Política 28/09/2019

Aragonès (ERC): "Rebutgem la violència sempre i a tot arreu, vingui d'on vingui"

Crida a respondre la "criminalització" de l'independentisme amb "el més gran dels somriures"

Marc Toro
3 min
El president adjunt d'Esquerra, Pere Aragonès, al Consell nacional del partit del 29 de juny

BarcelonaEl coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dissabte que els republicans rebutjaran la violència "sempre i a tot arreu, vingui d'on vingui". Així s'ha expressat en una intervenció davant del consell nacional del partit després que tant des del PSC com del PSOE hagin demanat a l'independentisme que es desmarquin de "qualsevol tipus de violència". "Serem els primers en rebutjar qualsevol violència", ha afirmat Aragonès, si bé ha denunciat que "l'única violència que hi ha hagut a Catalunya és la de l'1-O de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent republicà, de fet, ha centrat el seu discurs en denunciar els intents de "criminalitzar" el moviment a través de "suposades investigacions i suposats indicis" sobre els membres dels CDR en presó preventiva a Madrid. "No permetrem que se'ns criminalitzi", ha dit, carregant també contra aquells que intenten "banalitzar el terrorisme". Aragonès ha defensat el caràcter pacífic de l'independentisme i ha cridat a demostrar-ho tornant a "aixecar la bandera del «Som gent de pau»". I no només això: també ha demanat respondre als intents de criminalització amb "el més gran dels somriures". "Com més crispats ens vulguin, més somrients ens trobaran", ha afirmat, en unes paraules que recorden les crides a fer la 'revolta dels somriures'.

En referència a la resposta a la sentència del judici del Procés, encara per consensuar entre els partits i entitats sobiranistes, Aragonès no s'ha referit a la petició d'amnistia que JxCat, ERC i la CUP van conjurar-se per reclamar des del Parlament. En canvi, sí que ha parlat de "mobilitzacions cíviques, pacífiques i democràtiques" i de "continuar avançant per crear àmplies majories" en defensa dels dret a l'autodeterminació. Per al també vicepresident del Govern, venen unes "setmanes decisives" en què el país ha de demostrar que davant dels intents d'"aguditzar el conflicte per la via penal", es continua treballant per una "solució democràtica" com és l'autodeterminació.

ERC ratifica Junqueras i Romeva com a candidats al 10-N

El consell nacional d'ERC s'ha convocat per ratificar les candidatures de les eleccions generals, en les quals Oriol Junqueras i Raül Romeva tornaran a encapçalar les llistes al Congrés i al Senat. Els republicans mantenen la candidatura amb els presos al capdavant a l'espera de la sentència del Tribunal Suprem, que podria condemnar i inhabilitar els líders ara en presó preventiva. En aquest cas, els caps de llista passarien a ser com el 28-A els números dos de la llista, Gabriel Rufián i Mirella Cortés.

La novetat més destacada de les llistes és que desapareix Gerard Gómez del Moral, que ocupava la sisena posició a la candidatura del passat mes d'abril; en el seu lloc, entra Pilar Vallugera, abans número 9. Fonts republicanes consultades per l'ARA han explicat que ha sigut el propi Gómez del Moral qui ha optat per no repetir per decisió pròpia, i que ha esgrimit "motivacions polítiques". En aquesta darrera legislatura, ERC ha apostat per una actitud de diàleg amb l'Estat, intentant que el PSOE i Podem pactessin per evitar una repetició electoral -no se n'ha sortit-.

Amb vista als comicis, Aragonès s'ha dirigit als votants del PSOE i Podem que recelen de la "incapacitat política d'una esquerra espanyola atrapada en els seus egos" i els ha dit que els republicans són "els únics disposats a treballar per parar l'extrema dreta política, judicial i mediàtica". "La seva opció és ERC", ha dit.

stats