Eleccions municipals
Política 13/03/2023

ERC fitxa per Lleida l'àrbitre que s'ha querellat contra Negreira

Estrada Fernández serà el número cinc de la candidatura a les municipals si així ho valida la militància

2 min
Xavier Estrada Fernández

BarcelonaQue un àrbitre faci el pas a la política ja és destacat, però encara ho és més si ho fa l'únic col·legiat de l'Estat que fins ara s'ha querellat contra l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira i el seu fill, Javier Enríquez, en el cas que porta de corcoll el Barça. Si així ho ratifiquen els militants d'ERC a Lleida en una assemblea prevista per a aquest divendres, Xavier Estrada Fernández, àrbitre de VAR en actiu de Primera Divisió i membre del Comitè Català, serà el número cinc de la llista republicana en aquesta ciutat a les eleccions municipals de maig. Així ho ha publicat el diari Segre i ho han confirmat a l'ARA fonts republicanes. Una candidatura que tornarà a liderar l'actual alcalde, Miquel Pueyo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presència d'Estrada Fernández a la llista és una proposta del mateix alcalde i, per ser oficial, només li queda el vistiplau definitiu de la militància. L'àrbitre, psicòleg de formació, figurarà a la llista en qualitat d'independent, ja que no té carnet del partit. Des de l'arribada d'Oriol Junqueras al capdavant d'Esquerra, les llistes republicanes sempre s'han trufat d'independents. De fet, el mateix Junqueras va ser candidat al Parlament Europeu i alcalde de Sant Vicenç dels Horts abans d'afiliar-se formalment a ERC.

Aquest fitxatge ha originat tant d'enrenou que fins i tot s'hi ha pronunciat la direcció d'Esquerra. En roda de premsa aquest dilluns, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha defensat que Estrada, a part d'àrbitre, és "també un referent en l'àmbit esportiu lleidatà" i una persona "molt vinculada a la formació de base i referent en l'ètica i els valors de l'esport". Segons fonts coneixedores, el fitxatge d'Estrada es va gestar abans del cas Negreira i, per tant, quan ERC no podia preveure tota la volada que agafaria comptar amb el col·legiat a les seves llistes. Vilalta ha dit que la decisió d'Estrada de presentar una querella era una qüestió "personal" sobre la qual ERC no hi vol entrar.

Querella per corrupció

Estrada Fernández ha xiulat a Primera Divisió entre el 2009 i el 2021 i també ha estat internacional –a la Lliga de Campions i a l'Europa League–, però si ha sigut notícia en els darrers dies és perquè ha sigut l'únic membre del col·lectiu arbitral que ha mogut fitxa en la causa contra Negreira. Fa dues setmanes va presentar una querella per un presumpte delicte de corrupció o frau esportiu contra l'exvicepresident del Comitè d'Àrbitres i el seu fill. Així mateix, també ho va fer contra l'empresa Dasnil 95, principal vehiculadora dels pagaments de més de set milions d'euros que el Barça va dipositar als comptes de Negreira. La denúncia, per ara, no va dirigida contra el Barça ni cap dels seus exgestors. El jutge va acceptar la querella aquest mateix divendres.

stats