Política06/06/2019

Estrasburg reconeix amb jurisprudència pròpia el Grup sobre Detencions Arbitràries com una "instància internacional"

El TEDH rebutja un cas de presó preventiva a Turquia que el grup de l'ONU havia titllat d'arbitrària

Ara

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat un cas de presó preventiva a Turquia a través de l'aplicació de jurisprudència pròpia que reconeix com a "instància internacional" el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides. Així ho ha anunciat aquest dijous el tribunal d'Estrasburg, que ha assegurat que té la potestat de pronunciar-se sobre l'empresonament preventiu de Çetin Dogan i Cem Aziz Çakmak.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que ara ja estan en llibertat, els dos afectats van ser acusats de perpetrar un cop d'estat i pel qual se'ls va empresonar de forma "arbitrària", segons va confirmar l'alt tribunal amb seu a Estrasburg. En la decisió, el TEDH al·ludia a sentències prèvies efectuades pel mateix tribunal i en què es validaven els informes del grup d'experts de l'ONU sobre detencions arbitràries.

Cargando
No hay anuncios

La decisió del tribunal arriba pocs dies després que el mateix grup de treball -que ara ha estat legitimat pel TEDH- demanés a les autoritats espanyoles l'alliberament immediat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras en considerar que el seu encarcerament era "arbitrari". L'informe va aixecar polseguera i desconfiança en les institucions de l'Estat, que van demanar la inhabilitació de dos dels membres del grup en dubtar de la seva "imparcialitat i independència".

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, dels nou líders jutjats al Suprem, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat el cas de la seva presó preventiva al tribunal d'Estrasburg.