Política 19/02/2013

Dos exdetectius de Método 3 admeten les escoltes a La Camarga "a instàncies dels seus caps"

Un d'ells, que feia de missatger, insinua que Sánchez-Camacho estava al cas de la gravació del dinar amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, segons expliquen 'El País' i la SER

Ara
4 min
Restaurant La Camarga

BarcelonaDos extreballadors de Método 3 han admès aquesta nit passada davant la policia haver enregistrat "a instàncies dels seus caps" les converses entre la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, en un dinar al restaurant La Camarga l'any 2010. El director de l'agència, Francisco Marco, i tres extreballadors, Elisenda Villena −germana d'Ana Villena, assessora jurídica del PSC−, Julián Peribáñez i Álex Borreguero, detinguts ahir, han declarat fins a les tres de la matinada a les dependències de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. Estan acusats d'un delicte de descobriment i revelació de secrets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informen la SER, 'El País' i RAC1, Marco ha negat haver encarregat les escoltes i ha evitat contestar la resta de preguntes de l'interrogatori policial.

Peribáñez ha admès, en canvi, haver fet fotos al restaurant i Borreguero, haver col·locat el micro al ram de flors del centre de la taula. No s'ha aclarit qui va encarregar les escoltes, tot i que Borreguero ha insinuat que Sánchez-Camacho estava al corrent de la gravació i que fins i tot es va estudiar la possibilitat que ella mateixa portés la gravadora. Al final aquesta opció es va descartar perquè podia ser comprometedora per a ella, i es va optar per instal·lar un micròfon ocult.

Un micro amagat en un gerro xinès de 20 euros

Segons la versió de Borreguero, que feia de missatger de l'agència de detectius, els seus caps van preguntar-li que com enregistraria la conversa, i ell va proposar que fos Sánchez-Camacho qui portés la gravadora. Borreguero ha declarat que es va fer passar per assistent de la presidenta del PPC per entrar al restaurant La Camarga, on s'havia citat amb l'exparella de Pujol Ferrusola. Segons ha explicat a RAC1 el seu advocat, Borreguero –que llavors tenia 21 anys– va entrar amb un gerro comprat en una botiga xinesa per 20 euros amb el micro amagat a dins i el va col·locar al centre de la taula. Després, sempre segons la mateixa versió, va sortir al carrer, on l'esperava un altre dels detinguts, Julián Peribáñez.

Fonts de l'entorn d'Elisenda Villena avalen aquesta declaració, a la qual la ni policia ni el PP han donat crèdit, en considerar-ho una maniobra exculpatòria. Segons fonts pròximes a Villena, la gravació es va preparar el mateix dia 7 de juliol, tot just unes hores abans de la trobada. Marco sabia, segons l'entorn de Villena, que per gravar una conversa de forma legal havia de comptar amb, almenys, l'autorització d'una de les parts.

El cap de Método 3 acusa els extreballadors de fer-li xantatge

El cap de Método 3 ja va declarar divendres de manera voluntària davant la policia i va acusar els extreballadors Peribáñez –responsable de seguiments i vigilàncies de l'agència– i Antonio Tamarit –exdirector de l'oficina a Madrid, que no ha estat detingut– d'intentar fer-li xantatge. 'El Mundo' informa que els dos li van reclamar 50.000 euros cadascun per deixar de filtrar a la premsa informació de Método 3. Pel que fa a Elisenda Villena, Marco va declarar que tenen un conflicte laboral, però que confia que mantingui la seva confidencialitat sobre l'empresa. Método 3 està en concurs de creditors. En una entrevista abans de la detenció, Marco assegura a 'El Mundo' que Método 3 no té res a veure amb les escoltes i que el micro el portava o Sánchez-Camacho o Victoria Álvarez. El director de l'agència explica que ha destruït 20.000 informes per protegir els seus clients.

Tamarit també va declarar ahir a Madrid en qualitat de testimoni. Les detencions, sense ordre judicial, es van produir després de la cimera policial celebrada a Madrid per abordar el cas de l'espionatge.

Dinar del ministeri de l'Interior a La Camarga

Aquest dilluns també ha transcendit que la cúpula del ministeri de l'Interior, amb el ministre Jorge Fernández-Díaz al capdavant, va fer una reunió el 30 d'abril del 2012 a La Camarga. El ministre va dinar allà amb el llavors secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa; el director general de la Policia, Ignacio Cosidó, i el cap superior de la Policia a Catalunya, Agustín Castro, a més del màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya. Una informació que encara embolica més l'escàndol d'espionatge.

La clau: el llibre de registres de Método 3

Segons fonts judicials, les gravacions a La Camarga les hauria ordenat Marco, malgrat que algunes informacions sostenen que va ser el PSC qui va encarregar el seguiment a l'agència de detectius –però el partit ho nega–. El suposat espionatge a Sánchez-Camacho va destapar una trama que hauria investigat polítics, jutges i diverses personalitats, com l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira.

El llibre de registres de Método 3 –on haurien d'estar anotats tots els encàrrecs, qui demana els dossiers, el tipus d'investigacions, etc.– segueix sent una incògnita. El jutge que investiga la denúncia de Sánchez-Camacho contra l'agència de detectius ha demanat a Método 3 que entregui a la policia el llibre de registres per poder determinar qui va encarregar les escoltes.

Segons diverses versions, el juny del 2012 una de les propietàries de l'agència va assegurar que a finals del 2011 una inundació al magatzem va destruir part de la informació i, entre altres documents, els llibres de registres. Aquests llibres són clau per aclarir la veracitat dels informes entregats a la policia presumptament per un dels exdirectius.

stats