Política 04/12/2018

Un sector d'ERC reclama sumar-se a una candidatura unitària per a les europees

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, és un dels promotors de la Nova Crida Nacional a ERC

Ara
2 min
L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, amb l'expresident Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 1987 van confluir a ERC militants que fins aleshores havien navegat a contracorrent en altres formacions que no acabaven de trobar el seu lloc: Nacionalistes d'Esquerra, el PSAN, el Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional, etc. Aquell procés va suposar una mena de refundació del partit coneguda com la Crida Nacional a ERC, que va promoure un manifest que van signar, entre d'altres, Josep-Lluís Carod-Rovira i Àngel Colom i que va servir per demanar que el partit aglutinés la nova generació independentista sorgida arran del desencís de la Transició. Aquest és l'esperit amb què un grup de militants republicans ha presentat aquest dimarts el manifest 'Nova Crida Nacional a ERC' que, com a primer punt, reclama una candidatura independentista unitària a les eleccions europees.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els promotors del manifest hi ha l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que no ha amagat la seva simpatia pel projecte de la Crida Nacional per la República que impulsa l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "Es fa necessari un acord entre tots els grups independentistes per tal que la República Catalana sigui una realitat reconeguda internacionalment", diu el primer punt del manifest, que s'ha presentat al Col·legi de Periodistes. La candidatura unitària a les europees és una de les accions que demanen, així com "la coordinació clara i contundent dels grups parlamentaris a Madrid del PDECat i ERC sense descartar una eventual retirada dels diputats catalans de les Corts espanyoles com a mesura de pressió".

El manifest també qüestiona l'estratègia actual de la direcció d'Esquerra i aposta per "reconèixer" la vigència del mandat de l'1-O i també de la proclamació de la independència del 27 d'octubre. "El fet que l’estat espanyol no accepti el joc democràtic no és motiu per dir que no som prou i que cal una majoria inapel·lable. Espanya mai no negociarà per voluntat pròpia, sense una pressió popular catalana", indiquen.

La mobilització i la unilateralitat han de ser, segons els promotors de Nova Crida Nacional a ERC, les bases sobre les quals s'ha de sustentar l'acció política dels pròxims mesos, durant els quals el Consell per la República, que promou Puigdemont des de Brussel·les, s'ha de convertir "en un veritable govern a l'exili". L'últim dels punts parla d'exigir la llibertat dels presos polítics com a condició per negociar bilateralment amb l'Estat.

Al costat d'Andreu hi ha una quarantena de militants republicans que s'han sumat al manifest, entre ells l'historiador i membre de l'Institut d'Estudis Catalans Enric Pujol i l'economista Xavier Martínez. Cap dels signants forma part de l'executiva del partit.

stats