest diumenge a La Farga de l'Hospitalet incorpora molts canvis respecte a l'esborrany que va fer públic l'executiva ara fa uns mesos. L'1 d'octubre "com a principal font de legitimitat" guanya pes, com també el suport a "qualsevol opció democràtica i pacífica" per referir-se a la unilateralitat, reivindicada per les bases. El resultat és un full de ruta que, després de mesos de debat intern i de crítiques –tan internes com de la resta del sobiranisme–, s'assimila bastant al que el partit seguia fins a l'octubre passat: diàleg com a prioritat per reivindicar un referèndum acordat, i unilateralitat si això no és possible.

A l'octubre no va ser possible, i ara confien a replegar forces per "ampliar la base", especialment apel·lant a l'espai dels comuns, sense deixar de banda el món socialista –així ho van reivindicar tant el portaveu adjunt del partit al Congrés, Gabriel Rufián, com el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall–. Fugint del nacionalisme, els republicans consideren que serà a partir de les polítiques socials i de la defensa dels drets i les llibertats com s'anirà fent camí cap a la República Catalana, que haurà de ser el resultat d'una negociació "multilateral" entre catalans i amb l'Estat i els agents internacionals.

Una de les paperetes amb les què la militància ha mostrat el suport a la ponència política d'ERC

Sense Oriol Junqueras, a la presó, ni Marta Rovira, a l'exili, el vicepresident del Govern i president adjunt d'Esquerra, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, han assumit els galons en la cloenda de la conferència política a La Farga de l'Hospitalet. "Per guanyar per sempre hem de ser més i ser més forts. Especialment davant d'un Estat que actua amb repressió i empresona les idees. Necessitem majories imbatibles, molt més àmplies, com les del 3 d'octubre", ha remarcat Aragonès per resumir la feina que s'han compromès a seguir fent els pròxims mesos i anys.

El diàleg amb l'Estat és ara prioritari, i el vicepresident del Govern ha recordat al president espanyol que les negociacions han de començar "sense renúncies prèvies". "No ens volem oblidar de l'1-O", ha insistit Aragonès. De fet, el referèndum és una pedra angular en la ponència política, tot i que el mandat que en va sorgir no està clar. En el mateix document els republicans creuen que cal negociar un nou referèndum amb el govern de l'Estat.

Per la seva banda, Torrent ha garantit que Esquerra "seguirà assumint riscos" com els que va assumir per tirar endavant l'1 d'octubre –del que ha dit que va ser mèrit de "molta gent", per apaivagar la polèmica sorgida per la carta de Junqueras–, però ha rebutjat que el simbolisme hagi de guiar el camí cap a la República. "La República no es construeix amb gestos simbòlics sense recorregut, sinó construint una majoria sòlida, permanent i inapel·lable", ha apuntat, abans d'insistir-hi: "Tots els passos que fem ens han de servir per avançar, i no farem cap pas, cap ni un, que ens allunyi de l'objectiu final per més descansats que ens quedem. En canvi, farem tots els passos que calgui per acostar-nos a la plena llibertat, a la República".

Els republicans, que recentment han modificat l'estructura de la direcció per adaptar-se a l'escapçament de la cúpula provocat per la repressió de l'Estat, ja tenen el guió aprovat per la militància. Ara hauran de demostrar que són capaços d'interpretar-lo.

El text de la ponència política d'ERC
stats