Junts fa responsable Aragonès del desenllaç que tinguin els pressupostos

El Govern pretén continuar negociant amb la CUP encara que decideixi presentar esmena a la totalitat

4 min
Imatge de l'executiva de Junts durant la reunió al Món Sant Benet (Bages)

Barcelona / Sant Fruitós de BagesSobre Junts per Catalunya plana un episodi d'ara fa cinc anys, quan Carles Puigdemont era president de la Generalitat, Oriol Junqueras conseller d'Economia i la CUP ja apareixia com a soci prioritari per aprovar els pressupostos. L'esquerra anticapitalista va decidir llavors tombar els comptes i no va corregir la seva oposició al Govern fins que Puigdemont va comprometre's a fer el referèndum de l'1-O. Ara, amb Esquerra a la presidència i els cupaires de nou inclinats a impedir la tramitació dels números -el termini de votació de la militància acaba aquesta mitjanit-, Junts vol que Pere Aragonès es "responsabilitzi" de la negociació dels pressupostos: considera que és ell qui ha de posar sobre la taula una "orientació" de la legislatura i un "avenç" cap a la independència que convenci l'esquerra anticapitalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha instat aquest dimarts el president a entrar en la negociació perquè, segons ella, el malestar de la CUP va més enllà dels números i està en el pacte que van signar amb Esquerra per a la investidura d'Aragonès. "És responsabilitat de tothom, però en primer terme del president, cuidar, treballar i vetllar perquè els acords que es van fer tirin endavant", ha dit, després de defensar que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha fet "molt bé" la seva feina durant aquests mesos. Fonts de Presidència repliquen que Aragonès, en "coordinació" amb Giró, ja ha estat implicat tot aquest temps en les converses amb els cupaires, amb qui s'ha reunit i ha mantingut diversos contactes. I afegeixen que serà la decisió que anunciï la CUP aquest dimarts la que marcarà si té una implicació més gran en la negociació o no. Ara bé, què espera Junts que Aragonès posi sobre la taula? Artadi no ho ha detallat i, de fet, no hi ha cap rumb compartit en el Procés entre els tres partits. ERC i Junts, per exemple, es van oposar a la proposta dels cupaires de fer un referèndum unilateral en aquesta legislatura.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.

Malgrat la distància en aquest sentit, els dos partits al Govern han coincidit aquest dilluns en la intenció de continuar negociant amb els anticapitalistes encara que optin per esmenar a la totalitat els pressupostos. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha reiterat en roda de premsa la "voluntat inamovible" de tirar endavant els números amb les forces que van fer possible la investidura: "Ni ha variat ni variarà", ha afirmat. I ha afegit: "No deixarem de negociar". I Junts per Catalunya, reunit en una jornada de treball a Món Sant Benet, s'ha mostrat partidari de mantenir els cupaires com a socis passi el que passi a les seves assemblees. "Només preveiem aprovar els pressupostos amb la majoria independentista", ha assegurat Artadi, que ha advertit que la majoria de més del 50% no pot quedar "desmuntada" en mig any.

Negociació límit

Que l'executiu continuï prioritzant la CUP encara que opti per l'esmena a la totalitat significa que intentarà esgotar la setmana que queda fins al 22 de novembre –el dia que els pressupostos han de superar el debat de totalitat al Parlament– per intentar donar llum verda al primer tràmit amb els cupaires. Aquesta ja és també una de les opcions que té sobre la taula la militància anticapitalista, que decideix en una votació interna si presenta o no esmena a la totalitat i, en cas afirmatiu, si segueix negociant amb el Govern. En cas de seguir negociant, però, no ha aclarit si serà abans o després del debat a la totalitat. La situació, sigui com sigui, condueix cap a una altra negociació límit en la política catalana: fins a l'últim moment l'executiu estarà intentant lligar el suport de la CUP, i si no ho aconsegueix, haurà de buscar socis alternatius a última hora (el PSC i els comuns s'hi han ofert) per evitar que Catalunya es quedi sense comptes el 2022.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la compareixença al Parlament.

Davant d'aquesta perspectiva, el conseller d'Economia, Jaume Giró ha demanat aquest dilluns "responsabilitat" a tots els grups parlamentaris per evitar una pròrroga dels comptes del 2020. "No ens podem permetre continuar en estat de provisionalitat", ha assenyalat, i ha apel·lat no només a la CUP sinó a tot l'arc parlamentari: "Catalunya necessita uns pressupostos, i aquests són els que Catalunya necessita". "Estic convençut que no impediran la seva aprovació", ha conclòs. La CUP, però, ha tornat a evidenciar els seus recels. La portaveu, Eulàlia Reguant, ha posat en dubte fins i tot que siguin uns pressupostos expansius, malgrat que augmenten més de 5.000 milions d'euros la despesa gràcies als fons europeus. "És fer trampes", ha dit des del Parlament en al·lusió als diners que venen d'Europa, i ha recordat que "la proporció de 3 de 4 euros per a polítiques socials ja estava prevista als del 2020". La diputada cupaire, que també ha lamentat que no s'hagi fixat una nova fiscalitat a les rendes més altes, ha recordat que l'executiu no ha modificat les seves apostes pels grans macroprojectes com Barcelona World i els Jocs Olímpics d'Hivern.

Enmig d'aquest estira-i-arronsa, el PSC s'ha tornat a mostrar disposat a facilitar la tramitació dels comptes i ha instat el Govern a "despenjar el telèfon i a posar dia i hora" per tancar el pacte. També ho han fet els comuns, tot i que a diferència dels socialistes -que ofereixen el seu suport "gratis"- han instat el Govern a seure a negociar amb ells perquè els comptes no incorporen "prou demandes socials". Si no es compleixen les seves expectatives, de fet, els de Jéssica Albiach han assegurat que presentaran esmena a la totalitat. El Govern, amb tot, confia que la decisió de la CUP no ensorri tots els ponts ni el forci a buscar altres socis.

stats