La Moncloa dubta de la imparcialitat del grup de treball de l'ONU que reclama la llibertat dels presos

Subratlla la necessitat de reforçar-ne el control perquè no s'utilitzi amb "finalitats espúries"

Ot Serra
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir durant la seva intervenció al Congrés.

MadridLa Moncloa carrega durament contra el grup de treball de detencions arbitràries del Consell de Drets Humans de l'ONU, que aquest dimecres ha emès un informe en el qual reclama al govern espanyol la posada en llibertat "immediata" d'Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Fonts del ministeri d'Exteriors posen en dubte "la independència i la imparcialitat" de l'organisme i manifesta la necessitat de "reforçar les mesures de control interns per evitar que s'utilitzi amb finalitats espúries". "El nostre país fa una crida als responsables i els supervisors del sistema en el seu conjunt perquè reforcin el rigor, la independència i l'equanimitat dels seus treballs i estiguin alerta davant els intents de manipulació i desinformació als quals puguin ser sotmesos", afegeix la Moncloa.

És la contundent resposta a l'informe conegut aquest dimecres en el qual es considera que s'han vulnerat fins a onze articles de tractats internacionals signats per Espanya relatius als drets humans amb l'empresonament de Junqueras, Cuixart i Sànchez. "Consideren que és legal a Espanya la convocatòria d'un referèndum d'independència d'una part del territori, quan és clarament contrari a la Constitució", subratlla Exteriors, i també destaca que els redactors de l'informe "donen per fet que les concentracions celebrades els dies 20 i 21 de setembre eren manifestacions convocades a favor del referèndum de l'1 d'Octubre i no concentracions destinades a obstaculitzar l'actuació de comissions judicials".

La Moncloa posa l'accent i considera "especialment greu" que el grup de treball hagi emès aquest dictamen poc abans que quedi vista per a sentència la causa per rebel·lió al Suprem contra els tres denunciants -i nou acusats més-. "Una lamentable circumstància que es podria interpretar com una interferència en un procés penal en marxa", assenyalen fonts del ministeri, que lamenten que els ponents no tinguin en compte el "principi de separació de poders i la independència judicial i arribin a demanar al govern espanyol que adopti mesures que només corresponen al poder judicial". A més, "donen per cert que a Espanya es jutja les persones per les seves idees i no pels seus actes, de manera que obvien que qui a Catalunya té i expressa idees independentistes no són perseguits per la justícia".

stats