Política 30/08/2014

Ernest Maragall assegura que ERC és qui governa actualment a Catalunya

El líder de NECat subratlla que CDC és un partit "contaminat i desgastat" que ha de "passar comptes amb la seva història"

Acn
3 min

FigueresEl líder de NECat, Ernest Maragall ha celebrat les paraules del president Mas d'aquest dissabte, en què ha reafirmat la seva voluntat de celebrar la consulta i ha fet una crida a la unitat de cares al 9-N, defugint del "tacticisme polític i la miopia de curta volada". "Veig un cert gir positiu de posar en primer pla la importància de la unitat entre el sistema democràtic i la societat catalana", ha dit. "Evidencia que només des de la coherència i la connexió profunda entre aquestes dues bandes ens en sortirem", ha assegurat. Segons Maragall, actualment el millor lideratge polític és aquell que es posa al servei dels interessos de la majoria catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, l'exconseller d'Educació del Govern tripartit s'ha desfet en elogis cap a Esquerra Republicana de Catalunya tot assegurant que es tracta de la formació política que està governant actualment a Catalunya. Segons l'eurodiputat, ERC s'ha posicionat com una "força central indiscutible" davant "l'evident feblesa" de Mas i el Govern. "Si no hi hagués ERC, el procés en aquests moments s'hauria aturat", ha subratllat. Segons el líder de Nova Esquerra Catalana, els republicans són la formació política que està garantint la connexió entre el sistema democràtic i grans entitats com l'ANC i Òmnium. "Està garantint una mica la fidelitat i l'acord de complir amb el compromís que hem adquirit de tirar endavant la consulta", ha afegit.

D'altra banda, Maragall no ha dubtat a l'hora de carregar contra el Govern. Ha reiterat l'existència de "diferències ja conegudes" entre Unió i Convergència. No obstant això, el líder de NECat assenyala que aquest no és el principal problema que ha d'afrontar CDC. "El problema de CiU és un altre, és que Convergència Democràtica ha de passar comptes amb la seva història, ha de decidir com fan net perquè no podem construir un país nou arrossegant com una de les forces centrals quelcom tant contaminat i desgastat com és avui en dia Convergència Democràtica de Catalunya", ha assegurat, tot fent referència al cas Pujol.

"Millor que gestionin les seves pròpies febleses i contradiccions, més enllà d'assumir responsabilitats personals", ha afegit. En aquesta línia, Maragall ha explicat que en aquests moments "tan crítics" que travessa Catalunya, "el país no pot dependre de les febleses i contradiccions internes tan difícils que haurà de fer front CDC com a organització".

Un nou espai comú d'esquerres a l'Alt Empordà

Ernest Maragall ha fet aquestes valoracions des de Figueres, on ha fet públic conjuntament amb ERC el document 'Crida', el full de ruta que resumeix els objectius i bases del nou espai comú polític entre ERC i NECat de cara a les eleccions municipals del 2015 a la comarca de l'Alt Empordà. Tal com ha explicat el president comarcal de l'Alt Empordà d'ERC, David Pujol, la formació va voler ser pionera a nivell nacional i fa dos anys que treballen en aquest projecte, que vol convertir-se en una alternativa d'esquerres socialista.

"La nostra voluntat és crear un espai d'esquerres, amb ERC com a pal de paller, que suposi una alternativa de govern, amb cares renovades, una regeneració de la política amb valors com la justícia i la igualtat i que està oberta a tothom", ha explicat. David Pujol ha assegurat que treballen per presentar candidatures als 68 municipis de l'Alt Empordà. A les grans ciutats el projecte aniria sota les sigles d'ERC però a pobles petits podria tractar-se de plataformes més grans sota el nom que els seus membres es sentissin més còmodes.

"Es tracta d'un projecte obert, la crida és a tota la societat civil de centre esquerre, demòcrates fins a l'esquerra ecologista, obrim les portes a tothom i presentarem coalició amb qui faci falta", ha assenyalat el líder altempordanès d'Esquerra. De moment la plataforma ja compta amb el suport d'ERC i NECat però espera anar aglutinant més formacions com ICV, la CUP, altres grups socialistes i també anar escampant-se pel territori català.

"Es tracta de demostrar que des de les esquerres estem en condicions de fer aquest pas ja que creiem que seran unes eleccions municipals molt decisives que podrien dibuixar els propers 20 anys", ha subratllat Maragall. Els dos polítics han assenyalat que el nou espai comú d'esquerres vol trencar amb els tòpics de la política i recuperar la confiança dels ciutadans. "Ens calen persones compromeses amb una visió de la política que comenci i acabi en el servei públic al ciutadà", reafirmen en el text de la 'Crida' que s'ha llegit aquest dissabte des del terrat del Museu del Joguet de Figueres, on han formalitzat la nova unió.

stats