Política 23/10/2019

El govern espanyol retira el vídeo de dibuixos animats sobre la sentència de l'1-O perquè "feria sensibilitats"

Les xarxes esclaten contra les imatges que representen els líders independentistes com a lladres

Ara
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha retirat el vídeo de dibuixos animats sobre la sentència de l'1-O, publicat per Espanya Global a Twitter, perquè "feria sensibilitats". Des del ministeri d'Exteriors admeten "l'error" i asseguren que no pretenien "ferir ningú" amb la difusió d'aquest contingut a les xarxes socials. El vídeo difós en anglès defensava que els líders independentistes han sigut condemnats pel Tribunal Suprem per "actuar al marge de la llei" i no "per les seves idees" i caracteritzava Oriol Junqueras com un delinqüent vestit amb un pijama de ratlles i un antifaç.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No preteníem ferir ningú, ni tan sols aquells que ens descriuen com un estat feixista exercint el seu dret a la llibertat d'expressió", asseguren des del govern espanyol. De fet, el cap de comunicació d'Espanya Global ha fet un tuit en què assumeix "l'error":

El vídeo no l'ha creat Espanya Global, sinó el think tank 'Foro Europa ciudadana', que el manté a la seva pàgina web. Ara bé, l'executiu espanyol ha decidit retirar-lo del perfil de Twitter d'Espanya Global un cop la polèmica ha esclatat a les xarxes, que s'han omplert de crítiques contra les imatges que representaven els líders independentistes empresonats i a l'exili amb dibuixos de personatges amb antifaç com si fossin lladres, acompanyats del missatge: "Els acusats no han sigut jutjats per les seves idees, sinó per actuar al marge de la legalitat".

"Pot ser que hagis sentit algunes notícies sobre el judici del procés independentista a Catalunya. Per això hem fet aquest vídeo per explicar què està passant”, començava el vídeo esborrat, que explicava els fets des del 2017, quan –segons deia el guió– el govern català va actuar contra la Constitució i es va saltar la legalitat al declarar unilateralment la independència.

"Espanya és un estat de dret que funciona, una democràcia consolidada i, per això, els acusats han tingut un judici just": són les conclusions que treia el vídeo de la sentència del Procés dictada pel Tribunal Suprem, que Espanya Global considera "proporcionada, ponderada i racional". "A Espanya hi ha justícia. La democràcia funciona", concloïa el vídeo.

Les especulacions sobre la desaparició van anar des de la decisió de Twitter d'eliminar-lo després de rebre queixes dels usuaris fins al penediment de l'instrument del govern espanyol. Fem un recull d'algunes de les reaccions a les xarxes.

stats