Política 29/11/2019

Exparlamentaris del PSOE i la UCD s'uneixen contra les negociacions amb ERC

Mig centenar de membres de les Corts constituents demanen als socialistes un acord amb el PP i Cs

Ara
2 min
Una gallina prediu el futur d'Urdangarin

MadridEl PSOE ha rebut aquest divendres més pressió per trencar les negociacions amb ERC i prioritzar "la unitat d'Espanya" amb un gran pacte d'estat amb el PP i Cs. Mig centenar de parlamentaris de les Corts constituents, entre els quals hi ha els socialistes Alfonso Guerra, Nicolás Redondo i Juan José Laborda i els exmembres de la Unió de Centre Democràtic (UCD) Marcelino Oreja i Landelino Lavilla, han signat un manifest en què es demana als partits constitucionalistes que acordin un govern que no depengui de l'independentisme, segons informa Efe.

"Fem una crida respectuosa als diputats i senadors de l'actual legislatura perquè el pròxim govern pugui exercir plenament les seves funcions dins la Constitució, sense dependre de grups polítics que no l'accepten o volen abolir-la per procediments il·legals i il·legítims", diu el text signat pels parlamentaris del 1977. El manifest assegura, a més, que la resolució dels conflictes que avui amenacen la convivència en alguns territoris d'Espanya –en referència a Catalunya– només es poden aconseguir mitjançant el pacte de partits que accepten el marc constitucional i el respecte a "l'imperi de la llei i del dret".

Els coordinadors del manifest, signat a títol individual i obert a altres parlamentaris de les Corts constituents, han sigut els exministres Oreja i Soledad Becerril (UCD), l'expresident del Senat Juan José Laborda (PSOE) i l'exdiputada de la UCD Elena Moreno. Entre els signants socialistes també hi ha exministres com Virgilio Zapatero, Enrique Múgica, Javier Sáenz Cosculluela i Jerónimo Saavedra, l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra i l'ex fiscal general de l'Estat Leopoldo Torres. També el signa Ramón Tamames, que va ser diputat del PCE a les Corts constituents.

Tots expressen la "profunda preocupació" arran de "l'hora difícil" que viu Espanya a l'espera de formar un nou executiu, i recorden "l'altura de mires, generositat i renúncia" que va permetre la Constitució "de la concòrdia". Criden, amb tot, a arribar a un nou acord que trenqui amb "l'inquietant bipolarització ideològica". "Només serà possible aquest gran acord –diu el manifest– mitjançant la formació d'un govern amb ampli suport parlamentari i fermament fonamentat en la Constitució". Els signants demanen, en aquest context, deixar de banda les discrepàncies i interessos electorals en pro d'un programa centrat en enfortir l'estat social i democràtic de dret per garantir la unitat d'Espanya i la convivència.

Aquest acord se suma al que prop de mig miler de persones han signat en suport del lobi unionista La España que reúne i que adverteix el "gravíssim error polític" que suposaria un govern format exclusivament pel PSOE i Unides Podem, que "posaria en perill les llibertats i la convivència ciutadana". Intel·lectuals com Fernando Savater, l'exministre socialista César Antonio Molina, exdirigents socialistes com Joaquín Leguina, Nicolás Redondo Terreros i José Rodríguez de la Borbolla, així com Manuel Valls i el fundador de Cs, Francesc de Carreras, són alguns dels principals signants d'aquesta Carta a los españoles.

Carta a los Españoles
stats