Política 23/02/2014

ETA es va endur en una caixa de cartró les armes "inutilitzades" que va exhibir davant dels verificadors

El membres del grup terrorista, que anaven encaputxats, es van comprometre verbalment a deixar-les fora d'ús en un pis de Tolosa, segons fonts judicials

Efe
2 min

MadridEls membres d'ETA es van quedar amb les armes que van exhibir als verificadors amb el "compromís verbal" de deixar-les fora d'ús en un pis de Tolosa, segons fonts policials. En concret, van posar-les en una caixa de cartró després de gravar el vídeo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han relatat els membres de la Comissió Internacional de Verificació (CIV) que han comparegut durant dues hores i mitja davant el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno per declarar com a testimonis sobre on podrien ser els etarres que es van reunir amb ells al gener.

Sobre el vídeo i la trobada per mostrar la intenció de desarmar-se, els verificadors han apuntat que van rebre una carta anònima en què els deien que anessin a Tolosa a finals de gener, on van desplaçar-se en tren.

Un cop allà, els verificadors que apareixen al vídeo, Ram Manikkalingam i Ronnie Kasrils, van ser rebuts per "un home amb ulleres i un barret" que els esperava en un cotxe i els va portar directament a un edifici, on van entrar pel garatge i van pujar a una habitació. Allà es van trobar el que apareix al vídeo.

A l'habitació, els encaputxats van mostrar un llistat d'armes amb el "compromís verbal" que estaven "inutilitzades". Just després i davant d'ells, van posar-les en una caixa de cartró, van precintar-la i els encaputxats es van quedar amb la caixa.

El primer contacte, una carta anònima del 2011

Manikkalingam ha manifestat al jutge que va rebre la carta anònima d'ETA a Amsterdam el juny o juliol del 2011.

Segons el portaveu –citat per fonts judicials–, la comissió de verificadors sempre s'ha reunit a Bilbao, on han mantingut contactes amb partits polítics, empresaris, el bisbat i representants de la societat basca.

stats