Política 26/07/2013

El govern espanyol aprova un crèdit extraordinari de 877 milions per pagar la 'bombolla armamentística'

El govern espanyol ja va fer una aportació extraordinària de 1.782 milions el 2012 per sufragar els pagaments dels grans programes d'armament, que s'eleven a 30.000 milions a pagar fins a l'any 2025

Francina Bosch
2 min
DESPESA EN ALÇA 
 Dos F-18 s'enlairen de la base aèria de Gando, a Gran Canària. Malgrat la crisi,  la despesa real en Defensa continua creixent.

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres un reial decret llei pel qual es concedeix un crèdit extraordinari de 877 milions d'euros al ministeri de Defensa, per tal de sufragar els pagaments dels grans programes d'armament, la coneguda com a 'bombolla armamentística'. Es tracta d'un problema pressupostari que l'executiu espanyol arrossega des de fa anys i en què, de moment, no ha actuat per posar-hi fi. Per ara, continua generant una despesa extra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va explicar l'ARA fa dos mesos, el capítol de defensa va obtenir dues aportacions extraordinàries el 2012 que van sumar 2.537 milions d'euros. La més important, de 1.782 milions d'euros, va ser íntegrament destinada a sufragar la 'bombolla armamentística', una sèrie de contractes firmats amb la indústria militar espanyola pels governs de José María Aznar –entre els anys 1996 i 2004– que s'eleven a 30.000 milions d'euros a pagar fins a l'any 2025. Uns 6.000 milions ja s'han pagat, i els altres 15.000 van ser prefinançats per Hisenda.

Aquests anomenats programes especials d'armament (PEA) són un complex entramat financer pel qual les principals indústries militars espanyoles reben crèdits a interès zero per fabricar avions i helicòpters de combat, vaixells i submarins militars, tancs i míssils, entre d'altres, que l'executiu està obligat a comprar per contracte. Un negoci ruïnós, que la crisi ha acabat de condemnar al fracàs, però que cap govern fins ara s'ha atrevit a liquidar. La bombolla es va fent cada dia més grossa i aquest any es preveu que caldran de nou al voltant de 1.800 milions d'euros més per complir amb les obligacions.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat avui que aquesta partida extra de 877 milions no computarà com a dèficit públic, ja que atén a "obligacions que s'havien assumit en exercicis anteriors".

Renegociació dels contractes amb les empreses

Aquest crèdit de 877 milions s'ha aprovat dos mesos després que el secretari d'estat de Defensa, Pedro Argüelles, expliqués al Congrés dels Diputats que s'havia aconseguit reduir la despesa en aquests programes en 3.850 milions, després de renegociar els contractes amb les empreses i retallar comandes, principalment d'avions de transport i de combat. En la seva comparaixença, Argüelles ja va avançar que entre el 2013 i el 2015 serien necessaris entre 800 i 1.000 milions extra per pagar les empreses, i ja va advocar fer-ho per la via del crèdit extraordinari, ja que els pressupostos del 2013 no inclouen cap partida per a aquests programes.

stats