Política 08/12/2010

Els EUA van demanar poder atracar bucs de propulsió nuclear a Tarragona

El govern espanyol va oferir als Estats Units augmentar la presència militar a la base de Rota, a Cadis, i instal·lar-hi el nou comandament del Pentàgon per a Àfrica (AFRICOM)

Redacció
1 min

MadridL'oferiment es tractava d'un gest interpretat per l'ambaixada dels EUA com "l'afany" espanyol per taponar la ferida causada per la retirada de les tropes espanyoles de l'Iraq. Així ho demostren telegrames oficials americans, coneguts a través de Wikileaks i filtrats a diversos mitjans de comunicació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va tenir una deferència especial la primera vegada que va rebre l'actual ambaixador a Madrid, Alan D. Solomont, i li va assenyalar: "totes les portes estan obertes per a vostè". Més encara, li va transmetre que no era un ambaixador més sinó "algú especial". Va ser en aquesta reunió que Zapatero va oferir augmentar la presència dels EUA a la base naval gaditana. La idea d'instal·lar-hi el comandament per a l'Àfrica ja havia estat plantejada per l'ambaixador dels EUA Eduardo Aguirre, a l'agost del 2007, i es va concretar en una nota oficial el 4 de juny de 2008. Moratinos va respondre aleshores que, junt amb el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, acollien amb "entusiasme" que Espanya fos considerada com a candidata d'aquest projecte.

El Pentàgon va mostrar també el seu interès perquè s'ampliés la llista de ports en els quals podia atracar bucs de propulsió nuclear. Si fins ara podien fer-ho a Cartagena, Palma i Rota, els EUA volien ara ampliar la llista a Tarragona i Las Palmas.

Les últimes filtracions mostren també com la ministra actual de Defensa, Carme Chacón, va maniobrar per elevar el Conveni de Cooperació per a la Defensa entre tots dos països fins a la categoria de tractat.

stats