Política13/08/2021

ERC replica a la CUP que sí que compleix el pacte i l'emplaça a negociar els pressupostos

Aragonès i Vilalta neguen que l'acord sobre l'aeroport suposi una ampliació de la infraestructura

Barcelona¿S'està aplicant o no el pacte d'investidura entre ERC i la CUP? Dimecres els cupaires es van queixar que els republicans no l'estaven complint al ritme que tocaria i van deixar en l'aire la seva implicació en la negociació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2022. Aquest divendres ha arribat el torn de rèplica d'Esquerra, que nega la major. "Ho estem fent", ha dit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per sustentar la seva afirmació, Vilalta ha repassat algunes de les mesures que ja ha tirat endavant la nova Generalitat, com la creació de l'oficina de la renda bàsica, la unificació del cos d'advocats de la Generalitat o la creació d'una comissió d'estudi al Parlament sobre el model policial. I, a més, ha demanat tenir en compte la variable temps, i és que el Govern porta només "dos mesos i mig" en funcionament i considera que mereix més marge per treballar. La dirigent republicana ha defugit polemitzar en excés amb els anticapitalistes, conscient que són claus per a l'estabilitat del Govern d'ERC i JxCat, i ha confiat que els podran convèncer per negociar i aprovar els pressupostos catalans, la primera gran prova de foc de l'executiu per calibrar si la nova legislatura pot ser longeva o torna a estroncar-se abans d'arribar al final –com les quatre últimes–. Així, Vilalta no ha volgut concretar si el Govern buscarà altres socis si els cupaires porten el rebuig als comptes fins al final: "El que preveiem és aprovar els pressupostos amb la implicació de la CUP".

Cargando
No hay anuncios

Un dels elements que han tensat la relació entre els dos partits és el fet que la Generalitat hagi arribat a un acord amb el govern espanyol per a l'ampliació de l'aeroport del Prat, ja que és una decisió que la CUP rebutja completament. Vilalta ha intentat calmar els ànims dels anticapitalistes garantint-los que aquest pacte amb l'Estat "no implica necessàriament l'ampliació d'una tercera pista". És a dir, la dirigent republicana ha assegurat que l'únic que ha fet el Govern és assegurar-se la inversió de 1.700 milions d'euros que oferia Aena, i que a partir d'aquí buscarà que els diners s'inverteixin en millorar "l'operativitat" de la infraestructura i no tant en una ampliació. "No volem trinxar el territori", ha assegurat. També el president del Govern, Pere Aragonès, ha buscat aquest divendres tranquil·litzar els detractors de la reforma per motius mediambientals. "No hem acordat [amb l'Estat] una mesura concreta d'ampliació, sinó que es desbloquegi un determinat volum d'inversió", ha dit des de Caldes d'Estrac. Malgrat tot, no sembla que aquestes paraules facin canviar l'opinió de la CUP, que aquest divendres ha tornat a insistir que tant l'aeroport com la candidatura catalana als Jocs Olímpics d'Hivern són "obstacles" per aprovar els comptes. "Va en el sentit contrari", ha dit el diputat Carles Riera.

L'ampliació de l'aeroport no només ha complicat les relacions del Govern amb la CUP, sinó que fins i tot ha generat debat intern en els dos partits del Govern. Vilalta ha admès que és així i ha assegurat que els republicans ja estan abordant la qüestió internament i que ho podran fer explícitament en un consell nacional convocat per al mes de setembre. Fins i tot no ha descartat fer una consulta a les bases, però no ho ha assegurat. "No ho descartem", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Pressupostos generals

Els comptes catalans del 2022 no són l'únic front pressupostari que té obert el partit d'Oriol Junqueras i de Pere Aragonès. A la tornada de les vacances d'estiu també hauran d'afrontar la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, que pilotarà el PSOE. Vilalta, en una entrevista a Europa Press, ha insistit que el seu partit està disposat a "explorar i negociar" un acord. Ja van donar el seu vot afirmatiu als comptes espanyols d'aquest any. "Entrarem a explorar-los, a negociar-los, perquè creiem que és la nostra responsabilitat cap a la ciutadania que ens va donar el seu suport", ha explicat. Els republicans no volen avançar quines condicions posaran sobre la taula als socialistes i asseguren que estan a "l'expectativa" de la primera proposta que els faci el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Un dels factors que influiran en la negociació pressupostària és si l'independentisme aconsegueix tenir una posició unitària al Congrés envers els comptes. ERC assegura que així ho intentarà, tot i que en l'última negociació els tres partits es van fracturar i ERC va votar-hi a favor i JxCat i la CUP en contra. Els republicans asseguren que la taula de diàleg i els pressupostos estatals "no són moneda de canvi", però Vilalta ha admès que, si hi ha una "context favorable" en la taula de negociació, això pot contribuir a fer que s'aprovin els números que els presenti el govern espanyol. En les últimes setmanes JxCat i ERC han entrat en un nou estira-i-arronsa sobre la utilitat d'aquest instrument, i aquest divendres Aragonès ha sortit en la seva defensa. "Cap independentista, cap demòcrata, hauria de tenir cap recança davant l'oportunitat d'anar davant de l'Estat a defensar el dret a l'autodeterminació", ha proclamat.