Política 30/05/2018

ERC justifica la substitució dels consellers presos o exiliats: "Calia tornar a governar-nos nosaltres mateixos"

Sabrià preveu que la presa de possessió dels membres del nou Govern sigui entre dissabte, dilluns o dimarts

Ara
2 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. BEGOÑA FUENTES /ACN

BarcelonaEl portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha justificat aquest dimecres la substitució dels consellers presos o exiliats per la necessitat de "reprendre el rumb" de les institucions catalanes després de mesos d'intervenció de la Generalitat arran del 155. "Calia tornar a governar-nos nosaltres mateixos", ha assegurat en una entrevista a 'Els matins' de TV3. En aquest sentit, el portaveu dels republicans ha dit que "la millor manera de defensar l'1-O és ser com més forts millor" i ha vinculat aquesta fortalesa a la posada en marxa, finalment, del nou Govern. Sabrià ha aplaudit "la fi del 155" amb aquests canvis en el govern de Quim Torra, tot i que ha confessat que tenen "sentiments ambivalents" perquè el president de la Generalitat hagi optat per la substitució i no per la restitució, i ha agraït la feina de Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre les acusacions de la CUP tant a ERC com a JxCat de "màxima claudicació" davant l'Estat amb el nou Govern, Sabrià ha cridat a cuidar els tempos. "Necessitem deixar molt clar en quin moment s'ha de produir el xoc i anar disposats a guanyar-lo", ha suggerit a la CUP, a qui ha demanat "anar tots junts".

La presa de possessió, imminent

Però abans que el nou Govern es posi en marxa cal que els consellers prenguin possessió del càrrec, un acte que Sabrià preveu que sigui entre dissabte, dilluns o dimarts, ja que Esther Capella, futura consellera de Justícia, i Teresa Jordà, que ocuparà la cartera d'Agricultura, han de ser dijous i divendres durant el debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy al Congrés de Diputats. "No hauria de trigar gaire més", ha comentat.

Precisament sobre la moció de censura liderada pel PSOE, Sabrià ha evitat pronunciar el sentit del vot d'ERC, tot i que ha alertat que "els que representen el 155" són un front "molt ampli". "Els voldríem fora de tot arreu, però és un front molt ampli i amb molts representants", en referència a la validesa de Pedro Sánchez com a substitut de Rajoy.

La substitució d'Alba Vergés a la mesa

Amb el nomenament d'Alba Vergés, d'ERC, com a nova consellera de Salut, la seva plaça com a secretària quarta de la mesa del Parlament ha quedat buida. El portaveu republicà ha assegurat que encara no tenen un nom concret per substituir-la, però ha avançat que mantenen "el compromís que sigui una dona".

stats