ERC i JxCat negocien el marge que donen a la taula de diàleg

Aragonès aposta perquè sigui la legislatura de la negociació amb l'Estat mentre que Sànchez demana preparar alternatives

3 min
La taula de diàleg només s'ha reunit una vegada, a la Moncloa el mes de febrer de l'any passat.

BARCELONALes negociacions sobre el full de ruta del Procés entre Esquerra i JxCat estan envoltades de secretisme, però una de les coses que ha transcendit és que negocien quin marge de temps cal donar a la taula de diàleg amb l'Estat. També és el que es desprèn de les entrevistes d'aquest diumenge al vicepresident Pere Aragonès, a La Vanguardia, i al secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, a El Periódico. El candidat d'Esquerra a la presidència aposta perquè la pròxima legislatura sigui la de la taula de diàleg, on l'independentisme defensarà l'autodeterminació i l'amnistia. Jordi Sànchez es mostra disposat a explorar-la, però no "eternament" i demana preparar "alternatives" per exercir l'autodeterminació. Encara no hi ha acord, doncs, sobre aquesta qüestió a menys d'una setmana de la constitució del nou Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès rebutja posar terminis que posin la "soga al coll" al nou Govern, però també demana a l'Estat que posi les "condicions" perquè el diàleg doni fruits. "Ha de fer els deures", diu, criticant les decisions de la Fiscalia de recórrer el tercer grau dels presos polítics i d'interposar una querella per desobediència contra la mesa del Parlament. "Tan important és no posar-nos dates inamovibles que serien una soga al coll com deixar clar que això no pot ser un qui dia passa any empeny", assegura el vicepresident, que s'obre, això sí, a buscar mecanismes per avaluar la negociació.

Precisament aquest podia ser un punt en comú amb Junts per Catalunya, ja que el seguiment dels resultats de la negociació amb Madrid és una de les coses que demana el partit de Carles Puigdemont. Ara bé, en l'entrevista, Jordi Sànchez va més enllà en el seu plantejament i avisa que no es pot donar un crèdit il·limitat a la negociació. De fet, es mostra "escèptic" sobre la voluntat del govern del PSOE i Podem de resoldre el conflicte polític, malgrat que ERC, diu, hi creu "fermament". En aquest sentit, Sànchez opina que posar un calendari pot ser una "possibilitat", perquè no hi ha res en política que sigui "etern": "El que no farà Junts és agafar els resultats del 14-F i estendre un xec en blanc perquè tornem a parlar d'aquí quatre anys". De fet, Sànchez avisa que si en aquest mandat no hi ha la possibilitat de treballar també per vies alternatives per exercir l'autodeterminació, JxCat no serà al Govern.

Fonts coneixedores de la negociació consultades per l'ARA admeten que el crèdit que es pot donar a la taula de diàleg amb el govern espanyol és una de les claus per arribar a un acord en l'estratègia del Procés. ¿Es tracta de fixar una data concreta? No ben bé. Les fonts més aviat apunten que del que es tracta és de fixar uns paràmetres i unes condicions que avaluïn si la negociació va en la bona direcció o no, a més de situar-la en un horitzó concret d'aquesta legislatura. És aquí, doncs, on rauen les diferències.

Tampoc hi ha consens sobre quines alternatives hi pot haver al nou intent de negociació amb l'Estat. Junts portava al programa electoral activar la declaració d'independència, però Esquerra ja ha dit que aquesta no serà una legislatura per a la unilateralitat. En aquest punt tampoc la proposta de la CUP s'assembla a la dels grans partits independentistes, ja que la seva solució és tornar a repetir un referèndum abans del 2025.

Divendres va ser un dia intens de negociacions a diferents bandes i, a partir de demà, encara s'intensificaran perquè el 12 de març es constitueix el nou Parlament. Esquerra i Junts han d'accelerar si volen tancar alguna carpeta de la negociació aquesta setmana.

stats