Política 24/01/2019

Veneçuela divideix els partits espanyols: el PP i Cs amb Guaidó, Podem amb Maduro i el govern calla

Casado parla de "narcodictadura" i Iglesias de "cop d'estat"

Ara
2 min
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu

MadridEspanya no es posiciona sobre l'autoproclamació del president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, mentre que la dreta pressiona perquè Pedro Sánchez el reconegui. El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha demanat "no fer seguidisme de ningú" i s'ha mostrat partidari d'emetre una resposta conjunta des de la Unió Europea. Això sí, ha assegurat que hauria de produir-se un "debat ràpid entre els ministres d'Exteriors" abans de donar una versió "en calent". Borrell ha fet aquestes declaracions en un debat amb el seu homòleg portuguès durant el qual s'ha assabentat de la notícia.

A més del president dels Estats Units, Donald Trump, que també ha defensat el moviment de Guaidó contra la presidència de Nicolás Maduro, el líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al cap de l'executiu espanyol que el reconegui com a "president legítim". Casado va anar a la Puerta del Sol de Madrid, on s'havien concentrat centenars de veneçolans, i ha celebrat que "per fi se n'anirà el dictador Maduro". "Volem agrair als EUA, el Brasil i Colòmbia que per fi demanin que acabi la repressió i la misèria a Veneçuela. Estem amb vosaltres, i guanyarem, perquè la llibertat sempre s'imposa a la tirania", ha clamat micròfon en mà.

Casado ha dit en un tuit que el govern de Sánchez és "ostatge dels podemistes finançats per la narcodictadura veneçolana".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha posicionat en defensa de Maduro i ha titllat el moviment de Guaidó de "cop d'estat", a més de denunciar la ingerència dels Estats Units assegurant que "a Trump i els seus aliats no els interessen la democràcia i els drets humans a Veneçuela" sinó el seu petroli.

Per la seva banda, el president de Cs, Albert Rivera, també ha demanat al govern espanyol que reconegui Guaidó com a president de Veneçuela, "tal com han fet els EUA o el Canadà, perquè s'obri pas a una transició democràtica que retorni la llibertat i la veu als veneçolans". "Teniu tot el meu suport", ha indicat en un tuit a Twitter.

stats