REFERÈNDUM ESCOCÈS
Política 19/09/2014

Com afecta al procés català el no d'Escòcia? L'opinió de tots els partits catalans

Els partits sobiranistes reclamen a Rajoy que prengui nota de Cameron, el PSC afirma que ha triomfat la via "federal" i PP i C's celebren la victòria de l'opció unionista

Agències
4 min

BarcelonaEl seguiment que feien els partits catalans del referèndum escocès era especialment interessat en la mesura que es podia entendre com un referent per al procés sobiranista català. Quina lectura han fet les diverses formacions del Parlament després que finalment s'imposés el no a la independència?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

- Mercè Conesa (CDC): La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que estigui "a l'alçada" de les circumstàncies i dirimeixi a les urnes el repte que li planteja la societat catalana de la mateixa manera que ha fet el primer ministre britànic, David Cameron, amb el poble escocès. "Evidenciem falta de maduresa en la cultura democràtica dels grans partits estatals que impedeixen la votació. Creiem que seria molt més oportú que fessin campanya pel no enlloc d'impedir el dret legítim de totes les persones a votar per decidir el seu futur", ha insistit.

- Ramon Espadaler (Unió): El dirigent d'Unió i conseller d'Interior s'ha limitat a manifestar "respecte" pel resultat de les urnes a Escòcia, sense entrar a valorar els efectes que la victòria del no pugui tenir en el procés català. Tot i això, com CDC, ha reclamat a Rajoy que prengui nota, ja que "s'equivoca i molt qui pensi que no posar les urnes soluciona el contenciós que té Catalunya amb l'Estat, així només s'agreuja el distanciament".

- Marta Rovira (ERC): En declaracions a Rac 1, la secretària general d'ERC ha reconegut que li hagués agradat que guanyés el sí, i ha donat molts ànims al SNP, però ha celebrat que els escocesos hagin pogut decidir. "A mi m'agradaria sentir a Rajoy el que ha dit Cameron: 'sóc demòcrata i era necessari sentir l'opinió dels escocesos'". "En traiem una lliçó i espero que aviat ho puguem veure a Catalunya aquest 9 de novembre. Els escocesos han pogut decidir, i això és el que també demanem nosaltres", ha insistit.

- Javi López (PSC): L'eurodiputat socialista interpreta que el resultat d'Escòcia és un clar suport a la via "federal", ja que no ha guanyat "l'estatus quo" sinó que "ha sortit victoriosa la tercera via, la de més autogovern però dins el Regne Unit". Javi Lçopez creu també que el referèndum és "una lliçó" per a Artur Mas i Mariano Rajoy, per el pacte del sistema de la consulta i per l'actitud de Cameron amb els escocesos. A més, l'eurodiputat ha alertat en relació a Catalunya que, "tot i que a Escòcia guanyava el sí al carrer, ha guanyat el no a les urnes perquè les opinions són més complexes del que semblen".

- Alícia Sánchez Camacho (PP): La presidenta del PP a Catalunya ha afirmat que els resultats representen el triomf de la "majoria silenciosa". "Els qui sortien al carrer, parlaven molt, treien moltes banderes, feien molts actes i celebraven la victòria abans d'hora no eren la realitat de tota la població d'Escòcia", ha assegurat en una entrevista a Ràdio 4, que ha dit que s'ha demostrat que "al final ha guanyat el seny, el sentit comú i el sentit de la convivència". Així mateix, Sánchez Camacho ha subratllat que entre Escòcia i Catalunya hi ha "moltíssimes diferències" i que en el cas escocès el referèndum ha estat "legal".

- Joan Herrera (ICV): El coordinador nacional d'ICV ha felicitat els escocesos per haver exercit la seva sobirania a les urnes. Independentment que hagi guanyat el no, Herrera creu que el fet d'haver pogut decidir quin futur volien a les urnes ja és una victòria d'Escòcia, del Regne Unit i de la democràcia. El líder ecosocialista ha assenyalat Rajoy com els veritables perdedors del referèndum escocès: "La millor demostració que Rajoy ha perdut és que s'ha d'amagar darrera d'un vídeo perquè no aguanta una sola pregunta. No pot explicar per què allò que han fet a Escòcia no ho volen fer aquí". "El Regne Unit serà diferent després de la consulta? És obvi que sí. La relació entre Escòcia i el Regne Unit serà diferent? Sí. Escòcia és sobirana? Sí", ha remarcat.

- Joan Josep Nuet (EUiA): El coordinador general d'EUiA ha mostrat la seva "enveja" vers els escocesos pel fet que hagin pogut votar el seu futur en referèndum. "Si s’és demòcrata s’ha d’acceptar l’opinió de la gent, i si l’opinió de la gent no s’emet, el conflicte polític s’aprofundeix", ha afegit. Igualment, Nuet accepta "democràticament l’opinió majoritària del poble escocès”, perquè el fet de votar "ja constitueix una victòria en sí mateix el fet que s’hagi votat, perquè el nivell de responsabilitat, de competències i d’autogovern d’Escòcia sens dubte augmentaran".

- Carina Mejías (C's): La portaveu de C's al Parlament ha assegurat que la victòria del no ha decebut a aquells que des de Catalunya havien pensat que el resultat podia afavorir el seu "projecte de divisió". En roda de premsa des del Parlament, Mejías ha evitat fer paral·lelismes entre el cas escocès i català argumentant que a Escòcia s'ha celebrat la consulta amb "respecte escrupolós" a les lleis del Regne Unit. D'altra banda, Mejías ha afirmat que el rebuig a la independència suposa un reforçament al projecte de la UE. "La UE ha estat reforçada perquè han triomfat els valors en positiu davant els valors en negatiu", ha afegit.

- Quim Arrufat (CUP): El diputat de la CUP ha reconegut que preferia la victòria del sí a Escòcia, però ha reivindicat la "lliçó de democràcia" donada en qualsevol dels casos. "Ens hagués interessat molt més tenir un procés en marxa de separació a Europa, de desdramatització de tot allò dolent i terrorífic que ha de passar si es produeix la independència de Catalunya, però la lliçó de democràcia hi és", ha argumentat en declaracions a Rac 1. "De forma elegant s'han exposat arguments per totes les bandes i ha acabat guanyant el que la gent ha volgut lliurement. Enveja absoluta", ha conclòs.

stats