ESTABILITAT DE L'EXECUTIU
Política 25/03/2013

Junqueras condiciona l'entrada al Govern a "una data propera i una pregunta clara" per a la consulta

Per contra, el líder d'ERC avisa que no mantindrà el pacte d'estabilitat amb CiU si la federació decideix ajornar el referèndum

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras / Cristina Calderer

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns que estaria disposat a entrar al Govern "si hi ha una data que no trigui gaire i una pregunta concreta". Ho ha afirmat en una breu resposta en la conferència que ha realitzat a la Casa Llotja de Mar, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, davant de desenes d'empresaris. De la mateixa manera, ha avisat que "no mantindrà el pacte" amb CiU si aquesta decideix ajornar la consulta, just en la pregunta següent. Igualment, s'ha mostrat favorable a defensar la independència tot i quedar fora de la Unió Europea i fins i tot de l'euro "segons com evolucioni la crisi xipriota i el seu possible contagi". "El camí d'ERC està ple d'incerteses, però probablement són millors que la certesa de quin és el nostre futur si ens quedem dins el govern espanyol", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras s'ha referit també a la negociació dels pressupostos del 2013 amb el Govern i si estarien disposats a votar-los. El líder dels republicans, però, ho ha condicionat al fet que sigui la millor fórmula per "explicar la veritat" i la situació de les finances catalanes i l'ofec de l'Estat. "La nostra decisió dependrà de quin és l'instrument més útil perquè els ciutadans prenguin consciència del moment en què estem", ha avisat, per poder generar "esperança".

Defensa de l'estat del benestar

El president d'ERC, però, ha realitzat una conferència eminentment econòmica en què ha defensat davant dels empresaris que el dogma de l'estabilitat serveix només quan l'economia va bé, que l'estat del benestar "ha estat el millor mecanisme per incentivar el consum" i que "no hi ha economia que funcioni on no hi hagi garantits els mecanismes de cohesió social i promoció social i es donin esperances a la societat". "Els apriorismes ideològics guardeu-los a la butxaca, que són molt divertits després de 40 anys en què l'economia funciona bé, però que a més no aguanten cap contrast amb la realitat", els ha etzibat.

stats