Política 16/05/2018

La justícia belga rebutja l'extradició de Comín, Serret i Puig

Bèlgica no tramitarà l'euroordre per un defecte de forma. El jutge aixeca les mesures cautelars.

Laia Forès
2 min
Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, després que la justícia belga hagi rebutjat la seva extradició

Brussel·lesNou revés per a la justícia espanyola. Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig no seran extradits després que el jutge belga de la Cambra del Consell hagi rebutjat aquest dimecres l'entrega a la justícia espanyola dels consellers cessats pel 155. La decisió suposa un nou contratemps per al jutge del Tribunal Suprem que va emetre l'euroordre, Pablo Llarena, i una nova victòria per als polítics a l'exili.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal ha escoltat la petició de la fiscalia de Brussel·les, que considera que l'euroordre no compleix els requisits per a la seva tramitació per un defecte de forma. "La Cambra del Consell està d'acord amb la posició de la fiscalia i de la defensa, que han assenyalat que no hi ha cap ordre de detenció nacional subjacent que correspongui amb el contingut de les ordres de detenció europees", ha afirmat la Cambra del Consell en un comunicat.

Tal com ha avançat avui l’ARA, el jutge del Tribunal Suprem que va emetre l’euroordre, Pablo Llarena, va cometre un error en demanar l’ordre de detenció i entrega: no va emetre una nova ordre de detenció a Espanya sinó que va basar l’euroordre en la mateixa que havia enviat l'Audiència Nacional, i els delictes no es corresponen. Per aquest motiu, el jutge ha rebutjat l’euroordre.

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat que la justícia alemanya i l'escocesa podrien seguir l'exemple de la justícia belga perquè hi ha el mateix defecte de forma en l'euroordre contra Puigdemont i Clara Ponsatí. "El supòsit és exactament igual –ha dit Cuevillas–. Potser fins i tot provocarà que Llarena retiri ara l'euroordre", ha dit.

Els consellers cessats han sortit molt satisfets de la vista. Comín ha demanat a la justícia espanyola que deixi d'abusar del Codi Penal i les euroordres. "Ja n'hi ha prou. Això no ho fa una democràcia madura", ha dit. Serret ha demanat que s'acabi "la judicialització de la política" i que es resolgui el conflicte amb el diàleg. "Volem la llibertat dels nostres companys i que es resolgui políticament aquest conflicte, per la via democràtica i pacífica", ha subratllat.

El jutge belga ha aixecat les mesures cautelars a Comín, Serret i Puig, que fins ara no podien sortir de Bèlgica sense permís i havien de comunicar a la justícia un domicili fix.

stats