Política 13/09/2020

L'ex número dos d'Interior: "Explicaré al jutge tot el que sé"

Francisco Martínez assegura a 'El País' que era el coronel Diego Pérez de los Cobos qui "s'encarregava de supervisar" els pagaments de fons reservats per a l'operació Kitchen

Ara
3 min
Imatge dels exministres Jorge Fernández Díaz i María Cospedal.

BarcelonaL'ex número dos d'Interior sota les ordres de Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, està sent investigat per la justícia, acusat de participar en l'operació Kitchen: l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. En una entrevista publicada aquest diumenge a 'El País', adverteix: "Explicaré al jutge tot el que sé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Martínez assegura que es va quedar "atònit" quan Fernández Díaz li va donar els detalls de l'operació per espiar Bárcenas. "Vaig començar a rebre informació dels policies", recorda en l'entrevista: "Però no era res rellevant, que si ella [Rosalía Iglesias, parella de Bárcenas] anava a la perruqueria i coses semblants".

Pel que fa als pagaments de fons reservats per a l'operació, que ell controlava, assegura que "signava talons" però "des d'una perspectiva administrativa", i que era el coronel Diego Pérez de los Cobos (que va ser el responsable del dispositiu de l'1-O), que també signava, qui "s'encarregava de supervisar que hi haguessin totes les firmes pertinents, des del policia que demanava fons per pagar el seu confident fins a la cúpula d'Interior". L'ex número dos d'Interior assegura que "en el llistat d'operacions pagades amb fons reservats" no n'hi havia "cap que es denominés Kitchen".

Fernández Díaz estava al capdavant dels entramats "parapolicials" impulsats pel govern de Mariano Rajoy amb finalitats partidistes, entre ells el dirigit contra el moviment independentista anomenat operació Catalunya. El llavors ministre va comptar amb un grup de policies comandats pel comissari Eugenio Pino per a aquestes operacions al marge de la llei. El cas Kitchen es va produir segons la Fiscalia entre el 2013 i el 2015, en un intent del govern de Rajoy de recuperar informació de Bárcenas compromesa per als populars. Aquesta setmana el cas ha tornat als titulars degut a l'aixecament del secret de sumari. A més, s'ha registrat una comissió d'investigació sobre la qüestió al Congrés.

Montesinos: "El PP sempre dona la cara, no com altres"

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, s'ha referit a l'entrevista en declaracions recollides per Efe, en què ha assegurat que el seu "és un partit que dona la cara, no com altres". Ha demanat que es deixi actuar la justícia en relació a aquest assumpte, i ha defensat la presumpció d'innocència, tot i reconèixer que algunes informacions als mitjans li semblen "greus": "No ens agraden i ens preocupen".

Montesinos ha defensat el compromís "total" del líder del PP, Pablo Casado, amb l'"exemplaritat i la transparència". "Aquest és un partit que respecta la presumpció d'innocència" i "la feina dels tribunals", ha dit, "no com altres".

En la mateixa línia s'ha expressat el president gallec, Alberto Núñez Feijóo. "Si un jutge o un fiscal entén que hi ha una cosa que s'ha d'investigar, que es faci", ha dit, insistint que el seu partit no criticarà la feina de jutges i fiscals i respectarà la investigació, ja que per a les crítiques ja hi ha "els partits que formen el govern d'Espanya". També ha afirmat que "de tant en tant surten notícies que s'identifiquen i es refereixen sempre als mateixos fets i les mateixes èpoques": "Ni les èpoques ni els fets tenen ha veure amb la situació actual", ha dit en declaracions recollides per Europa Press.

El PSOE demana que Casado "depuri responsabilitats"

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha exigit al líder del PP, Pablo Casado, que "depuri responsabilitats" dins el seu partit pel 'cas Kitchen'. Gil ha assegurat que és "un atac" a les institucions i "un delicte per tapar un altre delicte". A més, ha retret a Casado que digui que només era diputat i ha recordat que en el moment dels fets ja era vicesecretari general a la direcció nacional. "No pot amagar-se", ha conclòs.

stats