Política 09/01/2020

ERC aposta perquè les formacions no independentistes també puguin consensuar la posició del Govern a la taula de diàleg

Sabrià reitera que només negociaran els pressupostos si el diàleg amb l'executiu espanyol "avança"

Acn
2 min
ERC aposta perquè les formacions no independentistes també puguin consensuar la posició del Govern a la taula de diàleg

BarcelonaERC està disposada a incloure les formacions catalanes no independentistes a les reunions per consensuar la posició que defensarà el Govern a la taula de diàleg amb l'executiu espanyol. En una entrevista a l'ACN, el vicesecretari general de comunicació i estratègia d'ERC i president del grup parlamentari republicà al Parlament, Sergi Sabrià, ha apostat perquè en la taula de diàleg s'hi abordin els "grans consensos de país" i ha obert la porta a consensuar les temàtiques a tractar amb altres formacions catalanes no independentistes: diu que és "bo que es parli amb tothom" per aportar-hi posicions "consensuades" i "àmpliament compartides".

En l'entrevista, Sabrià també ha tornat a lligar la negociació dels pressupostos de l'Estat amb la taula de diàleg. Així, ha reiterat que els republicans s'obriran a negociar els comptes de l'Estat si la taula de diàleg "avança" i ha avisat que és "transcendental" que la taula funcioni, perquè si no "no cal parlar ni de partides ni de pressupostos". Aquest dimecres, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va donar per fet que l'abstenció d'ERC a la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, implicava "poder governar" i "arribar a acords en pressupostos". Sabrià, però, considera que Calvo es va "passar de frenada", perquè l'acord amb ERC era només per negociar una taula de diàleg. "Tot el que tingués a veure amb la governabilitat quedava per a després i en funció de l'evolució", ha subratllat.

Així, el dirigent d'ERC ha defensat que a la taula de diàleg es pugui parlar de tot i que tot es debati "de veritat". Ha emplaçat PSOE i Unides Podem a plantejar una proposta per a Catalunya i ha reclamat que es pugui abordar el dret a l'autodeterminació. Sabrià ha dit que espera que les paraules a favor del diàleg i la desjudicialització del conflicte català que va pronunciar Pedro Sánchez durant el ple d'investidura es traslladin a la taula de diàleg.

Sobre la possibilitat de reclamar l'existència de la figura d'un relator, Sabrià ha dit a l'ACN que no és moment de posar "nous condicionants" a la taula, sinó "d'arrencar-la". Ha afegit que una bona manera per iniciar-la seria amb un primer contacte entre Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra. Amb tot, Sabrià ha reivindicat que, d'acord amb el pacte d'investidura PSOE-ERC, el marc legal i jurídic de l'Estat s'ha de poder adaptar. "És molt ampli i dona moltes oportunitats", ha remarcat sobre les possibilitats de fer reformes legals.

stats