Política 04/11/2015

"Estem mirant com fer-ho": sospites que l'exdiputada Capdevila va afavorir el tiet de Bustos

L'extintent d'alcalde de Sabadell Montserrat Capdevila haurà de declarar com a imputada per al cas Mercuri per una investigació sobre tràfic d'influències, prevaricació i falsificació de documents

Enric Borràs
3 min
Els membres de Sabadell Lliure de Corrupció Isidre Soler i Mariona Aspachs amb l'advocat l'advocat que els representa al cas Mercuri, Raül García / ACN

BarcelonaLa jutge del cas Mercuri ha imputat l’exdiputada i extinent d’alcalde de Sabadell Montserrat Capdevila (PSC), amb cinc tècnics i directius de l’Ajuntament, en una peça separada en què s’investiga si van cometre tràfic d’influències, falsificació de documents i prevaricació. Els Mossos sostenen que Capdevila va ajudar Melquíades Garrido -constructor i tiet del llavors alcalde de Sabadell, Manuel Bustos- a fer passar unes obres que havia fet per ampliar un taller d’Antonio Sitjas el 2009 com si fossin del 2011 perquè el propietari s’estalviés tres anys d’Impost d’Activitats Econòmiques per l’ampliació i només en pagués un. El local havia passat de tenir 250 metres quadrats a tenir-ne 1.153 i li haurien fet pagar els impostos des del 2008, l'any de l'última inspecció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos van detectar les irregularitats el 2011 en les converses de Melquíades amb els implicats, perquè li havien punxat el telèfon arran d’altres peces del cas Mercuri. En concret, la primera notícia de l'assumpte la reben per una trucada de Sitjas a Melquíades, del 29 de novembre de 2011, en què el propietari del taller diu al constructor: "M'has de fer una factura com si haguéssim fotut obres aquí al taller per allò de l'Ajuntament, m'entens? És una cosa de vida o mort això ja".

Montserrat Capdevila

En una de les converses Melquíades deia a l’assessor fiscal José Maria, en referència al problema de l’IAE: "ja parlaré amb la Capdevila, que és la que duu el tema d’Hisenda ara, perquè aquests temes a vegades els has de salvar amb la boca perquè amb papers és la hòstia". Aquella mateixa tarda Melquíades i Capdevila es van reunir en persona i els Mossos van fotografiar la trucada. En les transcripcions de les converses, a les quals ha tingut accés l’ARA, queda clar que Melquíades, per ajudar Sitjas, va fer fabricar una factura i albarans falsos per justificar que les obres eren del 2011. Va buscar entre els seus proveïdors i coneguts empresaris disposats a fer-li els albarans i un autònom que va emetre la factura falsa.

Dies després de la reunió, Capdevila va dir a Melquíades: "Estem mirant de quina manera és possible fer-ho [...] M'ho està mirant Abellan, és persona de confiança, d'acord?". El llavors gerent de l’Agència Tributària de Sabadell i coordinador de l’Àrea d’Economia i Serveis Centrals, Josep Abellan, presumptament seguint les ordres de Capdevila, hauria ordenat als inspectors que acceptessin els documents, segons el relat dels Mossos. Abellan mateix va dir a Melquíades, per telèfon, "els estic dient que el que facin és acceptar documents que no siguin factures, o sigui albarans o alguna cosa així, que puguin justificar que l'obra s'ha fet".

Els Mossos, en l'informe de les escoltes, afegeixen que Abellan "ironitzava sobre els inspectors del seu equip", i transcriuen que en va dir: "és que són molt bons, ho fan bé, massa bons a vegades... Però els ho dit que ho mirin i ho revisin perquè això ho puguin acceptar la data de l'obre, de l'ampliació dels metres, i ja està".

Els altres imputats, segons ha fet públic avui la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció en una roda de premsa, són José Maria Caballero, que hauria ajudat Melquíades; l’exdirector d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, que s’hauria assabentat de tot plegat; Josep Abellan, que s’hauria encarregat d’ordenar que s’acceptessin els documents fabricats per Melquíades; la inspectora de la Unitat d’Inspecció Tributària, Pilar Saura, que duia l’expedient;i el cap de l’assessoria jurídica de l’Ajuntament, cap del del Servei de Gestió Tributària al momet dels fets, José Teixidó. Sitjas també declararà com a testimoni.

Capdevila i els treballadors municipals hauran de declarar dimecres i dijous de la setmana que ve. L’Ajuntament, per la seva banda, ha obert un expedient informatiu a Abellan, Saura i Teixidó arran de les imputacions. El govern municipal és acusació particular en el cas Mercuri, en què s’investiguen trames de corrupció relacionades amb Bustos i, tal com reclamava avui mateix l'advocat de la plataforma, Raul Garcia Barroso, l'Ajuntament ha obert expedients informatius a Abellan, Saura i Teixidó.

El membre de Sabadell Lliure de Corrupció Isidre Soler ha destacat que aquesta no és una peça menor sinó que serveix d'exemple de les pràctiques del govern de Bustos i ha denunciat que els tècnics haurien de vetllar precisament perquè tot això no passés. El 27 de novembre farà tres anys de l'escorcoll a l'Ajuntament de Sabadell, tret de sortida públic del cas Mercuri. Coincidint amb la commemoració d'aquests tres anys d'investigació, la plataforma farà, el dia 24, una sessió oberta per explicar en quin punt és ara el cas.

stats