Política 13/01/2020

Dolores Delgado, nova fiscal general de l'Estat

L'exministre de Justícia va ser reprovada pel Congrés i el Senat la passada legislatura

Ara
3 min
L'exministra de Justícia Dolores Delgado, nova fiscal general de l'Estat, en una imatge d'arxiu

MadridEl govern espanyol proposarà l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a nova fiscal general de l'Estat, segons ha avançat la Cadena SER i ha confirmat l'ARA. L'exministra de Justícia substituiria María José Segarra, que ha estat un any mig en el càrrec. Delgado (Madrid, 1962) va estar 25 anys a l'Audiència Nacional abans de formar part del govern de Sánchez i és membre de la Unió Progressista de Fiscals. Durant el mandat de Delgado, es va instruir l'expedient per a l'exhumació de dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, un esdeveniment de què va donar fe la llavors ministra com a notària major del regne.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exministra, que recentment va viatjar a Catalunya per mostrar el seu suport als fiscals davant les protestes independentistes, va ser acusada de no defensar correctament el jutge Pablo Llarena davant la demanda que l'expresident Carles Puigdemont i altres exconsellers a l'exili van presentar contra ell a Bèlgica. Al document enviat al tribunal belga, els demandants van mostrar com a prova les declaracions que Llarena va fer en una conferència al febrer a Oviedo, en què va assegurar que els líders independentistes “no són presos polítics”.

De fet, Vox va presentar una querella contra l'exministra, que va ser arxivada, per haver denegat la defensa del magistrat Pablo Llarena a la demanda civil que diversos exconsellers de la Generalitat van presentar contra ell a Bèlgica per unes declaracions del 2018. La querella es referia al fet que l'aleshores ministra de Justícia va comunicar en dues reunions a l'Advocacia General de l'Estat que el govern espanyol no defensaria, per motius estrictament d'oportunitat política, el magistrat davant la justícia belga, sabent que els serveis jurídics de l'Estat estaven obligats a assumir aquesta defensa. Aquesta decisió, segons els querellants, va ser confirmada posteriorment en una nota de premsa.

Delgado va ser reprovada el 22 de novembre del 2018 al Congrés de Diputats per "haver instat" suposadament l'Advocacia de l'Estat a descartar el delicte de rebel·lió dels presos polítics. La moció, presentada pel PP, va tirar endavant amb el suport de Ciutadans, UPN i el Fòrum Astúries i l'abstenció d'ERC i EH Bildu, el vot dels quals era clau. El PSOE, Podem, el PNB i Compromís hi van votat en contra. Els populars també li van retreure que no desautoritzés la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, quan es va posicionar "a favor de l'indult dels polítics empresonats".

Reprovada pel cas Villarejo

Delgado va ser reprovada en tres ocasions al capdavant del ministeri de Justícia. El 25 de setembre va ser reprovada al Senat, on el Partit Popular té majoria absoluta, acorralada per les gravacions difoses pel nou digital Moncloa.com, que demostraven la familiaritat de tracte en la relació entre ella i l’excomissari José Manuel Villarejo, en presó preventiva. Tot i que el ministeri va negar una setmana abans que Delgado hagués mantingut una relació estreta amb l'excomissari, una qüestió que investiga l'Audiència Nacional, poc després va haver de desmentir-ho.

Diversos àudios publicats per aquest mitjà, gravats durant un dinar entre Delgado, el jutge inhabilitat Baltasar Garzón i el mateix Villarejo, demostraven la familiaritat en el tracte entre ells dos i se sentien comentaris masclistes i homòfobs formulats per la ministra. En aquestes converses, la ministra –que en aquell moment era fiscal– comentava que durant un viatge a Colòmbia havia vist com companys jutges i fiscals havien estat amb menors. Delgado també va ser testimoni de la confessió de Villarejo dient que era propietari d'un prostíbul per extorsionar alts càrrecs.

El dinar s'hauria celebrat l'octubre del 2009, juntament amb diversos policies, al restaurant Rianxo per celebrar una medalla concedida a Villarejo, tal com detallava el digital. En aquesta trobada, en què s'aprecia un to pròxim i de confiança, Delgado va comentar que prefereix els tribunals d'homes perquè són "més transparents", i es referia de manera grollera a l'homosexualitat de l'actual ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El Congrés de Diputats va seguir el mateix camí que el Senat i va reprovar el 9 d'octubre la ministra, que no va estar presencialment a l'hemicicle, per la seva relació amb el comissari jubilat, que està en presó preventiva per delictes de blanqueig de capitals i prevaricació, entre d'altres. Aquesta reprovació, registrada pel Partit Popular, va tirar endavant amb el suport de Ciutadans i l'abstenció d'Unides Podem.

stats