Política 09/05/2018

ERC, sobre una possible llista unitària a les europees del 2019: "Totes les possibilitats estan obertes"

Els republicans critiquen en el Dia d'Europa el "silenci còmplice" de la UE amb la repressió

Acn
2 min
Ernest Maragall, Jordi Solé i Marta Vilalta, durant la roda de premsa en motiu del dia d'Europa

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha deixat la porta oberta a una possible llista conjunta de les forces independentistes a les eleccions europees del 2019. En una roda de premsa a la seu dels republicans en motiu del Dia d'Europa, que se celebra aquest dimecres, Vilalta ha dit que "totes les possibilitats estan obertes". Ella mateixa s'ha afanyat a recordar que encara falta un any pels comicis –previstos per al maig de l'any que ve– i que encara hi ha molt temps per parlar amb tots els actors i veure de quina manera es presenta ERC a les eleccions. Fins ara la CUP no s'ha presentat mai a les europees, i ERC i el PDECat (quan era Convergència) hi havien concorregut per separat i amb aliances amb partits de les altres nacions d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, l'eurodiputat Jordi Solé, el diputat al Parlament Ernest Maragall i Vilalta mateixa han aprofitat el Dia d'Europa per defensar el dret a l'autodeterminació i criticar el "silenci còmplice" de les institucions europees des de l'1-O. En aquest sentit, Solé ha anunciat que des de l'Aliança Lliure Europea es plantegen alguna iniciativa perquè el "dret fonamental" a l'autodeterminació tingui un "reflex formal" en els tractats europeus.

Durant la roda de premsa, els republicans han presentat l'informe 'El futur de la UE a debat' i s'ha llegit el manifest 'No deixarem la UE en mans de qui la vol afeblir'. En aquest context, Solé ha defensat que es treballi perquè els tractats europeus reconeguin com a "dret fonamental" que els pobles puguin exercir la seva autodeterminació de manera "democràtica, pacífica i cívica". "El que no pot passar mai més són els cops de porra de l'1-O i el silenci còmplice de les institucions europees des de l'octubre", ha sentenciat.

Al seu torn, Maragall ha asseverat que la UE no pot ser un "club d'estats", sinó que ha de reconèixer els seus pobles i nacions, i recuperar els "principals eixos": democràcia i llibertat, estat de benestar, pau i creixement econòmic, segons el diputat parlamentari.

stats